Het orgelconcert door Henk Wormeester werd gewaardeerd. Foto: Liesbeth Spaansen
Het orgelconcert door Henk Wormeester werd gewaardeerd. Foto: Liesbeth Spaansen

Orgelconcert voor 100 jaar vrijzinnige geloofsgemeenschap

HENGELO - Het kerkje van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Hengelo kreeg niet alleen door het jubileum, de gemeente bestaat dit jaar 100 jaar, veel aandacht. Ook geïnteresseerden van de Monumentendagen kwamen binnen een kijkje nemen.

Door Liesbeth Spaansen

Gasten zitten gezellig in de kerkbanken met koffie en een taartje, want de jarige trakteert. Voorzitter Jaap van Gijssel is tevreden over het aantal bezoekers. "Je weet van tevoren niet goed wat je kunt verwachten, maar het loopt de hele dag al lekker door." Er was genoeg belangstelling voor de film over 100 jaar Vrijzinnigheid.

Drie sprekers kregen de gelegenheid om het jubilerende kerkgenootschap toe te spreken. Voorzitter Van Gijssel verwelkomt de aanwezigen. "Identiteit is het woord waar het om draait op deze bijzondere dag waarop we het 100 jarig bestaan van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap vieren. Want juist 100 jaar geleden hebben een aantal mensen hier in Hengelo een eigen weg gekozen. Om hun eigen identiteit te zoeken," begint hij. "Dat waren eigenlijk de klokkenluiders van die tijd."

Na een korte geschiedenis noemde hij het wel bijzonder dat de laatstgehouden gezamenlijke Noaberviering door de drie plaatselijke kerken als thema 'Klokkenluiders' had. Want ondanks alle afsplitsing draait ook de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap mee onder de vlag van de Raad van Kerken. "Met als doel het geloof vloeibaar te houden, het vloeit in elkaar over. Maar wel met behoud van die eigen identiteit. Zo kunnen wij als Vrijzinnige Geloofsgemeenschap vol vertrouwen de toekomst tegemoet zien."

Ds. Aleida Blanken, die jaarlijks spreekt in het kerkje aan de Banninkstraat, noemde de geloofsgemeenschap een levendige vereniging. "Vieren en dankbare herinneringen ophalen. Ik wens dat het heel lang door zal gaan. We werken graag met elkaar samen. Leden en bestuursleden, de hartelijke felicitaties. In vol vertrouwen en in vrijheid de toekomst tegemoet." Zij koost als cadeau het boek: 'Help ons U te vinden. 101 gebeden.

Mevrouw Boeink uit Zelhem vertelde over de destijds fijne samenwerking van de geloofsgemeenschappen van Zelhem en Hengelo. Zelhem werd jammer genoeg gesloten. Na het ontsteken van kaarsen droeg zij het gedichtje 'Licht' voor. Jan Wansink beleefde tijdens het samenzijn een bijzonder moment met zijn overleden vader, die een van de pioniers van het kerkje in Hengelo was. Hij wilde dat graag met de aanwezigen delen. Een emotionele voorzitter Van Gijssel sloot daarop het officiële deel van de middag. "We waarderen het dat wij het met elkaar kunnen vieren met een toast op de volgende honderd jaar."

De kerk bleef vol tijdens het orgelconcert door Henk Wormeester uit Zutphen. Hij speelde stukken van Back, een improvisatie op Halleluja van Cohen en op verzoek 'Alle menschen werden brüder' van Beethoven en 'Wat de toekomst brengen moge'.

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactmidden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=722,725,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>