De 'nieuwe' Bekvelders bij Jan en Dinie Wagenvoort op bezoek. Foto: PR
De 'nieuwe' Bekvelders bij Jan en Dinie Wagenvoort op bezoek. Foto: PR

'Nieuwe' Bekvelders volgen 'Inburgeringscursus'

Algemeen

BEKVELD - Zaterdag 11 maart hebben veertig 'nieuwe' Bekvelders deelgenomen aan alweer de vierde editie van de inburgeringscursus. Wat in 2012 begon als grap is uitgegroeid tot een heuse 'Inburgeringscursus' om de nieuwkomers wegwijs te maken op Bekveld.

De nieuwkomers werden ontvangen, op de basisschool van Bekveld. Om kennis te maken heeft elke deelnemer zich voorgesteld met een prettige ondersteuning van Robert ter Maat en Wim Jansen. De burgermoeder van Bronckhorst, Marianne Besselink, was bij de vorige editie verhinderd maar was dit jaar wel aanwezig. Naast het volgen van de cursus heeft Marianne samen met een collega gekeken of onderdelen van de cursus gebruikt kunnen worden voor een evenement van de gemeente.

Vervolgens heeft Mieke Smit iets verteld over BuitenGewoonBuiten Bekveld. Een groep enthousiaste tuiniers onderhouden een educatieve moestuin bij Kinderboerderij Feltsigt. Dit is een voorbeeld van één van de vele verenigingen en stichtingen rond Bekveld. Na een korte pauze heeft Herman Vrielink, de onderwijskundig leider van de CBS Bekveld, de geschiedenis en het reilen en zeilen van de Bekveldse school nader toegelicht, gevolgd door een rondleiding langs de klaslokalen.

Met de fiets vertrok het hele gezelschap richting de Kremersdijk waar de cursisten gastvrij werden ontvangen door Jan en Dinie Wagenvoort en getrakteerd werden op een borreltje uit de streek. In een schuur vol oude gebruiksvoorwerpen heeft Jan verhalen uit het verleden, de geschiedenis en het ontstaan van Bekveld, over de natuur, gebruiken, afgewisseld met eigen geschreven gedichten. Na nog even rond gekeken te hebben in de schuur en na wat vragen en een leuke grap, ging het weer verder op de fiets.

Na een korte rit kwamen zij aan bij Den Branderhorst, de boerderij van de familie Pelgrum. Annemarie en Eddie Pelgrum hebben een veelzijdige bedrijf. De vele activiteiten die er georganiseerd worden zijn nader toegelicht, gevolgd door een korte rondleiding in één van de Safaritenten op de camping. Onder het genot van een drankje werd bedrijvig Bekveld nader belicht. Dit jaar hadden een aantal ondernemers een bord opgemaakt om de activiteiten van hun bedrijf mooi in beeld te brengen.

Als laatste onderdeel van de cursus heeft de Buurtvereniging Bekveld uit de doeken gedaan wat er dit jaar wordt georganiseerd aan evenementen op Bekveld. Het eerst volgende evenement is het Paasvuur op eerste paasdag aan de Veermansweg.

Voor deze inburgeringscursus is een boekje gemaakt met een overzicht van de deelnemers, een evenementenkalender, diverse verenigingen in en om Bekveld en lokale gebruiken werden nog eens uit de doeken gedaan. Na afloop ontvingen de cursisten een certificaat en een aantal munten van de Buurtvereniging.

Deze vierde editie van de Inburgeringscursus is mede mogelijk gemaakt door een grote groep Bekveldse ondernemers die de cursus hebben gesponsord. Hierdoor konden we wat extra's doen voor de cursisten. De sponsors en contact gegevens zijn terug te vinden in het uitgereikte boekje .

Er kan teruggekeken worden op een geslaagde avond. De ingeburgerde Bekvelders zijn warm onthaald op een frisse avond en zijn meer bekend gemaakt met lokale activiteiten en festiviteiten. Op naar een volgende editie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden