Het managementteam van AeroFitt: staand Thomas Wolbrink, Gemma Oortgiesen en Anouk Knufing, zittend Rem en Remge Vink en Wilma Reugebrink-Jansen. Foto: Liesbeth Spaansen
Het managementteam van AeroFitt: staand Thomas Wolbrink, Gemma Oortgiesen en Anouk Knufing, zittend Rem en Remge Vink en Wilma Reugebrink-Jansen. Foto: Liesbeth Spaansen

Remge Vink: 'Sporten moet een soort van tandenpoetsen worden'

Algemeen

AeroFitt viert twintigjarig jubileum

Door Liesbeth Spaansen

HENGELO - AeroFitt sportcentrum aan de Winkelskamp 5 in Hengelo bestaat twintig jaar. "Op woensdag 23 augustus is officieel het twintigjarig bestaan, maar we vieren het op vrijdag 25 augustus met een receptie van 16.00 tot 19.00 uur voor alle leden en iedereen die geïnteresseerd is. Wij proosten met een glaasje en een dansje."

Aan het woord is Remge Vink (42), eigenaar en motivator van AeroFitt, dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een bedrijf met vijf Feelgood AeroFitt clubs in Hengelo, Zutphen, Didam, Duiven en Zelhem en twee Budget AeroFitt vestigingen in Didam en Hengelo. Samen met Wilma Reugebrink-Jansen startte hij in 1997 de eerste sportschool van het Gelderse Hengelo. Daar ging wel een en ander aan vooraf.

Wilma was een sporter die aan het CIOS studeerde, vanaf 1997 gymles gaf bij verschillende verenigingen in Doetinchem en Hengelo en een eigen sportschooltje in Doetinchem had. Remge Vink volgde een opleiding HBO-verpleegkunde, maar sportte veel. "Ik wist niet wat ik wou. deed aan fulltime volleybal, ik organiseerde volleybaltoernooien en gaf les. We organiseerden zeskampen, iedereen wist ons te vinden. We waren sportdieren."

Wethouder van Petersen van sport kwam met het idee om een sportschool in Hengelo te beginnen. "Op dat moment was er nog geen sportschool. Voor de gemeente was het daarom een mooie aanwinst. Het was voor mij echt zo'n lampje dat ging branden, maar ook een uitdaging, want we hadden allebei geen cent te makken." Samen met de gemeente zochten en vonden zij het pand aan de Winkelskamp 5. Vergunningen werden door de gemeente geregeld en 29 maart 1997 kregen Remge en Wilma de sleutel.

Geld was wel een grote uitdaging, want er moest worden verbouwd. "Dat hebben we toen allemaal zelf gedaan. Mijn vader zat in de bouw en die van Wilma ook en we hadden hulp van vrienden en familie." Er moest daarnaast ook geld komen voor de inventaris, maar dat lukte eerst niet. "Daarom hebben we marktonderzoek gedaan in Hengelo, alle deuren langs. Dat was positief, maar voor de bank nog niet genoeg. De beide ouders moesten met hun huizen borg staan, dat was wel heel heftig. Die vertrouwden dat helemaal, maar toen lag de druk wel heel hoog. Als het mis was gegaan, hadden onze ouders hun huis moeten verkopen. Een hele verantwoordelijkheid." Na twee en een half jaar kon de borgstelling van hun ouders huizen eraf. "De cijfers waren netjes, we deden het goed."

Sportschool AeroFitt geopend
Burgemeester Mr. Alphert van Beeck Calkoen opende op 23 augustus het sportcentrum. Hij fietste de eerste kilometer na het officiële startschot van Wilma en daarna was de opening een feit. Voor het twee dagen durende open huis was veel belangstelling.

Omdat alleen Wilma en Remge de 'papieren' hadden, gaven die de aerobic- en fitnesslessen. Vrienden en familie verzorgden de bardiensten en het schoonmaken van het pand. In 1998 was het personeel uitgebreid tot één full timer en zes parttimers.

"Een avontuur was het. Ik was 21 toen we startten en 22 toen de deur open ging", blikt Remge terug. "We werkten honderd uur in de week en dat meer dan tien jaar lang, maar ik kan me niet herinneren dat we het met tegenzin hebben gedaan. Als je jong bent, kun je dat nog. Jaren sliepen we in de ketelruimte op een slaapbank. We hadden geen huis, hadden alles verkocht en al ons geld in de zaak gestopt. Beneden in de kleedkamer konden we douchen. Om zes uur kwamen mensen eten brengen, dat aten we om beurten staand in de keuken op en dan gingen we weer verder. Zondags aten we soep van opa en oma. Als ik terugkijk, heb ik nooit gedacht: 'waar zijn we aan begonnen'. Het was een bijzondere tijd."

Prijs startende ondernemers
"We werden in 1999 gevraagd om mee te doen aan de startende ondernemerswedstrijd van de Kamer van Koophandel in Gelderland en moesten daarvoor een ondernemersplan indienen. Toen wonnen we 10.000 gulden als onderscheidende startende ondernemers van het jaar en daar hebben we de eerste airco van gekocht." Dankbaar denkt Remge hierbij terug aan Geraldo Nijenhuis, boekhouder en accountant uit het dorp. "Die man nam mij aan de hand mee, hij heeft mij leren ondernemen."

Groei
In tien jaar tijd veranderde het bedrijf van een kleine lokale sportschool van 550 vierkante meter naar een grote, regionale van 2500 vierkante meter. "Dan gingen we een weekje of twee weken dicht in de vakantie en gingen we verbouwen, weer met familie en vrienden. Elk dubbeltje ging terug in de zaak." Vader Rem en moeder Diny Vink zijn intussen ook al jaren betrokken bij de zaak. "Wij kunnen prima samenwerken."
Het gebied werd groter en de doelgroep verbreed. "Van heel kleine kinderen tot ouderen, van medisch tot dans en van krachtsport tot en met mensen begeleiden naar de Olympische Spelen. Heel Bronckhorst wist de weg te vinden."

Over AeroFitt Feelgood en Budget
"Het verschil is in eerste instantie de prijs, wat is gerelateerd aan service en begeleiding. Bij een Budget AeroFitt heb je geen begeleiding, douches, airco, televisies, computers of een sleutel. Gewoon fitnessen en jezelf redden voor een scherp en aantrekkelijk tarief. Maar er zijn ook heel veel mensen die het anders willen. Die willen een kopje koffie, op een toestel staan en televisie kijken of internetten, begeleiding, een schema hebben en testen kunnen doen, douchen, een kluisje voor kleding, kunnen kiezen voor groepslessen en deelnemen aan allemaal leuke dingen die georganiseerd worden in de zin van voeding, ontspanning, evenementen, lezingen. Die mensen hebben er meer voor over in de maand en die krijgen ook meer. Heel veel service en kwaliteit, veel aandacht voor de klant, dat bieden we in de Feelgood AeroFitt clubs, daar zijn we goed in." Overigens is in elke vestiging een fysiotherapeut aanwezig, in Hengelo is een samenwerking met Fysiotherapiepraktijk Jentha.

Nieuwe trends en ontwikkelingen binnen de branche worden nauwlettend gevolgd. "Dat is op het gebied van ontspanning, inspanning of gezondheid, maar ook trends die overwaaien uit Amerika. Voor onze klanten zijn nieuwe uitdagingen belangrijk omdat zij dan gevarieerd sporten. Van de andere kant is onze filosofie dat we iets goeds willen doen voor in dit geval Bronckhorst, de Liemers en Montferland en omgeving. Dat we een klein stukje bijdragen aan een gezondere levensstijl."

Toekomst
"Als het over vijf jaar exact hetzelfde is als het nu is, ben ik super gelukkig," benadrukt Remge. Er is nihil verloop binnen de teams, dat geeft rust in de organisatie. "Het is voor ons de uitdaging om binnen het bestaande het maximale te behalen op het gebied van kwaliteit, apparatuur, innovatieve dingen, automatiseren, opleiding van collega's, uitstraling van de locaties en interne processen. Maar het gaat vooral om mensen, die zijn erg belangrijk. Daar zijn we iedere dag mee bezig." Remge Vink besluit: "Wij zijn iedereen die de afgelopen twintig jaar bij ons lid is geweest of nog steeds lid is, erg dankbaar voor het vertrouwen. En natuurlijk mijn collega's in het bijzonder, zonder zo'n groep fantastische collega's had ik hier nu niet gestaan, ik heb super teams op alle zeven clubs en ik ben mega trots op ze allemaal!"


www.aerofitt.nl

Burgemeester Calkoen fietst onder toeziend oog van Remge de eerste kilometer na het startschot van Wilma. Foto: Archief AeroFitt
Het managementteam van AeroFitt (v.l.n.r.) Gemma Oortgiesen, Remge Vink, Anouk Knufing, Rem Vink, Thomas Wolbrink en Wilma Reugelink. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden