Evelien Klein Wassink en Rob Rosweide kijken tevreden terug op het eerste jaar van Shop Melange in Hengelo. Foto: Luuk Stam
Evelien Klein Wassink en Rob Rosweide kijken tevreden terug op het eerste jaar van Shop Melange in Hengelo. Foto: Luuk Stam

Shop Melange is nog niet uitgegroeid

Algemeen

HENGELO - Hengelose zaak waarin producten en diensten van meerdere ondernemers samenkomen, viert eenjarig bestaan.

Door Luuk Stam

Tevredenheid overheerst op de eerste verjaardag van Shop Melange in Hengelo. Het warenhuis op de hoek van de Raadhuisstraat en de Banninkstraat opende op 30 maart vorig jaar de deuren. "Het groeit en we zien elke dag weer nieuwe mensen binnenkomen", zegt Rob Rosweide, verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken. "Maar er is wel een waslijst aan dingen die we nog willen doen."

Het warenhuis waarin verschillende ondernemers onder één dak hun producten of diensten aanbieden, begon een jaar geleden als onderdeel van het project Vitale Kern Hengelo. Door collectieve winkelruimte te creëren wilde Shop Melange de vaste lasten voor de deelnemers verlagen. Het warenhuis vestigde zich in een leegstaand pand en moest het dorp aantrekkelijker en levendiger maken.

Het aantal van 28 ondernemers dat vorig jaar de start meemaakte, is nog zo ongeveer gelijk. Wel vertrokken er enkele ondernemers. Daar kwamen producten van andere ondernemers – veelal van buiten Hengelo – voor in de plaats. "Wat hier in het dorp niet verkrijgbaar is, zoeken we buiten het dorp", zegt Rosweide. Hij vindt het wel jammer dat maar weinig nieuwe Hengelose ondernemers zich aanmelden. "We bieden echt een kans voor Hengeloërs. Er zit hier veel talent, maar mensen moeten de kansen wel grijpen."

Zo hoopt Rosweide in het komende jaar meerdere ambachten binnen te halen. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan een fietsenmaker. Het liefst een jonge ondernemer. "Wij kunnen die startende ondernemers hier ook begeleiden", vertelt Rosweide. "Dat geldt ook voor jongeren die stage willen lopen. Wij zijn een erkend leerbedrijf. Zij kunnen zich aanmelden en wij staan ook open voor hun eigen ideeën. We geven ze de kans om echt bij te dragen aan de groei van de winkel."

Evelien Klein Wassink is al van begin af aan een vertrouwd gezicht in Shop Melange. Zij staat naast Rob Rosweide drie dagen in de week in de winkel. Dat bevalt goed. "Het is heel veelzijdig", vertelt Klein Wassink. "Het ene moment sta je kinderspeelgoed te verkopen en even later ben je weer bezig met kleding, streekwijn of boeken. Wat ik ook heel leuk vindt is het aankleden van de winkel. Daar kan ik echt mijn ei in kwijt."

Dat Shop Melange een jaar bestaat, betekent ook dat de kapsalon van Jacqueline Dieks-Koenders een jaar oud is. Ook de kapster is zeer te spreken over het afgelopen jaar. De combinatie van een kapsalon met de winkel werpt volgens haar zijn vruchten af. "Mensen lopen rond in de winkel en ontdekken dat hier ook een kapper zit. Dan vragen ze of ze een afspraak kunnen maken. Dat werkt echt zo. Ik heb veel nieuwe gezichten in de stoel gehad."

Rob Rosweide is ondertussen ook bezig om het concept van Shop Melange uit te breiden. Zo zijn er gesprekken over de start in een pand in Varsseveld. De ondernemers die in Hengelo hun producten aanbieden, zouden dan de mogelijkheid krijgen om dat ook in Varsseveld te gaan doen. "En als je een tweede winkel hebt, dan geeft dat mensen ook meer vertrouwen", zegt Rosweide. "Dat is voor iedereen goed."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant