Leren anders te denken door aandachtig te kijken. Foto: PR
Leren anders te denken door aandachtig te kijken. Foto: PR

'Praten over Prenten'

TOLDIJK - De Zonnebloem-afdeling Steenderen e.o. hield op maandag 28 augustus haar jaarlijkse themabijeenkomst voor de vrijwilligers. Er was voor gekozen hen de workshop 'Praten over Prenten' aan te bieden. De workshop maakt deel uit van het project Lang Leve Kunst en Naoberschap, opgezet door de Gruitpoort in Doetinchem. Deze wordt kosteloos aangeboden aan vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor ouderen.

De workshop 'Praten over Prenten' werd gegeven door Berna Bonekamp, beeldend kunstenares. "Kijken (naar kunst) vraagt aandacht, neem er de tijd voor en blijf vooral kijken." Met die boodschap in het achterhoofd liet Berna de aanwezigen kijken naar een aantal foto's. Hoe goed iemand ook denkt het plaatje in zich op te nemen, toch kregen de vragen achteraf telkens weer verschillende antwoorden: 'Oh, dat had ik niet gezien, verdraaid, da's waar.'
Na een aantal prenten te hebben gezien, stuurde Berna iedereen naar buiten met de opdracht: "Verzamel uit de natuur, de bermkant dus, zaken waarmee je iets in een door jou bedachte ordening kan laten zien."

De directe omgeving van Den Bremer bood, met andere ogen kijkend, genoeg materiaal dat ieder groepje van twee/drie kon rangschikken op een vel papier. Onkruid kan k(K)unst worden, met aandacht en respect voor het idee van de maker(s).

Sceptisch over het onderwerp van de themaochtend: "Wat gaan we nou krijgen, moeten wij gaan praten over plaatjes? Wat hebben we daar nu aan?" Het lijkt misschien de 'ver van m'n bed' show, maar praten over wat iemand ziet, kan een handvat bieden voor het bezoekwerk van de Zonnebloem-vrijwilligers, voor een opening van een gesprek, voor contact met de gasten tijdens groot- of kleinschalige activiteiten. Stel open vragen, vragen waar niet alleen ja of nee op geantwoord kan worden maar vraag: hoe, wat, waar, waarom. Aandacht is het sleutelwoord.


www.zonnebloem.nl/steenderen

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactmidden.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=722,725,726" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>