Joey den Besten winnaar tweede wedstrijd IRRC Supersport. Foto: Henk Teerink

Grote opkomst bij prachtige jubileumraces op de Varsselring

Algemeen

HENGELO - Onder goede weersomstandigheden werd afgelopen weekend voor het vijftigste jaar de wegrace georganiseerd in Hengelo. Organisator Hamove had weer een prachtig evenement neergezet met veel wedstrijden. De vele toeschouwers, het dubbele van vorig jaar zagen onder andere overwinningen van de beide coureurs van Performance Racing Achterhoek.

Het Internationale Road Race Championship (IRRC) was het hoofdprogramma tijdens de jaarlijkse wegrace in Hengelo. Lokale favoriet Joey den Besten had zich als tweede gekwalificeerd voor de IRRC Supersport wedstrijden. In de eerste manche ging Den Besten er als een raket vandoor, maar kwam in de tweede ronde ten val. "Het begin was goed, maar ineens was ik de motor kwijt", gaf Den Besten na afloop aan. De race werd gewonnen door Davy Thoonen. De coureur van Performance Racing Achterhoek nam in de tweede race revanche en zorgde voor een overwinning bij zijn thuiswedstrijd. In de uitloop werd Den Besten luid toegejuicht door het publiek, dat in grote getale naar Hengelo was gekomen.

Ook kon het publiek juichen voor de tweede coureur van het team van Tonny Wassink: Jochem van den Hoek. De Brabander komt uit in de IRRC Superbike. In de eerste race reed hij een mooie inhaalwedstrijd en kwam achter Sebastien Le Grelle en Didier Grams als derde over de finish. Het was de eerste podiumplaats voor Van den Hoek in zijn IRRC-carrière. Tussen de eerste en tweede IRRC-race in, zorgde Van den Hoek voor misschien wel de grootste verrassing van de dag. In de eerste wedstrijd van de BeNeCup Superbike passeerde hij na negen ronden als eerste de eindstreep. Zo goed als de dag begon, zo vervelend eindigde deze. In de tweede manche van het IRRC Superbike, werd hij in het gedrang bij de start van de baan gedrukt en crashte. Van den Hoek was wat dizzy na de crash en ging later op de dag dan ook niet meer van start in de BeNeCup Superbike. Le Grelle was ook de sterkste in de tweede manche van de IRRC Superbike.
In de tweede manche van de BeNeCup Superbike, zonder Van den Hoek, ging de winst naar een andere Nederlander, Tim van Ooijen. De Suzuki-rijder gaat hierdoor ruim aan de leiding in het kampioenschap. De BeNeCup Supersport wedstrijden werden een prooi voor Thoonen. Johan Fredriks en Marcel Zuurbier kwamen beiden uit in de IRRC en BeNeCup Superbike. Fredriks had de afstelling van zijn Kawasaki nog niet helemaal voor elkaar en scoorde drie vijfde plaatsen en een zesde positie. Zuurbier kwam in actie met zijn nieuwe Yamaha R1. In het IRRC eindigde hij twee keer als achttiende. In de BeNeCup scoorde Zuurbier een elfde en twaalfde plaats.

Speciaal voor het vijftigjarig jubileum had de Hamove nog een speciale tweetakt-klasse op het programma staan. Het publiek genoot zichtbaar van de prachtige tweetaktmotoren. Diverse helden van weleer kwamen in actie in deze klasse, waaronder oud Nederlands kampioen Hans Smees. Ook Gert Pieper en Ernie Sala, toppers uit de jaren 90 in het ONK, waren aanwezig. Daarnaast reed teameigenaar van Performance Racing Achterhoek, Tonny Wassink, zijn rondjes met een 250cc Yamaha. Tasia Rodink stopte eind vorig jaar met racen, maar stapte speciaal voor deze 2-stroke klasse nog een keer op haar 125cc Honda. Er werd in de wedstrijd ook nog eens serieus hard gereden. Joop Timmer was de rapste in de 125cc categorie. De Deen Anders Blacha ging het snelste rond van de 250cc motoren.

Voor de ONK Zijspannen waren de races in Hengelo de eerste van het seizoen. Het werden twee spectaculaire wedstrijden met veel inhaalacties. De winst ging naar Wiggert Kranenburg en Jermaine van Middegaal in de eerste race. John Smits en Gunter Verbrugge waren de besten in de tweede wedstrijd. Marc Beltman wist beide wedstrijden in de NK Classics te winnen. De Camathias Zijspan Cup werd gewonnen door de combinatie Hendrik Jonker en Kim Doscche. Met veertien wedstrijden op zondag werd het publiek veel spektakel voor geschoteld. De Hamove kan weer met trots terugkijken op een geslaagd evenement op de Varsselring. Op naar de 51ste editie in 2018.

In hetzelfde weekend werd ook de tweede ronde van de OW Cup verreden op het TT Circuit Assen. In de NK SuperCup 1000 ging de winst net als in de eerste race naar Nigel Walraven. Cliff Kloots wist zich flink te verbeteren ten opzichte van de eerste race van het seizoen. Kloots wist in de laatste ronde op te schuiven naar de derde positie, waardoor hij naar het podium mocht na afloop van de wedstrijd. Hamove-leden Jarco Grotenhuis en Yme-Jan Hofstee scoorden ook punten met een negende en tiende positie. In de NK SuperCup 600 ging de winst naar gastrijder Rob Hartog. De coureur uit Abbekerk reed buiten mededinging, omdat hij normaal gesproken uitkomt in de World Supersport. Glenn van Straalen pakte achter Hartog de volle punten voor het kampioenschap. Thijs Peeters boekte ook een mooi succes door als tweede te eindigen. Arjan Bikkel uit Vorden maakte zijn debuut in de NK SportCup 600, helaas viel hij uit in de achtste ronde.

Jochem van den Hoek derde in de IRRC en eerste in de BeNeCup Superbikes. Foto: Henk Teerink