Een nieuw gezicht in de spreekkamer: Gerjo Steeneveld. Foto: Willy Hermans
Een nieuw gezicht in de spreekkamer: Gerjo Steeneveld. Foto: Willy Hermans

'Het mooie aan het vak is dat ik dicht bij de mensen mag staan'

Algemeen

Kennismaking met huisarts Gerjo Steeneveld

HENGELO - Bij het begin van haar studie geneeskunde zag ze zichzelf al als plattelandsdokter. Op 36-jarige leeftijd is de droom van dr. Gerjo Steeneveld-Nijboer in vervulling gegaan. Ze werkte er al een jaar lang twee dagen per week, maar vanaf 1 april 2017 heeft zij de huisartsenpraktijk van Jan Koning overgenomen. Hiermee is een eind gekomen aan het tijdperk van de mannelijke dorpsdokter in Hengelo.

Door Willy Hermans

Afwisselend vak
Gerjo Steeneveld groeide met haar jongere broer en zus op in het buurtschap Egede, vlakbij Hellendoorn. Ze studeerde geneeskunde in Nijmegen: "Toen ik daar als 18-jarige aan begon, zag ik mijzelf al wel als huisarts. De periode als arts-assistent op kindergeneeskunde vond ik ook erg leuk, maar het vak als huisarts trok mij meer. Dat is heel afwisselend en je krijgt met alle aspecten van de medische zorg te maken. Ik hou van de kleinschaligheid van een huisartsenpraktijk, je mag dicht bij de mensen staan. Als het nodig is mag je bij een patiënt zo doorlopen naar de slaapkamer."

Hengelo
In de afgelopen vijf jaar heeft Gerjo Steeneveld al flink wat ervaring opgedaan door als waarnemend huisarts te werken in Zetten, Gaanderen, Dinxperlo en Zeddam. "Het laatste opleidingsjaar werkte ik in de Achterhoek, zodat ik daar de contacten had. Mijn voorkeur ging ook uit naar Oost-Nederland, de mentaliteit spreekt me aan. Hengelo kende ik al van mijn werk bij de huisartsenpost. Ik was dan ook erg blij dat ik na een sollicitatieprocedure werd geselecteerd om de praktijk van Jan Koning over te nemen. Met mijn echtgenoot Wim en onze twee kinderen Nout (7 jaar) en Mette (4) wonen we in Arnhem, maar gaan binnenkort verhuizen naar een plek dichter bij Hengelo."

Nieuw gezicht
Het zal even wennen zijn voor de 2700 patiënten van de praktijk. Een dokter die niet in het dorp woont en twee vrouwelijke parttimers in de spreekkamer, want per 1 mei treedt Sietske Bulten in dienst van Gerjo Steeneveld.
"De al schaarse mannelijke huisartsen kiezen sneller voor een eigen praktijk en zullen zich dus niet snel voor langere tijd verbinden aan een praktijk als deze. Maar ik ben erg enthousiast over de komst van Sietske. Zij komt uit het dorp, kent de mensen en de routes en is een uitstekende arts.
Inmiddels werk ik al meer dan een jaar in Hengelo en het bevalt me erg goed. Natuurlijk is een nieuw gezicht even anders voor de mensen, maar dat is geen probleem. De tijden zijn veranderd, de mensen zijn beter geïnformeerd en mondiger. Je probeert met de patiënt tot een gezamenlijk besluit te komen, een goede communicatie is daarbij belangrijk. Soms ben je er niet alleen voor technische handelingen, maar ook om gerust te stellen of voor een luisterend oor."

Gezondheidscentrum
Voorlopig werken Gerjo Steeneveld en Sietske Bulten in de praktijk aan de Kastanjelaan in afwachting van de ontwikkelingen rond het te bouwen gezondheidscentrum.
"De ruimtes in het huidige pand zijn prima, maar ik zou graag meer spreekkamers en behandelkamers willen. De moderne huisarts doet meer handelingen zelf. Ook mis ik een eigen lab voor snelle bepalingen. Een nieuw gebouw met beide huisartsenpraktijken en veel disciplines onder één dak heeft veel voordelen, waardoor je een betere zorg krijgt. Jammer dat de plannen vertraging hebben opgelopen, maar ik hoop op een snelle oplossing."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden