Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen

Co Eppink geeft mensen in de schuldsanering een gezicht

Algemeen

TOLDIJK – Hij had een goede baan, maar door echtscheiding kwam Co Eppink in de financiële problemen. Lang vocht hij ertegen, maar uiteindelijk moest hij toch het traject van schuldsanering in. Hij schreef een boek over die periode: 'Bijten op een houtje' en hiermee gaf hij ook andere mensen in de schuldsanering een gezicht.

Door Liesbeth Spaansen

Alien Maalderink opende avond met een welkom namens FlopBieb en Flophouse aan de aanwezigen, waaronder familieleden, vrienden, oud-klasgenoten, dorpsgenoten en mensen die in de hulpverlening werken. Zij stelde de spreker kort voor: Co Eppink is geboren in Steenderen en schreef voor de Graafschap Bode en De Achtste Steen. Nu woont hij in Friesland.

Co Eppink begint op enthousiaste wijze te vertellen over zijn roots, zijn voetbaltijd bij SV Steenderen, Drempt Vooruit en Baakse Boys, maar stelde zich vervolgens kwetsbaar op als hij vertelt over de financiële problemen waarin hij terecht kwam. "Ik ging scheiden. Ik had een vaste baan en een koophuis, dan komen alle schuldeisers naar je toe," lichtte hij zijn situatie toe. "Maar ik had een eigen plan. Ik besloot een budget in te zetten van 100 euro. Dat was geen vetpot en daarom besloot ik er een baantje bij te nemen, ik werd postbezorger." Ook via een uitzendbureau ging hij aan het werk, maar de aflossingen gingen te langzaam. "Het was kruimelwerk, waardoor mijn missie niet zou slagen. Dat wilde ik niet inzien."
Financiële steun weigerde hij. "Ik voelde wel aan dat het niet vol te houden was met raamkijkers, mensen die door de ramen keken wat je binnen had, en dreigtelefoontjes. Het werd zwaarder en zwaarder."
Uiteindelijk moest hij toch de schuldsanering volgens de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP) in. "Het was de grootste klap, maar ik had geen keus meer." Na een schouderoperatie verliep het herstel niet zoals verwacht. "Tijdens het ontwaken uit de narcose zag ik engelen zweven en kreeg ik een roofvogel gevoel. Ik gaf de strijd op en vroeg de WSNP aan. Pas later besefte ik dat de engelen verpleegkundigen waren." De aanvraag bevatte verschillende dossiers van honderden bladzijden. De eerste aanvraag werd zelfs afgewezen, maar hij zette door met een tweede aanvraag.

Hij ging door een nare periode, verdeeld over vier perioden van negen maanden, die hij de vier zwangerschappen noemde. Beleefde schrijnende momenten waar rekeningen werden geblokkeerd, hij te maken kreeg met loonbeslag en kinderalimentatie. "Zuinig leven werd een sport, ik reed ook zo zuinig mogelijk." Toch kon hij wat sparen. "Ik koos ervoor om naar Høken in Toldiek te gaan, daar genoot ik van en een rondje geven voelde goed."
Na een aantal tegenslagen in de laatste fase, vooral de mogelijkheden benuttend, ontmoette hij de liefde. "Het vernevelde het verleden en kleurde mijn toekomst. Daarna kreeg ik de verklaring van een Schone Lei, einde missie."

Naar het voorbeeld van onderzoeksjournalist Günter Wallraff, die van zijn onderzoek een boek schreef, ging ook Co aan de slag met zijn gedurende het traject gemaakte aantekeningen. "Ik dacht: 'Dat kan ik ook!'. Maar het moest goed gebeuren, alles moest kloppen." Hij schreef zich in bij de Kamer van Koophandel. "Ik wilde het boek uitbrengen zoals ik dat wilde. Dat was een langere weg, maar ik moest het zo doen. Het boek is wel professioneel geredigeerd, twee keer." Slechts een handvol mensen wist van zijn plan om dit boek te schrijven af.

In de pauze kon in de bieb het boek gekocht worden en gesigneerd. En er was een hapje en een drankje. Co beantwoordde daarna vragen over schrijnende zaken, zoals het bedonderen, fouten maken en ontkennen van de hulpverlening. "Dit komt door de grote druk die op de bewindvoerders staat. Mijne had 166 dossiers. Dat is vragen om problemen." Conclusie was wel dat schuldsanering voor Co een goede keuze is geweest, zijn positieve houding een grote rol speelde en hij een knap stukje werk heeft afgeleverd, waarvoor respect.

Alien sloot de avond af. "Bedankt voor je verhaal en je kwetsbaar op te stellen. Het zijn kleine dingen die grootse dingen teweeg brengen."

Co Eppink draagt voor en vertelt over zijn boek. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink draagt voor en vertelt over zijn boek. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink draagt voor en vertelt over zijn boek. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen
Co Eppink signeert zijn boek in de Flopbieb. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant