Bennie Jolink: "Chuck Berry verdient net als Bob Dylan ook zeker een Nobelprijs, maar hij was tevens een ongemanierde aso." Foto's: Achterhoekfoto/Johan Braakman
Bennie Jolink: "Chuck Berry verdient net als Bob Dylan ook zeker een Nobelprijs, maar hij was tevens een ongemanierde aso." Foto's: Achterhoekfoto/Johan Braakman
VIDEO

Inspiratiebron Normaal overleden - 'De nummers van Chuck Berry waren mijn favoriet'

ACHTERHOEK - Het overlijden van Chuck Berry (90) maakte veel los onder liefhebbers van zijn muziek. Op de radio kwamen zijn liedjes ineens weer massaal voorbij en vele grote gitaristen herdachten hem wereldwijd met loftuitingen, anekdotes en mooie herinneringen. Ook dichtbij huis. Voor Normaal was Chuck Berry namelijk ook een zeer grote inspiratiebron. Regelmatig werden zijn songs gecoverd en met een Normaalsausje overgoten, waarvan 'Oh deerne', een variant op 'Oh Carol', de meest bekende cover van de Achterhoekse boerenrockers werd. Ook 'Promised land' ('Kisjeskearl'), 'Little Queenie' ('Kleine Dinie'), 'My tingeling' ('Gleaskes bier') en 'Memphis Tennessee' ('Albert en Jozefien') werden opgenomen in het brede Normaalrepertoire.

Door Henri Walterbos

Normaal stond Hemelvaartsdag 1977 zelfs samen met hun grote held op het podium van het Popfestival Lochem. In het boekwerkje, behorende bij de cd-box 'Terug naar Lochem', nog een leuke anekdote over Chuck. 'Chuck Berry zou vanuit Oostenrijk naar Lochem toe komen met zijn band. Belt hij onderweg ergens op uit Duitsland en zegt: 'Ja, mijn band heeft een ongeluk gehad. Ik kan er over drie uur zijn, maar zonder band. Dus je moet even een andere band regelen. Dat moet geen punt zijn, iedereen kent mijn liedjes. Nou, we hadden Normaal en Matchbox. Toen zijn we eerst naar Normaal gegaan, maar die durfden niet. Toen is hij uiteindelijk met Matchbox gaan spelen. Wij hadden hem 25.000 dollar betaald voor een optreden van een uur. En hij speelt en hij speelt. Kijkt op zijn horloge. Na zestig minuten stopt hij midden in een nummer en loopt van het podium af. Ik ga naar hem toe. Dat kan je toch niet maken man! Hij zegt: 'Wat wil je dan?' Ik zeg: 'Toegift misschien?' Hij zegt: 'Hoelang moet die toegift zijn?' Ik zeg: 'Nou, twee liedjes.' Hij zegt: 'Da's zes minuten en 2500 dollar.' Ik heb hem niet meer gezien. Betaald was hij al, dat moest cash vooruit betaald worden.'

Bennie Jolink en Alan Gascoigne
Bennie Jolink reageert maandagmorgen desgevraagd op het overlijden van Chuck Berry. "We hebben zondag met de Pensionado's uitgebreid stil gestaan bij zijn overlijden en we waren het er over eens dat hij naast Bob Dylan ook zeker een Nobelprijs verdient, maar hij was tevens een ongemanierde aso." Alan Gascoigne bevestigt de aandacht die hij met de mannen van de Pensionado's aan Chuck Berry gaf. "Toen ik binnenkwam heb ik mijn gitaar ingeplugd en heb ik direct het intro van Johnny B Good gespeeld. Dat moest ik gewoon doen."

"Chuck was voor mij de enige echte 'King of Rock 'n Roll," begint hij. "Hij was de eerste leadzanger/gitarist die er was. Later is dat vaker gedaan, maar hij was echt de eerste. Zijn teksten waren ook fantastisch. Hij sloeg de spijker precies op de kop voor de teenagers van toen met thema's over school, auto's, uitgaan. Zijn muziek was een mengeling ook van blues en country, maar ook boogie woogie. De liedjes die we bij Normaal speelden van Chuck waren mijn favorieten. Hij was voor ons allemaal een grote held."

Alan Gascoigne: "Ik open mijn ogen en zie dat mijn grote held Chuck Berry me vanaf drie meter afstand staat te filmen met een camera. Dat is me altijd bij gebleven."

Wembley
Alan speelde op Hemelvaartsdag 1977 nog niet in Normaal, maar ook hij stond al een keer op hetzelfde affiche als zijn grote held en wel voorafgaand aan het eerste rockconcert in een stadion ooit: The London rock and roll show op Wembley, 5 augustus 1972. Grote namen als Jerry Lee Lewis, Bill Haley & His Comets, Little Richard, Bo Diddley maar ook Screaming Lord Sutch, waar Alan deel van uit maakte. Hij herinnert het zich als de dag van gisteren. "Het was een bloedhete dag. Ik stond te spelen met mijn ogen dicht. Ik had het zweet in mijn ogen staan, vandaar. Open ik mijn ogen staat mijn grote held me vanaf drie meter afstand te filmen met een camera. Dat is me altijd bij gebleven. Helemaal te gek." Een ontmoeting zat er niet in. "Ik blijf altijd van zijn muziek houden. Ik ben een enorme fan. Ik heb ook altijd op hetzelfde type gitaar gespeeld als Chuck. Wat hij privé deed dat interesseert mij niet zo. Het gaat mij om zijn muziek."
Vlak voor zijn dood nam Chuck Berry nog een nieuwe cd op, na 38 jaar.

Maandagochtend maakten Paul van Druten en Alan Gascoigne een eerbetoon voor Chuck Berry. Bekijk de video hieronder.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden