Foto: Achterhoek Nieuws bv (stock)
Foto: Achterhoek Nieuws bv (stock)

Geen duidelijkheid over totale planning en kosten glasvezelaanleg Achterhoek

Algemeen

ACHTERHOEK - Vandaag kwamen de bestuurders van de Achterhoekse gemeenten plus Doesburg, Lochem en Zutphen met marktpartij CIF bijeen om de condities en planning van de glasvezelaanleg in de regio te bespreken. Daarbij werd duidelijk dat de aanleg in Winterswijk en Berkelland doorgaat, dat in de tweede fase Aalten en Oost Gelre aan de beurt zijn. Over de planning voor de overige gemeenten is nog geen duidelijkheid.

CIF kan voor september geen concrete informatie bieden over planning en aansluitkosten van glasvezel in de Achterhoek. Het bedrijf werkt bij de aansluiting in fases. Per fase wordt steeds opnieuw gekeken of deze start. Eén lichtpuntje: In de tweede fase die CIF nu voorbereidt, worden de gemeenten Aalten en Oost Gelre wel meegenomen. CIF hoopt voor de zomervakantie de vraagbundeling in deze twee gemeenten te hebben afgerond. Tegen welke prijs en onder welke afspraken de aanleg mogelijk is in deze gemeenten, moet CIF nog bepalen. De prijs is wel bekend voordat de vraagbundeling start.

Aanleg Berkelland en Winterswijk gaat door
In Berkelland en Winterswijk is de eerste schop in de grond en gaat aanleg dit jaar door.

Geen toezeggingen
Over de aanleg in de overige gemeenten: Bronckhorst, Doetinchem, Oude-IJsselstreek, Montferland, Doesburg, Lochem en Zutphen doet CIF geen toezeggingen. De bestuurders van deze gemeenten zijn zwaar teleurgesteld en gaan zich beraden op het vervolg.

Wethouder Paul Seesing (Bronckhorst en woordvoerder namens de elf gemeenten): "We zitten hier met een dubbel gevoel. We hadden een vervolgaanpak verwacht. Maar we hebben geen concrete toezeggingen gekregen en dat frustreert ons. Het blijkt eens te meer dat de markt grote moeite heeft met het realiseren van glasvezel in ons buitengebied. We willen vaart maken, we zijn er al drie jaar klaar voor. Over hoe het nu verder moet, gaan we nadenken. Toch is een stukje buitengebied van de Achterhoek weer dichter bij snel internet gekomen. In Berkelland en Winterswijk gaat aanleg door en in Aalten en Oost Gelre start in ieder geval de vraagbundeling. Als 50% van de adressen zich aanmeldt, dan is daar de aanleg een feit."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant