Paul Kok (rechts) kan vanuit zijn achtertuin in Bronkhorst straks het vrieshuis van Aviko in de verte zien liggen. Links Willem Sleijster, lid van Uit-Zicht. Foto: Luuk Stam
Paul Kok (rechts) kan vanuit zijn achtertuin in Bronkhorst straks het vrieshuis van Aviko in de verte zien liggen. Links Willem Sleijster, lid van Uit-Zicht. Foto: Luuk Stam

Aviko-fotograaf wekt boosheid bij Uit-Zicht

BRONKHORST/STEENDEREN - Paul Kok, voorzitter van vereniging Uit-Zicht, heeft aangifte gedaan tegen een fotograaf die foto's maakte vanaf het privéterrein van Kok in Bronkhorst. De fotograaf deed dat in opdracht van Aviko.

Door Luuk Stam

Leden van vereniging Uit-Zicht zijn zeer verontwaardigd over een fotograaf die op donderdag 26 januari foto's maakte rondom het huis van hun voorzitter Paul Kok. De voorzitter - om wiens privéterrein bordjes met 'verboden toegang' hangen - betrapte de fotograaf. Die zei te werken in opdracht van de Aviko. De Aviko bevestigt dat, maar zegt dat het de bedoeling was dat de fotograaf enkel vanaf de weg foto's zou maken.

Vereniging Uit-Zicht en de Steenderense aardappelverwerker Aviko staan op 14 maart aanstaande tegenover elkaar bij de Raad van State. Voorzitter Paul Kok is het met zijn vereniging niet eens met het 35 meter hoge vrieshuis dat Aviko wil bouwen. Uit-Zicht kwam daarom onlangs met een alternatief voorstel. De leden willen een lager en landschappelijk inpasbaar vrieshuis.

Kok kan het vrieshuis in Steenderen straks vanuit zijn tuin in het stadje Bronkhorst in de verte zien liggen. De voorzitter van Uit-Zicht denkt dat het fotomateriaal dat vanaf zijn terrein is gemaakt, bedoeld was om hem en zijn vereniging tijdens de behandeling bij de Raad van State in een kwaad daglicht te stellen. "Ze willen er iets mee zeggen als: 'Wat bezielt deze Kok? Hij heeft het mooiste uitzicht dat er bestaat.'"

Projectmanager Gert-Jan Janssen Reinen geeft aan dat Aviko in de aanloop naar de behandeling bij de Raad van State zelf een situatieschets maakt. "Het leek ons goed om daarbij ook foto's van de situatie bij de heer Kok te nemen", aldus de projectmanager. Dat de ingeschakelde fotograaf daarvoor ook het privéterrein van Kok betrad, noemt Janssen Reinen 'niet goed'. "Dat was niet de bedoeling. De fotograaf was iets te enthousiast."

Uit-Zicht spreekt van een 'stiekeme werkwijze' van Aviko die volgens hen past bij het bord dat onlangs door onbekenden aan de rand van Steenderen is neergezet. Kok denkt dat de fotograaf vermoedde dat er niemand thuis was. Er stond namelijk geen auto voor de deur en de luiken van zijn woonhuis waren dicht. De politie heeft de fotograaf inmiddels weten op te sporen. Hij heeft de betreffende fotobestanden moeten verwijderen.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden