Torleif Hartelman geniet van Sam Lowes stijl. Foto: Team Gresini
Torleif Hartelman geniet van Sam Lowes stijl. Foto: Team Gresini

Lowes en Hartelman beginnen aan MotoGP avontuur

Duo vertrekt begin maart naar Qatar voor test

HENGELO - Sam Lowes, en Torleif Hartelmanuit uit Hengelo, beginnen in 2017 aan een nieuwe avontuur. Het duo maakt de overstap van de Moto2 naar de koningsklasse van de motorsport: de MotoGP. Lowes maakte in de afgelopen maanden kennis met zijn fabrieks-Aprilia tijdens drie MotoGP-tests in Spanje, Maleisië en Australië.

Sam Lowes was op voorhand van het seizoen 2016 één van de titelkandidaten in het Moto2-wereldkampioenschap. De Brit ging rijden voor het sterke Gresini-team op een snelle Kalex. Het begin van het seizoen was veelbelovend met twee tweede plaatsen en een overwinning in de eerste vier wedstrijden. In de loop van het seizoen ging steeds iets minder en Lowes crashte te vaak. De protegé van Torleif Hartelman wist tussendoor nog wel de Grand Prix in Aragon op zijn naam te schrijven. Maar vooral het slot van het seizoen was matig. In de laatste vier wedstrijden kwam Lowes drie keer niet aan de finish en zakte naar plaats vijf in het klassement.

Voor het seizoen 2017 gaan Lowes en begeleider Hartelman samen een nieuw avontuur aan en schuiven binnen het team van Gresini door naar de MotoGP-klasse. Gresini runt in de koningsklasse van de motorsport het Aprilia-fabrieksteam. Aprilia is sinds 2015 teruggekeerd in de MotoGP en werkt hard om de achterstand met overige fabrikanten te dichten. De ervaren MotoGP-rijder Aleix Espargaro is de teamgenoot van de Brit. Tijdens het 2016 mocht Lowes al eens testen met de Aprilia, maar na de laatste Grand Prix van het seizoen was het officiële debuut voor Lowes tijdens een driedaagse MotoGP-test in Valencia.

Eind januari testte Lowes met zijn MotoGP-collega's op het Sepang International Circuit in Maleisië. De 26-jarige Brit wist zich iedere dag te verbeteren en eindigde uiteindelijk op 1.9 seconde van de snelste tijd geklokt door Maverick Viñales. Van 15 t/m 17 februari maakte Lowes met de Aprilia nog meer meters in Australië. Op het circuit van Phillip Island kwam Lowes de eerste dag nog ten val, maar wist gedurende de dagen veel progressie te boeken. Op de afsluitende testdag had Lowes zijn tijd van de eerste dag met ruim twee seconden verbetert. Lowes eindigde test wel als tweeëntwintigste en laatste, maar de verschillen in het veld zijn enorm klein. Teammaat Espargaro liet de potentie zien van de Aprilia, door de test te eindigen op een tiende positie.

Lowes zelf over de test in Australië: "De test in Australië was erg positief. We begonnen met een aantal problemen, maar we wisten ons constant te verbeteren. We moeten nog sneller worden, maar dat zegt waarschijnlijk iedere rijder op dit moment. Met uitzondering van de twee snelste rijders, zitten we binnen een seconde van het gehele veld. Wanneer er nu een wedstrijd zou zijn, denk ik dat we kunnen strijden voor de punten (top-vijftien), maar ik weet dat er nog meer in zit. Wat mijn teammaat Aleix Espargaro liet zien met de 2017-Aprilia, geeft aan dat er veel potentie zit in deze nieuwe machine."

Voor Lowes staat er nog één test op het programma, voordat het echte werk begint. Lowes en Hartelman vertrekken begin maart naar Qatar. Op het Losail International Circuit zal eerst een driedaagse test zal plaatsvinden, voordat 26 maart de eerste race wordt verreden op hetzelfde circuit in Qatar. Hartelman gaf wel aan dat er nog veel werk te doen was voor Lowes. Men hoopt in het midden van het seizoen regelmatig een paar punten mee te nemen naar huis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden