Kamiran Baker uit Syrië zet zijn werk als kleermaker in Baak voort. Foto: Daan van Leeuwen
Kamiran Baker uit Syrië zet zijn werk als kleermaker in Baak voort. Foto: Daan van Leeuwen

Taalbarrière blijft groot obstakel voor vluchtelingen

Algemeen

Vrijwilligers gezocht om inburgering te bespoedigen

Door Daan van Leeuwen

BAAK - Vluchtelingen met een verblijfsvergunning hebben het ondanks hulp van vrijwilligers nog steeds erg moeilijk met de Nederlandse taal. Werk vinden is daardoor bijna onmogelijk en sommigen leven als gevolg een eenzaam bestaan in dorpskernen van Bronckhorst, zoals Kamiran Baker in Baak.

"Goedemorgen", lacht de 45-jarige Kamiran als hij de voordeur van zijn woning aan de Bobbinkstraat opendoet. Nadat de schoenen uit zijn getrokken, en je een van de vele paren slippers hebt gepakt of op je sokken verder loopt, biedt hij direct iets te drinken aan. "Wil je koude of warme koffie?" Zelf drinkt hij namelijk het liefst koude koffie uit een longdrinkglas, met een rietje.

Kamiran is vier jaar geleden gevlucht uit Syrië, waar hij samen met zijn familie zijn bestaan in de stad Aleppo achter zich liet. Nu woont hij inmiddels al drie jaar in het Achterhoekse dorpje Baak, gescheiden van familieleden. Zijn moeder is in het Zwitserse Bern neergestreken en een broer en zus wonen in Duitsland. Zijn tweede broer woont wel een stuk dichterbij. "Lokman woont in Velswijk", vertelt hij. "Af en toe ga ik met de fiets naar hem toe, maar we zien elkaar niet elke week."
"Kamiran doet bijna alles op zijn fiets, want autorijden is geen optie", vult vrijwilligster José Lacroix hem aan. De Baakse is sinds januari als vrijwilliger aan Kamiran gekoppeld en heeft wekelijks contact met hem. "Op maandagochtend fietst hij naar ons toe en dan drinken we koffie, doen we enkele taaloefeningen en spelen we wat spelletjes. De fiets heeft hij gekregen van mijn zoon. Daarop fietst hij naar de supermarkt in Steenderen, maar ook naar steden als Zutphen en Doetinchem. Hij heeft wel autorijlessen gehad, maar dat was geen succes. De verkeersregels en -omstandigheden zijn anders in Syrië.''

In veel situaties is de taalbarrière ook een obstakel. Kamiran doet zijn best, maar na de gastvrije ontvangst verlopen de gesprekken moeizaam. "Isolatie ligt daardoor al snel op de loer", vervolgt José. "Hij heeft eigenlijk geen contact met de inwoners van Baak, hoewel twee andere dames hem nu ook meer onder hun hoede nemen."
"Dat is ook wel het gevaar van kleine dorpskernen als Baak", neemt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst het over. "Het doel is om statushouders zo goed als mogelijk te laten integreren in de maatschappij, maar in dorpen als Baak en Velswijk zijn er amper voorzieningen en sociale kansen. Statushouders krijgen woningen aangewezen en zij kunnen deze in principe niet weigeren. Daarnaast worden de buren en inwoners ook niet altijd betrokken in het proces, waardoor je vaak scheve gezichten krijgt.''

Kamiran was kleermaker in Aleppo en inmiddels heeft hij in Baak ook zijn eigen naaimachine. Een oude industriële machine die hij via het internet op de kop heeft getikt. "Hij is er echt heel erg handig mee'', zegt José. "Het zou mooi zijn als hij zijn vaardigheden als kleermaker in de praktijk kan brengen, maar ook voor schilderen en haren knippen draait hij zijn hand niet om. Kamiran wil gewoon bezig zijn. Hij wil aan het werk, maar het is lastig om ergens een plekje te vinden. Dat komt door de Nederlandse regelgeving, maar dus ook door de taalbarrière.''

Vrijwilligers gezocht
"We hebben nog altijd vrijwilligers nodig", vertelt Eline der Weduwen van Vluchtelingenwerk Bronckhorst. "Op dit moment zijn er zo'n vijftig tot zestig vrijwilligers actief, plus alle mensen die onder de radar meehelpen. Er zijn ook buren die statushouders helpen, maar zij zijn liever 'goede buur' dan vrijwilliger. Hoe je het vrijwilligerswerk indeelt, mag je helemaal zelf weten. We leggen geen druk op, want de vrijwilligers zijn er echt voor de leuke dingen en de taalondersteuning."

Wilt u ook iets betekenen voor een statushouder bij u in de buurt? Dan kunt u contact opnemen met Eline via de mail: ederweduwen@vluchtelingenwerk.nl of telefonisch: 06 23761558.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant