Bezoekers kunnen nog tot half oktober het Dickens museum in Bronkhorst bewonderen. Foto: Alice Rouwhorst
Bezoekers kunnen nog tot half oktober het Dickens museum in Bronkhorst bewonderen. Foto: Alice Rouwhorst

Pand verkocht, Dickens museum nog paar maanden open

Algemeen

BRONKHORST - "Voorop gesteld, we zitten niet met het museum in onze maag, zoals in een krant te lezen was. Helemaal niet zelfs! En het gaat goed met mijn vader", zegt Dirk de Jong, zoon van Sjef de Jong of ook wel beter bekend als de personage Scrooge uit 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. "Hij heeft de respectabele leeftijd van 86 jaar. Dan mag hij het wel wat rustiger aandoen en hoeft de pers niet meer te woord te staan."

Door Alice Rouwhorst

Het pittoreske stadsboerderijtje waar het Dickens museum in gevestigd is, is verkocht nadat het twee jaar geleden op de huizenmarkt werd aangeboden. Consequentie van deze verkoop is het verdwijnen van het museum uit het kleinste stadje van Nederland na dertig jaar. "Gelukkig is het pand nu verkocht, zodat we verder kunnen. Maar het is wel een 'gelukkig' tussen aanhalingstekens", verduidelijkt Dirk de Jong. "Voor Bronkhorst is het geen fijn gegeven. Ze waren sterk met elkaar verbonden."

Levenswerk
In 1988 maakte Sjef samen met zijn vrouw Alie zijn droom tot werkelijkheid; een museum over het werk en leven van Charles Dickens in het plaatsje Bronkhorst dat daarvoor een perfect decor was. Sjef voelde zich in het dagelijks leven ook verwant met de visie van Dickens en probeerde dat voor het voetlicht te brengen. "Het museum bevond zich in het begin in de ruimte waar nu het winkeltje gehuisvest is. Al gauw stond het helemaal volgepropt met boeken en curiosa. Tien jaar geleden verhuisden mijn vader en zijn vrouw drie huizen verderop en daardoor kon en is uiteindelijk het hele huis ingericht als museum mét een theater. Met name de voordrachten waren zijn grote passie. De laatste jaren werd het jammergenoeg steeds zwaarder om de voorstellingen te blijven opvoeren. Soms trad hij op voor drie groepen per dag en verzorgde hij daarnaast ook nog de rondleidingen. Hij vond het best moeilijk om te stoppen, maar hij zag wel in dat het niet anders kon. Zijn gezondheid begon mee te spelen. Een 'normaal' mens stopt met zeventig, maar hij ging door tot zijn 82ste! Hij heeft er nu vrede mee. Voor zijn gevoel is de cirkel rond."
Het museum heeft sindsdien nog steeds door kunnen draaien door het vele werk van Alie en vrijwilligers en met de vaste kracht sinds het begin, Herman Kelderman, die de voorstellingen van Sjef heeft overgenomen. Maar nu Sjef, de grootste trekker zelf niet meer aanwezig is, is het anders in het museum. "Dat merkten we zelf ook en heeft ons destijds doen besluiten om het in de verkoop te doen. Hoe lang moet je doorgaan? Op een gegeven moment vraag je je ook af of het financieel nog vol te houden is. Het pand kost natuurlijk geld. En alles wordt uit eigen middelen gefinancierd. In al die jaren is er geen cent subsidie aan te pas gekomen."

De sfeer van Sjef
Tot half oktober is het nog open voor publiek. Daarna gaan de deuren van het museum in Bronkhorst dicht. Op de vraag of Dirk het museum niet wil voort zetten antwoordt hij: "Ik hoor bewust over Dickens vanaf mijn zevende, dat is inmiddels zo'n 45 jaar. Ik ben wel degelijk besmet geraakt met het Dickens-virus en de collectie gaat me aan mijn hart. Maar nee, ik kan en wil het niet op deze plek voortzetten. Het is het levenswerk van mijn vader op zijn eigen manier. En ik ben mijn vader niet. Het museum zoals het hier in Bronkhorst is opgebouwd ademt zijn sfeer. Het is allemaal met elkaar verweven: Bronkhorst, het Dickens museum in deze vorm, in dit pand en mijn vader. Hij ís dit museum."

Gehele collectie onder nieuw dak?
Nu het pand verkocht is kunnen concrete plannen gemaakt worden. "Het is de uitdrukkelijke wens van mijn vader dat de Dickens collectie bij elkaar blijft. En ik heb hem als zoon beloofd dat we dat voor hem gaan regelen. Ik ben aan het onderzoeken hoe ik die belofte gestalte kan geven. In dat stadium zitten we nu. Het is echter niet zo maar allemaal georganiseerd, daar is tijd voor nodig. Zodra alles in kannen en kruiken is, kan ik meer zeggen. Daar is het nu nog te vroeg voor."


www.dickensmuseum.nl

Het door Sjef de Jong geliefde theater. Foto: Alice Rouwhorst
Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant