Wereldfietser Ton Windt vertrok op donderdag 11 mei vanuit Hengelo voor ruim 2.000 kilometer in drie weken. Foto: Luuk Stam
Wereldfietser Ton Windt vertrok op donderdag 11 mei vanuit Hengelo voor ruim 2.000 kilometer in drie weken. Foto: Luuk Stam

Ton spot al fietsend met alle wetten

Algemeen

HENGELO - Ondanks zijn lichamelijke beperkingen doet Ton Windt (56) uit Hengelo op 1 juni mee aan Alpe d'HuZes. Ook de reis naar Frankrijk gaat per fiets. Via Berlijn.

Door Luuk Stam

Zijn vader, negen andere familieleden en zijn beste sportvriend verloor hij aan 'die verrekte kanker'. Reden genoeg om tijdens Alpe d'HuZes meerdere keren de berg op de fietsen en zo geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Dat gebeurt pas op 1 juni, maar Ton Windt is al onderweg naar Frankrijk. Op de fiets. Dat terwijl hij zijn rechterknie bijna compleet mist, een schouderprothese heeft en net is hersteld van zijn tweede longembolie in korte tijd.

Op donderdag 11 mei vertrok de vier jaar geleden in Hengelo neergestreken fietsfanaat voor zijn eerste etappe, een rit van 134 kilometer naar Amsterdam. Van daaruit fietst hij in het kader van de Big Challenge – een onderdeel van Alpe d'HuZes – met een groep collega's uit de agrarische sector een tocht van 1.000 kilometer naar Berlijn. Vanuit Berlijn vertrekt de werknemer van het Apeldoornse Agrifirm solo voor 1.240 kilometer richting Frankrijk. Hier doet hij voor de zevende keer mee aan Alpe d'HuZes.

Artsen staan versteld van wat hij doet. Collega's noemen hem vanwege zijn extreme hobby 'een halve zool' of 'knettergek'. Dit is dan ook niet het eerste fietsavontuur van de 56-jarige Windt. Hij fietst veel. En hij fietst vooral heel erg ver. In onder andere Kirgizië en Zuid-Amerika maakte hij vele honderden kilometers. Dichter bij huis draait de wereldfietser zijn hand ook niet om voor een retourtje Haarlem van 340 kilometer op één dag. Hij is een avonturier met de fiets als beste vriend. "Iedereen heeft zo zijn passie, hè", klinkt het nuchter.

De fietssport speelt al zijn hele leven een belangrijke rol. Die hobby krijgt een flinke klap te verduren als Windt in 1980 betrokken raakt bij een verkeersongeval. Sindsdien gaat hij door het leven met een handicap. Zijn rechterknie heeft geen kom, geen kop en geen banden. "Het is gewoon bot op bot", vertelt Windt. "Ik heb altijd pijn." Lange tijd zit hij dan ook in een rolstoel. De geboren sportman vindt een nieuwe uitdaging in het kanoën.
In die sport doet hij mee aan evenementen over heel de wereld. Zo vaart hij in Australië een wedstrijd van 500 kilometer. Tussen de extreme duursporters komt hij meerdere mensen tegen die met fysieke beperkingen te maken hebben. "Hun verhalen hebben mij geïnspireerd", vertelt Windt. "Je hebt een handicap, maar die moet je een plek geven in je leven. Die handicap gaat niet weg, maar als je in je hoofd iets wil, dan kun je heel veel." Windt weet mede door het kanoën zijn spieren zo sterk te maken dat hij weer kan lopen en fietsen.

Met het fietsen vindt hij zijn grote liefde terug. Zijn huidige fiets heeft brede banden die zorgen voor extra comfort. Voor Windt is het niet belangrijk hoe hard hij fietst, het gaat erom dat hij ergens komt. Op het vlakke fietst hij zo'n 24 kilometer per uur. Wat hij tijdens het fietsen merkt van zijn zeer slechte knie? "Op de fiets kan ik de pijn wegcijferen", geeft hij aan. "In het begin voelt het alsof je een klap met een hamer krijgt. Daar moet je doorheen."
Fietsen is niet alleen zijn grote hobby, het sporten is voor Windt ook noodzaak. Het Alpe d'HuZes-motto 'Opgeven is geen optie' is voor hem bijna letterlijk van toepassing. Wanneer hij stopt met fietsen, zal hij de kracht in zijn spieren verliezen en binnen de kortste keren weer gebonden zijn aan zijn rolstoel. "Als ik een tijdje heb gezeten en ik sta op, dan kan ik zo voorover vallen", vertelt Windt. "Ik moet blijven bewegen en blijven sporten. Ik wil dit zo lang mogelijk volhouden."
Na zijn Alpe d'HuZes-avontuur staat er dan ook alweer een nieuwe uitdaging gepland. In september vertrekt de fietsliefhebber naar Amerika om daar een groot deel van de 3.400 kilometer lange Oregon Trail te fietsen. Wekenlang legt hij dan elke dag meer dan 100 kilometer af. Zijn geheim? "Je moet goed getraind zijn en je moet uitgerust zijn", zegt hij. "En je moet je vooral nooit over de kop fietsen, je niet gek laten maken door anderen."

Onderweg heeft de in het Noord-Hollandse Bennebroek geboren fietser niet veel nodig. "Ik heb ook niks met de luxe van hotels. Het liefst kampeer ik ergens bij een boer of in een bos." Zo verbleef hij na een vier maanden durende zwerftocht door Zuid-Amerika bij terugkomst in Nederland maandenlang op verschillende campings. Eerst in een tent, later in een oude caravan. Het nieuwbouwhuis dat hij nu in Hengelo bewoont, bevalt hem echter prima. "Als ik ooit nog een keer verhuis, dan verhuis ik de wijde wereld in", zegt Windt. "Met mijn fiets."

Nerveus voor zijn zevende deelname aan de Alpe d'HuZes is hij absoluut niet. Ook niet voor de reis ernaartoe. "Ik ben blij als ik na alle voorbereidingen eindelijk op mijn zadel kan zitten", aldus de wereldfietser op de ochtend van zijn vertrek. "Dat is mijn ontspanning. De rust, de natuur en de mensen om mijn heen." Straks op de berg denkt hij aan zijn vader en al die anderen die hem ontvielen. "Zij zijn mijn motivatie. Uiteindelijk doe ik het voor hen."


deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/tonwindt

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant