Albert Salemink met zijn gezin rond 1920. Foto: PR
Albert Salemink met zijn gezin rond 1920. Foto: PR

Lezing door gebroeders Salemink over 'de kleine boer'

Algemeen

STEENDEREN - In de lezing op maandagavond 16 oktober van de broers Theo en Leo Salemink wordt het leven van 'de kleine boer' in Achterhoek en Liemers gedurende de twintigste eeuw geschetst. De lezing wordt georganiseerd door de Historische Vereniging Steenderen in Het Anker. Aanvang 20.00 uur.

Het verhaal heeft als rode draad de eigen katholieke familie Salemink zoals beschreven in hun boek 'Ondankbare Grond', Fagus 2014. Ze staan stil bij de grote landbouwcrisis op het eind van de negentiende eeuw die zoveel kleine boeren op de rand van de afgrond bracht en er overheen. Met vallen en opstaan en met het nieuwe wondermiddel kunstmest weten veel boeren weer 'aan de gang' te komen, ook de familie Salemink.
De eerste wereldoorlog leverde daarna via het smokkelnetwerk met Duitsland zelfs wat voordeeltjes op. Daarna was er de crisistijd met productiebeperkingen en werkloosheid. Dat was ook de tijd van een snel doorzettende verzuiling en een oppermachtige katholieke kerk. Een tijd van hard werken en grote gezinnen. De wereldoorlog daarna was natuurlijk beangstigend maar eten was er op een boerderij altijd wel. Na 1945 kwam via het Mansholtplan de schaalvergroting en verdween 'het gemengde bedrijf' steeds meer. In de jaren zestig was er toenemende welvaart maar op mentaal en religieus vlak steeds meer verwarring: leeglopende kerken, opstandige jongeren en politieke onrust. Ook dit was in de familie van de twee sprekers te merken.
Aan de hand van een PowerPoint presentatie wandelen de twee broers zo de twintigste eeuw door, waarbij natuurlijk zeker ook ruimte is voor reacties en vragen.
Belangstellenden zijn van harte welkom in het Anker, J.F Oltmansstraat 7, Steenderen. Vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. De lezing begint om 20.00 uur. Van niet-leden wordt een kleine bijdrage gevraagd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant