Tijn Spekkink brengt het Nathals bier zelf op de brommer naar zijn klanten. Foto: Luuk Stam
Tijn Spekkink brengt het Nathals bier zelf op de brommer naar zijn klanten. Foto: Luuk Stam

Tijn Spekkink: 'De creativiteit heb ik van mijn vader'

Algemeen

Een echt Achterhoeks biertje: Nathals. Het is het zoveelste initiatief uit de koker van Tijn Spekkink (28) uit Toldijk. Een portret van de jonge creatieveling.

Door Luuk Stam

Het was een opmerkelijke mededeling bij de lancering van het Nathals-bier, nu zo'n drie maanden geleden. Tijn Spekkink (28) liet weten dat hij de houten kratjes persoonlijk zou gaan bezorgen. "De eerste bezorgingen hebben we al gedaan", zegt Spekkink daar nu over. "Het bier is op meerdere plekken te koop, maar ik vind het ook mooi om het thuis te brengen. Het is misschien donders onhandig, maar het is lachen en de mensen vinden het geweldig."
Het is Tijn Spekkink ten voeten uit. Waarom de traditioneel gebaande paden volgen als daarbuiten veel meer te beleven valt? Zo ontstonden onder andere de Taliband, bierwatwaar.nl (een online platform waarop Achterhoekse feesten samenkomen) en het Handkar Trio. Op het eerste oog vrij uiteenlopende initiatieven. "Maar als je ze bij elkaar brengt, zijn het allemaal ingrediënten voor iets gezelligs", verklaart Spekkink.

Toldijk
Mensen bij elkaar brengen en iets bijzonders creëren, het lijkt bij Tijn Spekkink in de genen te zitten. Zijn in 2006 overleden vader Martin was de geestelijk vader van jeugdsoos Flophouse in Toldijk. "Flophouse was zijn eerste kind", zegt de nu 28-jarige Spekkink. "Mijn vader was daar altijd. Toen ik heel klein was, ging ik al met hem mee om te helpen. Mensen dachten vaak dat wij daar woonden."
Het gezin Spekkink - Tijn heeft twee jongere zusjes - woont in die jaren echter al aan de Wethouder Spekkinkstraat, vernoemd naar de opa van Tijn. Na zijn studententijd die hij eerst in Zwolle en later in Enschede doorbrengt, is Spekkink junior sinds vorig jaar weer terug in het hem zo vertrouwde Toldijk. Samen met zijn vriendin Marije woont hij in het huis waarin hij opgroeide.
Van zijn vader kreeg hij hier een groot deel van zijn creativiteit mee. "Mijn vader was een excentriek figuur", vertelt Spekkink. "Hij stimuleerde altijd heel erg om te verwonderen en te fantaseren. Hij liet ons altijd in onze wereldjes. Daar kon hij ook echt in meegaan. Daarnaast heb ik altijd veel getekend. En mijn middelbare schooltijd bracht ik door op de vrije school in Zutphen. Daar kregen we ook veel creatieve vakken."
Met zijn vader had Tijn Spekkink een heel goede band. Hij had hem dan ook graag laten zien wat hij tegenwoordig doet. "Dat is natuurlijk cliché, want dat wil iedereen die iemand verliest en dat kan nu eenmaal niet", beseft Spekkink. "Maar toen mijn vader ziek werd, was ik een rebelse tiener. Dan ben je op een heel andere manier bezig. Later gaan er echt dingen lukken. Alles wat ik nu doe, is pas ontstaan nadat mijn vader is overleden."
Toch kost het de bevlogen Toldijker nog altijd moeite om zijn creativiteit om te zetten in concrete projecten. "Er gaan ook vaak dingen mis", geeft hij toe. "Je schiet weleens een vuurpijl af. Dat is dan het startschot en dat moet je leren uitbouwen. Volharden en doorpakken, dat is het allerlastigste voor mij. Het gaat al wel veel beter. Wat ik nu doe, was mij op mijn twintigste niet gelukt."

'Bier om te zoepen'
Met het Nathals-bier lijkt er in ieder geval een succesverhaal uit zijn koker te rollen. Het idee ontstaat drie jaar geleden als Spekkink met lede ogen aanziet dat biergigant Grolsch steeds internationaler acteert. "Het bier is super lekker, maar de binding met de roots is er steeds minder", vindt hij. "Wij zaten in de kroeg wat te brainstormen en we dachten; we moeten de Achterhoek z'n bier teruggeven. Er zijn hier wel bierbrouwers, maar die maken speciaalbier. Als ik op een kermis sta, dan wil ik bier om te zoepen."
De Toldijker maakt in zijn tekenboek de eerste schetsen van hoe het etiket van zo'n biertje eruit zou kunnen zien, maar zet het plan vervolgens in de ijskast. Daar blijft het staan totdat hij in gesprek komt met Geerart van Doorn uit Vierakker. Dat gesprek gaat aanvankelijk over de website bierwatwaar.nl, maar komt uit op het bierplan. Van Doorn vertelt dat hij thuis een kleine bierbrouwerij heeft. Hij ziet wel wat in het idee van Spekkink.
Niet veel later is Nathals geboren. "Het is echt een biertje zonder de commerciële saus die tegenwoordig overal overheen gesmeerd zit", geeft Spekkink aan. "Het bedrijfje dat we hebben opgericht, is echt gaan rollen. Geerart is in de productie en de cijfers heel sterk. Hij zegt heel duidelijk tegen mij van; Tijn, ga jij maar de creatieve kant doen. Ga maar naar buiten en ga het maar regelen. Dat werkt heel prettig."

Thuis in de Achterhoek
Zo is Spekkink tegenwoordig weer volop actief in de regio waar hij zo van houdt. "De Achterhoek is voor mij een eigen plek", vertelt hij. "Een eigen plek voor jezelf, maar ook 'eigen' in hoe we hier zijn als mensen. Als ik bij ons op het dorpsfeest sta, dan hangt er zo'n houten vogel en twee- of driehonderd man staat daaronder een pilsje te drinken. Jong en oud door elkaar. Als je hier niet vandaan komt, dan denk je; wat is dit dan? Maar juist die eenvoud en het feit dat mensen dat mooi vinden, dát vind ik mooi."

Tijn sprong een gat in de lucht toen hij in 2014 Schutterskoning van Toldijk werd. Foto: Liesbeth Spaansen

Ook de muziek die Spekkink maakt met de Taliband en het Handkar Trio valt in de regio in de smaak. Bierwatwaar.nl draait nog altijd volop en als er ergens in de buurt van Toldijk een feestje is, dan speelt Tijn Spekkink daar vrijwel altijd een rol in. Toch pakt hij ook op momenten zijn rust. "Af en toe alleen zijn, vind ik heel belangrijk", geeft hij aan. "Dan wandel ik een stuk langs de beek of pak ik de brommer en ga ik een eind rijden. Als ik dat niet doe, dan raakt de emmer vol. Daar moet je voor waken."
Het Nathals-bier vraagt momenteel zo'n twee dagen in de week van zijn tijd. "We willen kijken of we daar echt wat moois van kunnen maken en het kunnen uitsmeren over de Achterhoek", geeft Spekkink aan. Van zijn eigen bezorgservice geniet hij alvast volop: "Geerart heeft een rode bestel-Eend. 's Ochtends laad ik dat ding vol met bier, dan gooi ik er op Facebook een bericht uit met de vraag wie er wil bestellen en dan rijd ik de hele dag rond."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant