Wethouder Spekschoor opent het nieuwe onderkomen van de Historische Vereniging Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen
Wethouder Spekschoor opent het nieuwe onderkomen van de Historische Vereniging Steenderen. Foto: Liesbeth Spaansen

Met historie investeren in de toekomst

Algemeen

STEENDEREN – De Historische Vereniging Steenderen opende zaterdag 10 juni onder grote belangstelling hun nieuwe archief en vergaderruimte in de voormalige basisschool De Steenuil aan de Burgemeester Smitstraat 19 in Steenderen. Zij vierde tevens haar 25-jarig jubileum.

Voorzitter Gerard Huetink sprak de aanwezige leden, sponsoren, buren en leden van zusterverenigingen, de wethouder Spekschoor en overige belangstellenden toe op deze feestelijke ochtend. "Hartelijke welkom op deze historische dag voor de historische vereniging. Onze vereniging bestaat 25 jaar: een jonge oudheidkundige vereniging eigenlijk."

Gerard Huetink schetste de geschiedenis van de Historische Vereniging Steenderen, die in 1992 op de deel van de Visschershofstede in Steenderen is opgericht onder leiding van Paul Kok. Later werd het voorzitterschap overgenomen door Wim Achterkamp en nu is hijzelf voorzitter. Andere mensen van het eerste uur werden genoemd: Jan Wolters, Dick Groot Tjooitink, Geert Jansen, Diny Heezen, Roeland Hendriks, Jan Hekkelman en Gerrit Tiecken. De ondertekening was destijds in Het Anker en het verenigingsblad heet De Zwerfsteen.

Tot 2009 was er geen eigen archief- en vergaderruimte. Daarna huurde de vereniging een tijdelijk onderkomen bij de torenruïne in Baak. De familie van de Meije werd met een attentie bedankt voor de gastvrijheid. "We leven in een onzekere tijd en een van de weinige zekerheden is onze geschiedenis, mits juist vastgelegd. Daarom zijn archieven zo ontzettend belangrijk. Zodat in ons geval de geschiedenis van de oude gemeente Steenderen goed gedocumenteerd en geconserveerd behouden blijft voor volgende generaties," aldus de voorzitter. Het archief, bestaand uit foto's, boeken, tijdschriften, oude documenten enzovoorts heeft nu ruimte gekregen in de Steenuil.

Wethouder Arno Spekschoor feliciteerde de vereniging met hun jubileum. "Een prachtige mijlpaal om bij stil te staan. Ook om wat vandaag gebeurt vast te leggen, namelijk het officieel openen van het nieuwe onderkomen." Hij concludeerde dat de Historische Vereniging Steenderen met 370 leden een bloeiende vereniging is en draagvlak geniet. "Het is goed om dingen vast te leggen voor toekomstige generaties. Dat dingen niet verloren gaan die we zo waardevol vinden. Nu hebben jullie een plek gevonden in het hart van Steenderen, in de oude school. Ik feliciteer en bedank bestuur en leden, waarvan er zo velen met grote inzet een bijdrage leveren, met de volgende zin: 'De Historische Vereniging Steenderen investeert met het verleden in de toekomst'." Vervolgens onthulde hij de plaquette van de vereniging om de nieuwe ruimte officieel te openen.

Na het bedanken van de vrijwilligers die hebben geholpen om de plek voor deze dag in te richten en de sponsoren, nodigde de voorzitter iedereen uit voor koffie met gebak, en om een kijkje te nemen in archief en vergaderruimte en de fototentoonstelling. Er was veel belangstelling deze ochtend en de vrijwilligers van de HVS mochten vele gelukwensen en enthousiaste en positieve reacties in ontvangst nemen.

Ter gelegenheid van dit jubileum en van de opening is een expositie ingericht van oude, maar ook jonge schoolfoto's uit de kernen van de voormalige gemeente Steenderen: Baak, Toldijk, Bronkhorst, Rha, Olburgen en Steenderen. De expositie is na de openingsdag nog tot en met zaterdag 17 juni te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur (zondag 13.00-17.00) en op dinsdag en woensdag tot 21.00 uur.


historischeverenigingsteenderen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant