Arno en Tonny Wassink en rijder Joey den Besten. Foto: Henk Teerink
Arno en Tonny Wassink en rijder Joey den Besten. Foto: Henk Teerink

Heftig en dubbel seizoen voor Tonny Wassink en Performance Racing Achterhoek

Algemeen

HENGELO - Het is een seizoen met zeer dubbele gevoelens voor Performance Racing Achterhoek en teameigenaar Tonny Wassink. Met coureur Joey den Besten doen zij volop mee in de strijd voor de titel in de IRRC Supersport. De andere rijder Jochem van den Hoek kwam eerder dit jaar om het leven na een crash tijdens de Isle Man TT. In het artikel meer over de carrière van Wassink in de racerij en het zeer heftige seizoen voor het raceteam.

Door Asse Klein

Tonny Wassink was een 'jonkie' toen hij 1998 op zijn 35-jarige leeftijd plaatsnam in het Hamove-bestuur in de rol van tweede penningmeester. Deze benoeming had nogal de nodige voeten in de aarde, want Wassink zelf was nog niet erg actief in de motorsport en zeker in die tijd kreeg je niet zomaar een positie in het Hamove-bestuur. De toenmalige penningmeester zag in Wassink de persoon met de juiste drive om het bestuur en de Hamove vooruit te helpen. Dit bleek achteraf geen slechte beslissing.

Na een jaar in het bestuur te hebben gezeten wilde Wassink zelf gaan racen. Wassink zelf hierover: "Ik had erg hard gewerkt om mijn zaak (Autobedrijf Wassink) op te bouwen, maar er is meer dan alleen maar werken. Ik wilde zelf gaan racen. Eigenlijk kon de timing niet slechter, want het was ontzettend druk op de zaak en mijn zoon was op komst. Iedereen in mijn omgeving vroeg zich af of ik niet goed wijs was geworden. Maar het gaat wel gebeuren, zie ik tegen hen." Op deze manier kwam Wassink zelf in de racerij terecht en reed vervolgens tien jaar in het Nederlands kampioenschap 250cc. Wassink vormde jaren een team met Hans Smees, die ONK kampioen wist te worden. Nadat Smees stopte, hing Wassink zelf ook de helm aan de wilgen.

Wel wilden Wassink en zijn monteurs verder en zo werd Performance Racing Achterhoek opgericht. Wassink benaderde de snelle 250cc coureur Frank Bakker en hij werd de eerste coureur van het nieuwe raceteam. In het eerste seizoen in 2008 was Bakker zelfs heel dichtbij de ONK-titel.

Ondertussen was Wassink ook bezig met het opzetten van het huidige Internationale Road Race Championship (IRRC). Dit deed hij samen met een aantal mensen uit het Hamove-bestuur, wat in eerste instantie tot stand kwam onder de naam Drie Landen Cup. Wassink zelf over de opzet van deze competitie: "Ik zag dat het ONK geen toekomst meer had en dat er steeds meer een splitsing zou komen tussen de permanente- en stratencircuits. Zo heb ik onder andere met Henk te Brake van het Hamove-bestuur de Drie Landen Cup opgezet, wat later het IRRC is geworden."

Ook het Performance Racing Achterhoek verhuisde met Bakker naar het IRRC-kampioenschap in 2010. Het team verruilde de 250cc tweetakt voor een viertakt 1000cc Superbike. In de eerste jaren eindigde Bakker als derde in het kampioenschap. Het IRRC-kampioenschap bleef maar groeien en in 2014 werd Joey den Besten de tweede coureur van Performance Racing Achterhoek in de IRRC Supersport. Niet zonder succes, want Den Besten pakte in het zijn debuutjaar meteen de titel! Vervolgens bleef Den Besten goede scores neerzetten want in zowel 2015 als 2016 werd hij vice-kampioen in deze Supersport-categorie.

Het IRRC kampioenschap bleef 'het kindje' van Wassink, maar hij bemoeide zich na een aantal jaren niet meer met de organisatie omdat dit belangenverstrengelingen kon veroorzaken. Wassink over de groei van het IRRC: "Het is niet mijn verdienste dat het zo groot is geworden, maar het blijft wel mijn 'kindje'. Het IRRC kampioenschap is heel gastvrij en dat willen wij als team ook uitstralen. Natuurlijk willen we graag vooraan rijden, maar dit moet wel gepaard gaan met gezelligheid. We willen plezier uitstralen en dat lukt volgens mij aardig."

De thuiswedstrijden in Hengelo Gld. blijven dé wedstrijden van het seizoen voor Performance Racing Achterhoek. Zo wist afgelopen jaar zowel Den Besten als Jochem van den Hoek een race te winnen op de Varsselring. Wassink over het bijzondere raceweekend in Hengelo Gld.: "De races in Hengelo blijven het allerbelangrijkste. Wanneer we daar winnen, sta ik met tranen in de ogen. Hengelo is gewoon ons evenement met alle sponsoren en vrienden. Ik word dat weekend altijd geleefd. Ik geniet daar intens van."

Bij de start van het seizoen 2015 stopte Bakker en werd de Brabander Jochem van den Hoek aangesteld als coureur in de IRRC Superbike. De klik was er meteen en de relaxte Van den Hoek viel in de smaak bij het team uit de Achterhoek. Ook de prestaties werden steeds beter. Van den Hoek maakte in 2016 serieus indruk bij zijn debuut in de beroemdste road race ter wereld: de Ilse Man TT. Van den Hoek die samen met Performance Racing Achterhoek afreisde naar het Eiland Man werd de snelste nieuwkomer in de Superstock-klasse. Ook in 2017 reed Van den Hoek voor het team van Wassink in het IRRC en kwam hij in actie tijdens de Ilse Man TT, deze keer met een Honda-team TC Racing. Tijdens de Superstock race maakte Van den Hoek een tragisch ongeval mee. De Brabander crashte en overleed aan de gevolgen. Dit tragische nieuws had een enorme impact voor alle betrokkenen rond Performance Racing Achterhoek.

Wassink over dit verschrikkelijke ongeluk: "Als ik erover praat, krijg ik iedere keer kippenvel. Ik kan eigenlijk nog niet naar de IRRC Superbike kijken, want daar horen wij met Jochem te rijden. Een stukje plezier is dit jaar wel weggenomen. Voor het hele team is het een enorme klap geweest. Op de dag dat het nieuws kwam, zijn we 's avonds met het team bij elkaar gekomen. We hebben samen gehuild en over Jochem gepraat. Tijdens de IRRC in Imatra (Finland), de eerste na het ongeluk, was er een eerbetoon voor Jochem op de startgrid met alle rijders en ons team. Een mooi, maar ook heel confronterend moment. Ik heb het geluk dat ik iets ouder ben, maar ik kan mij voorstellen dat het voor mijn zoon en de andere jongens heel moeilijk is om te verwerken. Je hoopt altijd dat zoiets je nooit zal overkomen."

Wassink twijfelde niet om te stoppen, want dat was met de mensen van het team al eens besproken dat wanneer er iets ergs zou gebeuren dat het raceteam door zou gaan. De toekomst van team ligt in de handen van zoon Arno Wassink. Vader Tonny Wassink over de toekomst van Performance Racing Achterhoek: "We gaan sowieso nog een aantal jaar door in het IRRC. Met Joey (den Besten) willen we graag de stap maken naar de IRRC Superbike. We hebben niet direct hogere ambities, dat zou mijn zoon Arno dan moeten gaan oppakken. Ik ben 54 jaar en ik geniet van dit kampioenschap, maar ik kan het niet alleen. Arno (Wassink) regelt de meeste zaken op het circuit. Hij is de toekomst van het team, maar ik zal hem altijd waar ik kan blijven steunen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden