Netwerk Amateurkunst. Foto: PR
Netwerk Amateurkunst. Foto: PR

Achterhoekse amateurkunst in de trein

DOETINCHEM - De landelijke Iktoon-maand start op donderdag 1 juni. Achterhoekse amateurkunstenaars kunnen meedoen aan de startcampagne door vanaf Utrecht Centraal hun kunsten te vertonen in Kunsttreinen die door het hele land reizen. Meedoen en reizen is gratis.

Ruim zes miljoen Nederlanders doen aan amateurkunst. Maar mensen kennen hen vooral als juf, opa of accountant, niet als toneelspeler, pianist of vlogger. Daar komt met de Iktoon-campagne in de maand juni verandering in. Heel Nederland is dan het podium van alle amateurkunstenaars. Vanaf donderdag 1 juni is er op meer dan duizend locaties in meer dan 200 gemeenten kunst te zien. In kunstencentra, ateliers en buurthuizen, maar ook thuis, op straat en in winkels.

Kick Off
Als aftrap van de tweede Iktoon-maand wordt samen met de NS een pr-stunt georganiseerd. Opvallende, afwijkende, leuke, spontane kunstenaars verspreiden zich over Nederland om in de trein hun kunsten te tonen, individueel of in kleine groepjes. Op donderdag 1 juni komen de deelnemers samen op station Utrecht Centraal voor de kick off. Na een kort optreden op het station gaan alle kunstenaars zich verspreiden over heel Nederland via zes verschillende treintrajecten.

Wat kun je allemaal doen in de trein?
Een gedicht voor iemand schrijven, iemand portretteren, een rap uitvoeren, dansen, een sketch uit een comedy-show opvoeren, met een koor liedjes zingen, een lied op akoestische gitaar spelen, vloggen, enzovoorts. Eigenlijk is er heel veel mogelijk, mits je de reizigers niet stoort. Harde muziek of hard geluid kan niet. Creatieve oplossingen als gebruik maken van muziek via een koptelefoon juist weer wel.

Meedoen
Achterhoekse muzikanten, theatermakers, rappers, filmers, zangers, vloggers, schrijvers, schilders, dansers, noem het maar op kunnen zich aanmelden bij de Gruitpoort. Informatie geeft Erwin Eijkelkamp van de Gruitpoort via e.eijkelkamp@gruitpoort.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden