Kenny van Gaalen en Koen Hermans. Foto PR
Kenny van Gaalen en Koen Hermans. Foto PR

Zijspancrosser Koen Hermans klaar voor de top 5

Eerste ONK op 5 maart in Lochem

Door Willy Hermans

HENGELO - Traditiegetrouw is de seizoensopener van de zijspancross weer aan het Daniël Willemsenpad te Lochem. Tijdens deze eerste race op 5 maart voor de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) staan alle wereldtoppers aan de start, omdat deze perfect past in de voorbereiding voor het Grand Prix-seizoen, die tijdens het Passweekend in Oldebroek begint. Na een goede voorbereiding is Hengeloër Koen Hermans samen met bakkenist Kenny van Gaalen er helemaal klaar voor en wil komend seizoen doorstoten naar de beste vijf van de wereld.

Nieuwe combinaties
Het zal in elk geval spannender dan ooit worden. Na het wegvallen van de Belgische toppers Hendrickx en Adriaansen (nummers 1 en 2 van de wereld in 2016) komen er kansen voor anderen. Grote favoriet volgens de kenners is Etiënne Bax die dit jaar de Fransman Nicolas Musset als passagier heeft. Daarnaast loert een grote groep zijspancrossers op hun kansen op de podiumplaatsen, zoals de Britten Browne/Millard en Wilkinson/Chamberlain. Browne eindigde vorig jaar als derde en zal in 2017 weer bij de sterksten behoren. De Belgische combinatie Vanluchene/Kurpnieks zal er door een schouderoperatie voorlopig niet bij zijn.
Bij de Nederlanders zullen Van Werven/van der Putten, Visscher/Visscher, Van de Lagemaat/De Laat en Veldman/van der Putten zich willen laten zien, maar de aandacht gaat vooral naar de Achterhoekse kanshebbers die voor eigen publiek in Lochem rijden. Daniël Willemsen was vorig jaar nog winnaar, toen met Peter Beunk in de bak. Dit jaar is Robbie Bax terug op de plek naast De Kannibaal. Zij kennen elkaar al goed en van hen wordt vuurwerk verwacht.
Peter Beunk is er op circuit Gageldijk ook bij. Hij neemt voor deze cross plaats bij een oude bekende: Björn Roes. Wat het seizoen voor Beunk verder gaat brengen is nog niet zeker; mogelijk zit er nog een verrassing in.

Top dicht bij elkaar
De verwachtingen zijn zeker hooggespannen bij het Team Hermans/Van Gaalen. Dit jaar moet het tot een doorbraak naar de top 5 komen, vindt Koen Hermans: "Vorig jaar mislukte de voorbereiding volkomen door allerlei oorzaken. Nu zijn we vertrouwd met het VMC/Zabel-zijspan en is het gevoel veel beter. Veel andere combinaties zijn van samenstelling gewijzigd en moeten eerst aan elkaar wennen. Wij hebben het voordeel dat we elkaar al goed kennen.
Ondanks veel pech zijn we in 2016 als achtste geëindigd, maar hopen dit jaar een sprong te maken. Met de besten meerijden, meer podiumplaatsen en in de top 5 van zowel ONK als de Grand-Prix-klassement eindigen, dat is onze doelstelling. Maar dat is van veel factoren afhankelijk.
De ONK-wedstrijden zullen wel een ander karakter krijgen door de nieuwe NK-klasse voor zijspanrijders. In het komende seizoen verwacht ik dat de toppers dicht bij elkaar zullen zitten, dus dat kunnen mooie races worden. In Lochem is er een mooi circuit met veel fanatieke fans, dus we hebben er weer zin in!"

Behalve de strijd om de ONK Zijspan is op 5 maart in Lochem ook de aftrap van het seizoen van de NK Zijspan, ONK Quads en NK Quads.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden