Intact houdt wekelijks groepsbijeenkomsten. Foto: PR
Intact houdt wekelijks groepsbijeenkomsten. Foto: PR

Verslaving werkt eenzaamheid in de hand

Algemeen

ACHTERHOEK - Volgens recent onderzoek is twaalf procent van de Achterhoekers een zware drinker. Verslaving leidt tot onbegrip bij anderen, isolatie en vervolgens vaak tot verder verval. Mensen die last hebben van eenzaamheid ervaren een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen. Dat kan gepaard gaan met gevoelens van verdriet, angst en zinloosheid. Voor die gebruiker die dit patroon wil doorbreken, bestaat er naast professionele hulpverlening ook Intact Zelfhulp en Herstel.

Door Leander Grooten

Sinds enkele jaren is Intact actief in de regio Achterhoek. Het is een zelfstandig onderdeel van Tactus Verslavingszorg, de verslavingszorginstelling die actief is in Flevoland, Overijssel en Noord- en Oost-Gelderland. Intact organiseert wekelijks bijeenkomsten voor mensen die hun verslaving de baas zijn of dat willen zijn, en hun naasten. Er worden ervaringen uitgewisseld en ondersteuning geboden, waar gevraagd. Volgens groepsleider Chris is dat de kracht. "En dat het onder ons blijft. Niets uit de groep gaat naar buiten."

Trekmomenten
Eenmaal gestopt met alcohol of drugs betekent niet direct het einde van de verslaving. Het leren omgaan met 'trekmomenten' is belangrijk om niet terug te vallen in gebruik. Overal zijn risico's voor een terugval. "Deze worden bij ons vaak besproken. Ze zijn voor iedereen anders en nooit ineens verdwenen. Daar kunnen jaren overheen gaan met veel ups en downs." Zo'n trekmoment is bijvoorbeeld de supermarktadvertentie van het bier dat in de aanbieding is. Chris: "Trekmomenten kunnen ontstaan als je niet lekker in je structuur zit en je hebt ook nog een paar tegenvallers te verwerken. Dan weet ik dat ik moet oppassen voor oud gedrag."

Onbegrepen
Zelf is Chris sinds viereneenhalf jaar vrij van middelen, maar noemt zich nog steeds herstellend. "Ik merkte bij mezelf dat na een goed jaar in herstel de puzzelstukjes op de goede plek terecht kwamen en dat deed me goed. Dit kwam onder andere door weer een gewaardeerde plek te creëren in het verenigingsleven."
De meeste mensen keren een verslaafde de rug toe, als ze dat al niet zelf hebben gedaan.
Van de voorzitter van de vereniging hoorde hij het laatst nog. "Niemand wilde meer met mij praten. Ik lalde maar wat, ze lieten me maar en ik raakte steeds meer geïsoleerd."

Eenzaam
Gebruikers leven een geïsoleerd bestaan. "Er waren vele dagen dat ik thuis op de bank zat met een fles drank. Het enige contact op zo'n dag was de caissière van de supermarkt." Het onbegrip dat een verslaafde ten deel valt, leidt vaak tot vereenzaming. "Elke gebruiker is wel eenzaam", stelt Chris. Herstel na verslaving betekent het opbouwen van een 'gezond' sociaal netwerk. De ervaringsdeskundige is dat gelukt door zijn verhaal te delen, onder andere met medewerkers en lotgenoten op de zorgboerderij waar hij vrijwilligerswerk doet. "Juist door het te delen, creëer ik een veilige omgeving om me heen en voorkom ik dat ik mijzelf isoleer."

Het Kompas Volksgezondheid van GGD Noord- en Oost-Gelderland concludeert in haar bevolkingsonderzoek dat acht procent van de Achterhoekers zich ernstig tot zeer ernstig eenzaam voelt. "Veel gebruikers verstoppen zich vanuit het onbegrip of de schaamte. Eenzaamheid ligt dan op de loer. Dat is slecht voor je herstel", aldus Chris.

Herstel
Vereenzaamde mensen missen verbinding met sociaal leven. Bij verslaving werkt dat net zo. Voor Intact is het meedoen in de samenleving een belangrijk onderdeel van de opbouw van een sociaal netwerk, zoals het uitoefenen van een sport of hobby. "Bijna elke sportkantine schenkt helaas alcohol. En een verjaardagsfeestje is een worsteling. Bij herstel hoort het ontwikkelen van weerstand tegen alledaagse uitdagingen. Bij Intact kun je dat op een veilige manier met elkaar bespreken."
Om uit deze interne strijd te komen, is het hebben van een maatje belangrijk, bijvoorbeeld de partner, een familielid of goede vriend. Zij kunnen hun machteloosheid of schaamte vaak niet kwijt bij anderen. "Juist de naasten zijn van groot belang in het herstel. Ook zij zijn voor raad en daad welkom bij Intact."

Intact Herstel en Zelfhulp komt wekelijks bijeen op donderdagavond van 19:00-21:00 uur aan de Misterweg 132 in Winterswijk. Deelnemers/bezoekers van de bijeenkomst hoeven geen hulp te ontvangen van Tactus, en ook mensen uit de regio zijn welkom.


winterswijk@intactzelfhulp.nl
www.intactzelfhulp.nl
afdeling Achterhoek: 06-10179655
24 uur per dag: een luisterend voor en door lotgenoten: 088 382 28 80

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant