Column Jantien Klein Ikink - De Pak-An-Factor

Ik was een tijd geleden een boek aan het lezen over de Grit Factor. Ik zag het boek in de boekhandel liggen en wist gelijk, deze moet ik hebben. Grappig is dat, dat je zelf eigenlijk al censuur pleegt over wat je wel of niet leest en je daarom alleen maar dingen leest waar je zelf al in gelooft zodat je altijd het gevoel hebt dat het verhaal helemaal klopt.

Afijn, ik had het dus over de Grit Factor. Een boek geschreven door de Amerikaanse onderzoeker Angela Duckworth. Ze probeert het woord grit uit te leggen en de vertalers komen tot de conclusie dat er geen directe Nederlandse vertaling is. Het gaat namelijk om verschillende factoren. Vastberadenheid, overgave, een vleugje talent maar toch vooral de kracht en vastberadenheid om te werken aan langetermijndoelen en de overtuiging dat je verschil kunt maken. Angela legt tot in detail en met veel voorbeelden uit dat succes heel weinig te maken heeft met talent maar veel meer met grit. Tegenwoordig willen we het liefst alleen maar handelen vanuit passie en moet alles zo snel mogelijk gaan. Punt is dat je je passie misschien wel nooit ontdekt als je geen grit hebt. Want ja, je moet er toch ooit achterkomen waar je passie ligt en laat daarvoor nou net een beetje grit nodig zijn. Door de zure appel heen bijten noemen we dat ook wel. 

Ik kijk dan even naar mijn eigen situatie. Ik heb door behoorlijk wat zure appels heen gebeten. Niet omdat ik dat wou, maar omdat ik zo werd opgevoed. 'Anpakken. Hup. Dat ku'j makkelijk.' Tien keer wisselen van opleiding? Dacht het niet. Afmaken waar je aan bent begonnen en als je het dan nog niet leuk vindt kun je altijd nog wat anders doen. 'Kiek eerst moar us, dan ku'j altied nog zeen.' Je wordt niet alleen maar goed in iets omdat je zo'n enorm talent hebt. Nee, je moet hard werken, anpakken, doorzetten en dan word je mogelijk ergens goed in en krijg je er ook plezier in. Je passie ontdekken is niet een kwestie van wachten tot het op je pad komt en het is zeker geen kwestie van alleen maar leuke dingen doen. Het is een kwestie van doen wat je belangrijk vindt: anpakken, vasthouden, uitproberen en doorzetten. 

Eerlijk is eerlijk, als kind zat ik niet altijd te wachten op die 'pak-an-opvoeding' van mijn ouders. Van jongs af aan moesten we helpen op de boerderij. Ligboxen schoonmaken, kalfjes voeren, koeien uit de weide halen. Ik was niet bepaald een boerin, maar ik zag om mij heen alleen maar mensen die van anpakken wisten, dus ik deed het gewoon en als het af was dan had ik altijd een bepaalde voldoening. Die voldoening voel ik nu nog heel vaak. Simpelweg omdat ik grit heb gekweekt en volhoud wanneer anderen afhaken. Ondertussen ben ik een eigen bedrijf begonnen én ben ik een boek aan het schrijven over de Achterhoek. Als mijn ouders me niet hadden geleerd wat anpakken is, was ik al wel tien keer afgehaakt. Ik bouw niet op talent, ik bouw op karakter. Karakter met de Pak-An-Factor. Een factor waar volgens mij een groot deel van de Achterhoekse economie op draait.

De Grit Factor mag dan niet vrij te vertalen zijn, volgens mij komt de Pak-An-Factor verdomd dicht in de buurt. 

Jantien Klein Ikink (28) is een reis- en lifestyleblogger uit Lichtenvoorde. Ze vloog de hele wereld over op zoek naar de allermooiste plekken maar heeft nu besloten eerst haar eigen regio eens verder te ontdekken. In mei komt haar eerste boek uit over de Achterhoek waarin ze je meeneemt langs de mooiste plekjes, op zoek gaat naar de meest bijzondere verhalen en waarin ze vanuit eigen ervaring typisch Achterhoekse anekdotes deelt. Jantien is te volgen op JantiensReisStijl.com

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden