Dankzij Truus Teunissen, Toos Bijenhof, Betsy van den Berg, Monique Schieman en Riet Harmsen (v.l.n.r.) brandt de vredesvlam vanaf volgende week in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Dankzij Truus Teunissen, Toos Bijenhof, Betsy van den Berg, Monique Schieman en Riet Harmsen (v.l.n.r.) brandt de vredesvlam vanaf volgende week in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Vredesvlam gaat branden in Hengelo

Algemeen

HENGELO - Tien basisschoolleerlingen ontsteken op donderdag 21 september om 19.00 uur de vredesvlam op het plein bij de Remigiuskerk in Hengelo.

Door Luuk Stam

Nu is de plek nog leeg, maar vanaf volgende week staat hier op het pleintje aan de Kerkstraat in Hengelo een grote koperen stormlamp met daarin een eeuwig brandende vlam. De Hengelose werkgroep van de stichting World Peace Flame Bronckhorst haalt het vuur op donderdag 21 september – de internationale Dag van de Vrede – samen met tien basisschoolleerlingen op bij het Airborne Museum in Oosterbeek. Hier brandt de vredesvlam al sinds 2014.

Onder begeleiding van de brandweer zal het vuur vervolgens naar Hengelo komen. Samen met wethouder Antoon Peppelman zullen leerlingen van de basisscholen in Hengelo, Keijenborg en Bekveld de vlam ontsteken. Tijdens de ceremonie die om 19.00 uur begint, zullen daarnaast twee koren een vredeslied zingen. Ook zangeres Lisanne Lubbers brengt een vredeslied ten gehore en een leerling van één van de basisscholen zal een gedicht voorlezen.

De wereldvredesvlam ontstond in 1999 toen in Europa, Amerika, Australië, Afrika, India en het Midden Oosten een vlam werd aangestoken. Al die vlammen kwamen bij elkaar in één World Peace Flame (WPF) in de stad Bangor in Wales. Van daaruit verspreidt het vuur zich sindsdien over de hele wereld. In Nederland staan inmiddels zeven monumenten waarin de vredesvlam brandt. Met het monument in Hengelo komt daar nu een achtste bij.
Dat gebeurt op initiatief van buurvrouwen Betsy van den Berg, Riet Harmsen, Toos Bijenhof en Truus Teunissen. Zij wilden aanvankelijk iets doen voor de vluchtelingen die in 2015 naar 't Kervel zouden komen. Dat ging niet door. Via hun nieuwe buurvrouw Monique Schieman hoorden de vrouwen vervolgens van het bestaan van de vredesvlam. Sindsdien vormen zij de Hengelose werkgroep van de stichting WPF Bronckhorst.

Schieman is geen lid van deze werkgroep, maar speelt als inspirator een belangrijke rol. Ze woont nu vier jaar in Hengelo en was in haar voormalige woonplaats Oosterbeek nauw betrokken bij de komst van de vredesvlam bij het Airborne Museum. Haar nieuwe buurvrouwen kozen in Hengelo uiteindelijk voor het plein aan de Kerkstraat. "Dit is een centrale plek waar veel mensen langskomen", verklaart Betsy van den Berg. De stormlamp is volgens de leden van de werkgroep hufterproof en het vuur brandt op lampenolie.
In de aanloop naar het ontsteken van de vredesvlam in Hengelo zullen de leden van de werkgroep deze en volgende week op de verschillende basisscholen vertellen over wat vrede inhoudt. Basisschoolkinderen zullen vervolgens tekeningen en gedichten maken. De tekeningen worden in het dorp opgehangen en één van de leerlingen zal zijn of haar gedicht voorlezen tijdens de ceremonie rondom het aansteken van de vredesvlam.
De werkgroep die de vier buurvrouwen samen vormen, maakt deel uit van de stichting WPF Bronckhorst. Deze stichting heeft als doel om in de toekomst in meerdere dorpen in de gemeente de vredesvlam te laten branden.

Wie deel uit wil maken van de werkgroep in zijn of haar dorp of een vraag of opmerking heeft, kan mailen of voor meer informatie een kijkje nemen op de website.


wpfbronckhorst@gmail.com

www.wpfbronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant