Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en kunstenares Lia Krol. Foto: Henri Walterbos
Bennie Jolink, Ferdi Joly, Willem Terhorst en kunstenares Lia Krol. Foto: Henri Walterbos
video

Cadeau van Anhangers voor hun band

Algemeen

Standbeeld voor Normaal

Door Henri Walterbos

ACHTERHOEK – Een volle feesttent op het terrein van café De Tol in Zelhem, waar enkele duizenden Anhangers bij elkaar zijn gekomen voor het traditionele Høkersweekend, de jaarlijkse høkersreünie, is in afwachting van drie van hun grote helden: Bennie Jolink, Ferdi Joly en Willem Terhorst, en Irma Manschot, weduwe van overleden Normaal-drummer Jan Manschot. Er staat iets bijzonders te gebeuren, zo is een week eerder al aangekondigd. Vooraf gonst het al van de geruchten. Wat zouden ze te melden hebben? Een Normaal museum? Een standbeeld? Beiden misschien? Als het viertal het podium betreedt en in de gereedstaande stoelen gaat zitten, is het gejuich en 'Høken, høken' niet van de lucht. De vier laten het zich welgevallen en genieten zichtbaar. Dan komt het hoge woord eruit: de Achterhoekse formatie krijgt een eigen standbeeld. Dichtbij de ouderlijke woning van Bennie Jolink in Hummelo zal een bronzen eerbetoon aan de uitvinders van de dialectrock verrijzen. Aan het viertal de eer het nu nog wassen beeld op schaal te onthullen door ieder een touwtje door te knippen.

Bennie Jolink straalt
Het is opvallend hoe Bennie Jolink gedurende de - een half uur durende - 'ceremonie' straalt tussen zijn voormalige bandmakkers Ferdy Joly en Willem Terhorst, en Irma Manschot. En dat ondanks zijn broze gezondheid. Zitten Willem en Ferdy aan het vertrouwde pijpje Grolsch, Bennie nipt aan een witte wijn. Het gezelschap laat zich de diverse toejuichingen welgevallen. Als na afloop het viertal op het podium staat na te praten, en in de zaal 'Deurdonderen' klinkt, stapt Jolink als vanouds naar voren om zich te laten toejuichen, zij het op een beduidend rustiger wijze dan gedurende zijn periode als frontman. De Anhangers gaan volledig uit hun dak. Jolink is blij met het eerbetoon, dat een initiatief is van het Anhangerschap. "Het is natuurlijk een enorme open deur intrappen, maar als je een eigen standbeeld krijgt, is dat een enorme eer. Er zijn wel individuele artiesten met een levensgroot standbeeld, maar bij mijn weten zijn wij de enige band. En wat ik vooral zo mooi vind: ik heb niks met dat abstracte gedoe, een drolachtig iets, maar dit is nog olderwets ambachtelijk gemaakt," laat hij het ruimschoots aanwezige journaille optekenen. Willem Terhorst is eveneens verheugd. "We wisten het al enkele maanden maar hebben keurig onze mond dicht gehouden. Ik vond het direct al een prachtig idee maar je wilt wel eerst weten of de anderen er ook zo in staan. Allemaal vinden we het leuk."

Veemarkt pose
Het is kunstenares Lia Krol die de opdracht kreeg de vier Achterhoekse helden voor altijd en eeuwig op ware grootte te vereeuwigen. De heren zullen neergezet worden zoals in hun pose, zoals zij in de binnenhoes van de LP Oerend Hard staan afgebeeld, op de Veemarkt in Doetinchem, naar de foto van Hugo Jaartsveld. Het standbeeld zal onthuld worden op 10 mei 2018, Hemelvaartsdag, de dag die inmiddels ook wel als Normaal-feestdag door het leven kan gaan, gezien de geschiedenis van de band op deze dag. Het was immers op deze dag in 1975, dat Normaal voor het eerst van zich laat spreken in het openluchttheater van Lochem. Sindsdien veranderde de Nederpop, en kreeg agrarisch Nederland een kont in de broek, en zelfvertrouwen.

Zwaar verankerd
De kunstenares, die ook het standbeeld van Dennis Bergkamp maakte in opdracht van de KNVB, voelt zich vereerd dat ze de opdracht mag uitvoeren. "Wat ik vooral zo mooi vind is dat ze alle vier een heel eigen karakter hebben. Stoer, ondeugend, verlegen. Dat maakt het extra mooi om dit te maken." Het beeld zal zwaar verankerd en beveiligd geplaatst worden. Het standbeeld is een dankjewel van de Anhangers aan hun helden. Het Anhangerschap maakte van de gelegenheid gebruik een oproep te doen aan haar leden en andere Normaal-sympathisanten om te doneren om het standbeeld mogelijk te maken; dat kan op NL57 INGB 0004 7419 06.

 Video: Paul van Druten
Het standbeeld in was. Foto: Henri Walterbos
Foto: Henri Walterbos
Bennie Jolink zoekt zijn anhangers op. Foto: Henri Walterbos

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden