René van der Veer met op de achtergrond een collage van foto’s die oud-nieuwslezeres Sacha de Boer van hem maakte tijdens een van zijn laatste uitzendingen.
René van der Veer met op de achtergrond een collage van foto’s die oud-nieuwslezeres Sacha de Boer van hem maakte tijdens een van zijn laatste uitzendingen. "Zij stuurde mij als eerste een mailtje toen ik aangaf te moeten stoppen…" Foto: Eric Klop

René van der Veer: 'Het moet nu allemaal hip hip hip'

Algemeen

Oud-radiomaker vindt rust naast de Lindese Molen

Door Eric Klop

VORDEN - Aan zijn carrière bij de publieke radio kwam noodgedwongen een einde. Een oogziekte maakte het werken achter de knoppen en computerschermen onmogelijk. Maar in het zogenoemde zwarte gat viel hij niet. Nagenoeg blind geniet oud-omroepman Renè van der Veer met zijn vrouw Irene van de rust en wel degelijk ook het leven in de Vordense buurtschap Linde.

Bijna vijftien jaar lang was hij bij de NOS regisseur van het Radio 1 Journaal. "Klinkt saai", zegt hij. "Maar niets is minder waar. Je zit bovenop het wereldnieuws. Deed ook speciale projecten. De verkiezingen, Dodenherdenking, Prinsjesdag." Tot 2010, toen het ondanks door de NOS geoutilleerde aanpassingen op de werkplek echt niet meer ging. "Mijn zicht werd te slecht. Ik lijd aan choroideremie, een erfelijk oogaandoening waarmee je de wereld door een koker ziet. Eerst bij wijze van spreken door een wc-rol, dan door een rietje en uiteindelijk niets meer. Over een jaar of twee, drie gaat het licht definitief uit. Of vier jaar, als ik geluk heb…"

René van der Veer is een radioman in hart en nieren. Nog steeds, maar nu passief. 'Verwekt in Rotterdam' werd hij 64 jaar geleden geboren in Hilversum, waar zijn vader een baan had gekregen als studiochef bij de NCRV. In zijn jonge jaren werd junior gegrepen door de zeezenders. "Veronica, Noordzee, voor mij dé inspiratiebron om bij de radio te willen. Ging aan de slag bij een Hilversumse piraat. Daar kreeg ik in de gaten dat ik geen echte DJ ben. Mis er misschien de persoonlijkheid voor en houd niet zo van dat eindeloos wauwelen. Ben meer een presentator."

Hij verdiende in de het prille begin van de jaren '80 de kost bij platenmaatschappij EMI. Kwam wekelijks bij, toen nog, Hilversum 3 over de vloer om nieuwe releases te pluggen. Had in de studio uitstekende contacten met radiocoryfeeën als Felix Meurders, Frits Spits en Theo Stokkink. En leerde KRO-baas Hans Wijnands kennen. "Ik liet hem weten dat ik ook graag bij de radio wilde werken. Hans regelde dat ik op locatie items kon maken voor Schoolradio op Hilversum 1. Een serie documentaires van tien minuten over mensen die nauw betrokken waren bij de recente historie. De eerste bewoner van de Noordoostpolder bijvoorbeeld. Schoolradio bleek een kraamkamer van talent. Europa-correspondent Saskia Dekkers zette er haar eerste schreden in de omroepjournalistiek."

Ook René van der Veer viel op. Had het met de radioklussen enorm naar zijn zin. Hij zegde er zijn baan bij EMI voor op. "Hoewel ik toen eerste rang stond bij grootheden als Bruce Springsteen en Cliff Richard. Zat met mijn neus bovenop het artiestenleven. Maar ik volgde mijn hart." Dat extra snel begon te kloppen toen hij op freelancebasis een job kreeg als studioregisseur voor KRO's actualiteitenrubriek Echo. Van het een kwam zeer snel het ander. Een nachtprogramma op Hilversum 1 en 2. "Met inhoud, zonder slap geouwehoer. Ik was er nog geen jaar mee bezig, toen in het najaar van 1983 bij de KRO-woensdag op 3 de zaak op de schop ging. Op 2 haalden de woensdagochtendprogramma's van Veronica steeds meer publiek bij de zogenoemde popzender weg. Op 3 moest het commerciëler. Peter Koelewijn werd aangetrokken voor het blok van 7 tot 9 uur. De oude, progressieve KRO-garde vond dat vreselijk. En of ik van 9 tot 11 een programma wilde presenteren. Low-profile, een soort Arbeidsvitaminen. Mijn show heette Formule 3, met plaatjes die zich op een breder publiek richtten. Maar er moest volgens de zenderbaas iets gebeuren om meer luisteraars te trekken."

In het seizoen 1983/84 lang was René van der Veer iedere woensdagochtend te beluisteren op Hilversum 3. Toen de KRO naar de zondag verhuisde, bleef hij voor de zender actief. ,,Maar nu meer als muzieksamensteller en producer. Achter de microfoon zat ik als invaller. Daarnaast stelde ik op 1 voor de NOS een kleinkunstprogramma samen en deed er productiewerk op locatie voor. 'Het podium van de Nederlandse lichte muziek'. Hoe verzinnen ze zo'n titel. Heb het jarenlang gedaan, en nog altijd als freelancer." Totdat de NOS Van der Veer in 1995 een vaste baan aanbood. Regisseur bij het Radio-1 Journaal.

Drie jaar na zijn noodgedwongen afscheid van de publieke radio verhuisde René van der Veer naar Vorden. "Ik wilde weg uit Hilversum. Woonde er prachtig, maar was de mentaliteit waarin hier en daar het slechtste van Amsterdammers en Utrechtenaren is verenigd meer dan beu. Mijn gevoel zei: 'Wegwezen!' De hoofdreden om de rust van het oosten des lands op te zoeken was echter mijn handicap. Minder drukte; Ik moet hier hooguit oppassen dat ik niet door een tractor word overreden. Een huizenjacht in Drenthe leverde niets op. We kregen de tip dat er een woning vrij was naast de Lindese Molen. Een huis met historie. Hoogleraar criminologie en D66-senator Hoefnagels heeft hier jarenlang gewoond. Met bijgebouwen waar Irene haar oude stiel van ambachtelijk dekbeddenmaker weer kon oppakken en bovendien met het realiseren van een B&B een langgekoesterde wens in vervulling bracht. De kalmte en natuur hier deden de rest."

Wonen naast de Lindese Molen noemt René van der Veer een geschenk. Maar zijn vak is hij geenszins vergeten. "Ik luister bovengemiddeld veel radio. Vooral naar de publieke omroep. De commerciëlen boeien me niet. Toch vind ik ook 'Hilversum' niet je dat. Men legt te veel de nadruk op het jonge publiek. Hippe muziek tijdens de nieuwsprogramma's op Radio 1 hoeft voor mij niet. En dan die maniertjes van bepaalde presentatoren. Het mag bij nieuwsradio wel wat serieuzer. 3FM zet ik nog maar zelden op. Muziekzender 2 biedt echter geen goed alternatief. Onderscheidt zich nauwelijks van 3. Het moet allemaal hip hip hip. De dj's op 2 gaan nergens meer over. Ik noem het wel Radio 2,5. De publieke radio vervreemdt zich zo van de wat oudere luisteraars. Dat is jammer."

René van der Veer in het kort
- Geboren op 25 mei 1953 in Hilversum
- Haalde op het Goois Avondcollege zijn diploma HAVO-VWO
- Van 1977 tot 1982 werkzaam als radiopromotor voor platenmaatschappij EMI
- Van 1981 tot 1995 op freelancebasis actief bij de publieke radio als documentairemaker, presentator, muzieksamensteller en producer
- Van 1995 tot 2010 in vaste dienst van de NOS als regisseur van het Radio 1 Journaal
- Verhuisde in 2013 naar de Vordense buurtschap Linde. Was daar van 2014 tot 2016 actief als programmeur van Theater Onder de Molen en is sinds 2015 organisator van een Leesclub.
- Sedert 2013 gehuwd met Irene Rutjes en stiefvader van Josje (36) en Floor (31)

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant