Algemeen directeur van Aviko Piet Hein Merckens. Foto: Luuk Stam
Algemeen directeur van Aviko Piet Hein Merckens. Foto: Luuk Stam

'Aviko en Steenderen zijn met elkaar verbonden'

Algemeen

STEENDEREN - De komst van een nieuw vrieshuis noemt hij van groot belang. En wel in Steenderen, want algemeen directeur Piet Hein Merckens wil er niet aan denken dat Aviko ooit uit het eigen geboortedorp zou moeten vertrekken.

Door Luuk Stam

Het nieuwe vrieshuis van Aviko is allesbehalve onomstreden. De Steenderense aardappelverwerker Aviko en Vereniging Uit-Zicht staan op dinsdag 14 maart tegenover elkaar in Den Haag. Hier behandelt de Raad van State het bestemmingsplan dat de bouw van een 35 meter hoog vrieshuis door Aviko mogelijk maakt. Uit-Zicht ziet een vrieshuis van die omvang niet zitten en kwam onlangs met een alternatief voorstel. Aan de vooravond van de behandeling door de Raad van State legt algemeen directeur Piet Hein Merckens van Aviko graag nog eens uit waarom zijn bedrijf graag in Steenderen wil blijven en waarom een nieuw vrieshuis daarbij zo belangrijk is.

Wat betekent Steenderen voor Aviko?
"In Hoog-Keppel, nabij Steenderen, heeft ooit het initiatief plaatsgevonden waarbij een aantal lokale telers een fabriek hebben neergezet die in staat was om vanuit hun natuurgewas aardappelproducten te maken. De oorsprong ligt hier. Nog altijd is het een wet dat aardappelverwerkende fabrieken dichtbij de aardappelvelden staan."

U bent hier sinds 2014 CEO, hoe bevalt het?
"Ik kom heel graag in Steenderen. Ik woon zelf in Harmelen, een dorpje onder de rook van Woerden. Als ik hier vanaf de A348 via Doesburg naar Steenderen rijd, dan is dat zeker vanaf het voorjaar tot aan het najaar een ontzettend fraaie omgeving. Ik vind het mooi dat de mensen hier in staat zijn gebleken om die landschappelijkheid te combineren met een aantal heel mooie fabrieken."

Welke rol speelt u daar met Aviko in?
"We willen graag mensen uit de regio aantrekken om voor ons te werken. We werken ook veel met bedrijven uit de regio. Bijvoorbeeld bouwbedrijven, bedrijven die onderdelen maken en ingenieursbedrijven. Je hebt als het ware een locomotiefrol voor andere industrieën. Zo speelt Aviko in heel wat gezinnen en families een belangrijke rol. We voelen ons ook verbonden met de regio en proberen een maatschappelijke rol te vervullen. Bijvoorbeeld door met onze restwarmte het zwembad en het kindcentrum te verwarmen."

Is dat voor jullie niet gewoon een gemakkelijke manier om van die restwarmte af te komen?
"Nee, dat is niet zo. Die restwarmte kunnen wij heel goed gebruiken om onze fabriek nog efficiënter te laten lopen, maar we kiezen er bewust voor om met een deel van die warmte een maatschappelijke rol te vervullen. Zo hebben we ook een veilige rondweg aangelegd. We proberen ook wel degelijk te kijken hoe het vrieshuis een rol kan spelen in de samenleving. Bijvoorbeeld door energievoorziening via zonnepanelen. En qua kleurstelling en begroeiing eromheen zullen we proberen om effecten zoveel mogelijk in te passen in het landelijk beeld."

Waarom is de komst van het vrieshuis zo belangrijk?
"We zitten in een zeer competitieve markt. Aviko is gedeeld eerste in Europa en vierde van de wereld. Omdat we ons in een steeds meer mondiale setting begeven, moeten we onze productiekernen goed organiseren. Die moeten compleet zijn. Dat betekent ook dat we de opslag bij de fabriek willen hebben. Dat hebben we in Zuid-Duitsland en in België al en dat willen we ook in Steenderen, de plek met onze meest uitgebreide productiecapaciteit."

Hoe is die opslag nu geregeld?
"Op dit moment maken we gebruik van opslagruimte bij vijf externe vrieshuizen op verschillende plekken Nederland. Van daaruit leveren we door naar de klanten. Er zijn in de huidige situatie dus heel veel vrachtwagenbewegingen nodig om de producten vanuit Steenderen naar de verschillende opslagplekken te krijgen. Opslag bij de fabriek is veel efficiënter. Als het vrieshuis in Steenderen er komt, dan hebben we waarschijnlijk nog maar één van die vijf andere opslagen nodig. Dat betekent minder transportbewegingen en daardoor minder milieubelasting."

Moet zo'n vrieshuis per se 35 meter hoog zijn?
"Die hoogte heb je nodig. De ruimte die je krijgt toegewezen om een vrieshuis te bouwen, wil je zo goed mogelijk benutten. Wij willen in de toekomst ook de productie gaan uitbreiden. Daarvoor heb je geen zeeën van ruimte. De ruimte die als industrieterrein is aangemerkt, willen we hiervoor vrijhouden, want zo'n industrieterrein breidt niet uit."

En een gedeelte van het vrieshuis ondergronds, is dat een optie?
"Nee, dat kan niet. Die mogelijkheid hebben we uiteraard bekeken, maar als je met zo'n vrieshuis de grond in gaat en de ondergrond bevriest, dan komt het geheel omhoog. Alle bezwaren zijn heel goed bestudeerd, gewikt en gewogen, maar dit vrieshuis is uiteindelijk de beste manier om hier zo'n gebouw te maken."

Daar is niet iedereen van overtuigd. Wat vindt u van alle weerstand?
"Het lijkt wel eens alsof iedereen in Bronckhorst tegen het vrieshuis is. Dat is helemaal niet waar. Er is zeker een groep mensen die er niet gelukkig mee is, maar er is een meerderheid die begrijpt waarom we dit vrieshuis nodig hebben. Die mensen beseffen dat zo'n vrieshuis ook arbeidsplaatsen voor hun familie en vrienden kan opleveren. En die geloven ook dat we er alles aan gaan doen om het geheel in te passen in het landschap. Collega's merken op feestjes en partijen heel veel steun. Er is een enorm grote groep in Steenderen en omgeving die zich niet zo laat horen, maar die mensen hebben Aviko diep in hun hart zitten."

Is in de voorbij periode overwogen om uit Steenderen weg te gaan?
"Vooralsnog houden we daar geen rekening mee. Ik hoop dat het niet zover moet komen. Ik wil daar eigenlijk niet aan denken. Ik zou het een enorm verlies voor Aviko, voor Steenderen en voor de Achterhoek vinden. Aviko en Steenderen zijn met elkaar verbonden en ik hoop dat dit nog heel lang zo zal blijven."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant