Bax/Musset (82) op weg naar dagzege en wereldtitel. Foto Albert Schreuder
Bax/Musset (82) op weg naar dagzege en wereldtitel. Foto Albert Schreuder

Koen Hermans valt terug naar zevende plek

Algemeen

Bax/Musset kunnen zondag in Markelo wereldtitel veroveren

RUDERSBERG/HENGELO - In de voorlaatste Grand Prix van het WK Zijspancross zou op het scherpst van de snede worden gevochten om elk plaats, omdat de strijd in een beslissende fase is beland. In het Duitse Rudersberg kwamen Bax/Musset als grote winnaar uit de bus door beide manches te winnen, waardoor hen de wereldtitel bijna niet meer kan ontgaan. Verliezer van de dag waren Hermans/van Gaalen die in de eerste manche uitvielen en daardoor heel belangrijke punten misliepen en in het klassement terugvielen van plaats 4 naar 7.

Door Willy Hermans

Bax/Musset lieten geen twijfel bestaan over hun bedoelingen. Ze namen direct de leiding om deze niet meer af te staan. De rest kon alleen nog maar strijden om de tweede plek. Deze was verrassend voor Daiders/Stupelis, nadat Willemsen/Bax en Veldman/v.d. Bogaart daarachter met elkaar in aanraking kwamen en terugvielen naar resp. zevende en negende positie.
Daiders kwam daardoor niet meer in problemen en ook Giraud (derde), Brown (vierde) en Cermak (vijfde) profiteerden. Dat was slecht nieuws voor Koen Hermans, die al in een vroeg stadium de strijd moest staken en vanaf de zijlijn moest toekijken hoe al zijn concurrenten in het klassement veel punten verzamelden. Hij had een dag eerder met zijn kompaan Kenny van Gaalen al pech door de straf die ze kregen na een geluidscontrole, waardoor ze op de tweede rij moesten starten en dat betekende een groot nadeel op deze zware baan.
Ook de tweede manche was een prooi voor Bax/Musset. Ze moesten nu afrekenen met Hermans/van Gaalen die met een nieuw motorblok voortvarend weggingen en zelfs de kopstart namen, die ze tot de derde ronde konden vasthouden. Nadat Bax en Giraud de Hengeloër passeerden kon hij de derde plaats een tijd vasthouden, maar uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een zesde plaats. Net achter Cermak, maar gelukkig finishten ze wel voor Brown en Daiders, zodat ze daar enkele puntjes op in konden lopen.
Daniël Willemsen reed naar een nette derde plaats, totaal vier. Hij maakte vorige week bekend dat hij ook in 2018 samen met Robbie Bax zal gaan strijden om de podiumplaatsen.
De laatste Grand Prix van het seizoen wordt a.s. zondag in Markelo gereden, dus dicht bij huis. Een mooie gelegenheid om weer een Nederlandse wereldkampioen te kunnen bejubelen, nl. Etienne Bax. Hij heeft 38 punten voorsprong op Giraud, zodat hij aan een achtste plaats genoeg heeft om het wereldkampioenschap voor eigen publiek terug te brengen naar Nederland.
Ook de strijd om de plaatsen vier tot en met zeven zal erg spannend verlopen. Koen Hermans zal vol aan de bak moeten om nog één of meer plaatsen te kunnen winnen in het eindklassement. Maar met slechts 13 punten achter nummer vier zijn er zeker nog alle kansen!

Dagklassement GP Rudersberg:
1. Bax 50 punten, 2. Giraud 42, 3. Daiders 36, 4. Willemsen 34, 5. Wilkinson 33, 6. Cermak 32, 7. Brown 31, 8. Vanluchene 25, 11. Hermans 15, 12. Mike Keuben 15, 13. Veldman 12, 16. Van Werven 10,
22. Justin Keuben 5.

Stand na 13 van de 14 GP's:
1. Bax 545 punten, 2. Giraud 507, 3. Willemsen 476, 4. Brown 366, 5. Cermak 361, 6. Daiders 354, 7. Hermans 353, 8. Vanluchene 307, 9. Wilkinson 290, 10. Veldman 254, 11. Sanders 218, 12. van Werven 214, 20. Justin Keuben 69, 30. Mike Keuben 17.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden