Afbeelding

Column Oerend Smart - Onbekende pareltjes

Algemeen

'Wat is het best bewaarde geheim van de Achterhoek?' Die vraag stelde Jantien Klein Ikink mij afgelopen week. Jantien (28) maakt een boek over de Achterhoek. Een uniek boek, want het is een kijkje in het hoofd van een jonge Achterhoekse: Wat vindt zij leuk om te doen? Welke mooie plekken bezoekt zij graag? Geen verhaal van een toeristische organisatie of bedrijven met commerciële drijfveren. Nee, het beeld dat een jonge meid heeft van onze streek. En dat is heel verfrissend.

Maar, terug naar de vraag. Ik ben ontzettend trots op de Achterhoek. Ik voel me er thuis. Maar als iemand me vraagt een mooi voorbeeld te geven, dan stokt het. En dat is niet omdat ik niets weet.
Integendeel zelfs! Het ligt eraan wie de vraag stelt. Steeds weer merk ik, dat 'we' in het Noorden, maar bar weinig weten van het Zuiden. En wanneer ik in Doetinchem of Ulft ben, zijn er maar weinig mensen die weten wat er te zien en te doen is in Winterswijk of Lochem. Een kleine regio, met grote verschillen en veel onbekendheid.

Ik deel graag mooie plekken en initiatieven waar ik zelf heel blij van word. Zoals Villa Mondriaan in Winterswijk. Een prachtig museum met moderne kunst én natuurlijk het oude werk van Piet, toen Piet nog een Pietje was en rood, geel en blauw alleen terug te vinden zijn in gemengde kleuren. En ken je de Koppelkerk in Bredevoort? Een culturele vrijplaats met tentoonstellingen, muziek en maandelijks een Tegenlicht Meet Up. Ik hou er sowieso van om door de oude straatjes van Bredevoort te slenteren langs de vele boekwinkels en -kraampjes. Ken je het Design Café Achterhoek in Doetinchem? Een geweldig initiatief van Heidi Otten en Mariëtte Sontag, voor vakinhoudelijke inspiratie, uitwisseling en verdieping.

In onze regio zijn er heel wat plekken waar ik mensen graag mee naar toe neem om te laten zien hoe geweldig het is in de Achterhoek. Wat te denken van Stadscafé en Boothuis Welgelegen? Een plek met internationale allure gelegen aan de stadsgracht van vestingstad Groenlo. Of Dorpskantine Lekkerneij in Varsseveld met de lekkerste flammkuchen van de regio en het kleurrijke Met Liefde bij Robert in de Doetinchemse Boliestraat. Heb je weleens gehoord van de IJsselkade in de oude brandweergarage een paar meter verderop? In de lente en de zomer relaxt afspreken met vrienden of even een paar uurtjes aan het stadsstrand.

En natuurlijk moet iedereen minstens één keer bij de DRU Cultuurfabriek in Ulft zijn geweest. Voor een Holzplatte in het Schaftlokaal, een concert in de Popzaal, een bezoekje aan ICER voor de nieuwste techniek en innovatie, een kijkje bij de skatebaan (of zelf je tricks met je skateboard aanscherpen) en om de mooiste parkeerplaats van de Achterhoek te bewonderen.

Maar het best bewaarde geheim van de Achterhoek? Dat ligt toch net over de grens in Duitsland. Want hoe tof is het dat ik vorige week donderdag met een collega ging wandelen om het Zwillbrocker Venn (ook wel de Meeuwenkolonie) en dat ik daar alweer de eerste flamingo's zag zwemmen. Knalroze watervogels, die doen denken aan tropische oorden, maar elk jaar van maart tot en met juli rustig rondzwemmen net over de grens bij Groenlo. Iets meer dan vijf kilometer van mijn huis.

Ga ook eens op reis dichtbij huis. Al is het slechts een middag. Er is zoveel te zien en te doen.

Linda Commandeur

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden