Op het plein bij de Remigiuskerk wordt de wereldvredesvlam aangestoken. Foto: Luuk Stam
Op het plein bij de Remigiuskerk wordt de wereldvredesvlam aangestoken. Foto: Luuk Stam

Vredesvlam brandt nu ook in Hengelo

Algemeen

HENGELO - Basisschoolkinderen staken op donderdag 21 september samen met wethouder Peppelman van de gemeente Bronckhorst de wereldvredesvlam aan.

Door Luuk Stam

In een grote koperen stormlamp op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo brandt sinds donderdagavond 21 september de wereldvredesvlam. De vlam die zich sinds 1999 vanuit de stad Bangor in Wales verspreidt over de wereld brandt daarmee nu op acht plekken in Nederland. Eén van die plekken is het Airborne Museum in Oosterbeek. Daar haalde de werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst het vuur donderdag op.

Het aansteken van de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk werd later op de dag voorafgegaan door een ceremonie die ongeveer drie kwartier duurde. Daarin zongen twee koren, lazen kinderen gedichten rondom het thema vrede voor en zorgde zangeres Lisanne Lubbers voor kippenvel op de armen van de zo'n 200 toeschouwers met haar vertolking van het nummer 'Morgen zal het vrede zijn' van Marco Borsato.

Een bijzondere rol was gedurende de hele dag weggelegd voor twee leerlingen van elk van de vijf basisscholen in Hengelo, Bekveld en Keijenborg. Demie van Hal, Luca Puthaar, Brenna Breimer, Jorrit Kornegoor, Elyne Stolten, Daniëlle Besselink, Dano Giessen, Niels Hermans, Elke Koef en Rosa Heijnk mochten mee naar Oosterbeek om de vlam bij het monument daar op te halen en onder begeleiding van de brandweer naar Hengelo te brengen.

Dat was al een belevenis op zich. "Het was heel leuk dat we met de brandweerauto mochten", zegt Daniëlle Besselink (11) van basisschool De Leer. Toch maakte vooral het gebeuren rondom de vredesvlam en een bijbehorend bezoek aan de militaire begraafplaats in Oosterbeek diepe indruk. "Dan denk je over dat er zoveel doden zijn gevallen en dat dit nu nog steeds gebeurt", zegt Elyne Stolten (11).

De twee klasgenotes van basisschool De Leer vinden het heel bijzonder dat deze vlam nu in Hengelo brandt. "Dit is echt een teken van vrede", zegt Elyne. "Goed dat deze vlam hier nu brandt", stelt ook Luca Puthaar (11) van basisschool Rozengaardsweide, die het best wel een gek idee vond dat hij in Oosterbeek rondliep op een plek waar zoveel soldaten begraven liggen. "Er moeten geen gevechten meer zijn", vindt Luca.

Vanuit die gedachte zetten Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen twee jaar geleden al de eerste stappen richting deze Hengelose vredesvlam. Dat het nu zover is, doet de buurvrouwen zeer goed. "Geweldig", reageerde Betsy van den Berg. "Ik ben echt onder de indruk." De kleine lantaarn waarin de vlam vanuit Oosterbeek naar Hengelo kwam, schonk de werkgroep aan wethouder Antoon Peppelman met het verzoek om deze op de balie van het gemeentehuis van Bronckhorst te plaatsen.

De wethouder was in zijn toespraak op zijn beurt vol lof over het initiatief van de vier buurvrouwen. "Het mooie is dat wij hier als gemeente niets aan gedaan hebben", sprak Peppelman. "Dit komt echt van de inwoners af en daar heb ik ontzettend veel waardering voor. Ik hoop dat veel mensen bij deze vlam even een moment stil zullen staan en ik hoop ook dat dit initiatief navolging zal krijgen in andere kernen van Bronckhorst."


Bekijk de fotoreportage op www.achterhoekfoto.nl
www.wpfbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant