Afbeelding

Naobers Achterhoek Nieuws en Stichting Pak An helpen elkaar

Algemeen

Achterhoek Nieuws en de door Grolsch en de Zwarte Cross opgerichte Stichting Pak An slaan de handen ineen om de Achterhoek te laten weten wat er allemaal wordt 'angepakt' in de Achterhoek. Er komen verhalen over gehonoreerde plannen,  oproepen, columns van bekende en minder bekende Anpakkers, verhalen van Achterhoekse Anpakkers in het buitenland, gedichten van de eigen huisdichter, verhalen door de beoordelingscommissie, de coaches en het Comité van Aanbeveling. Een spannende en bonte mix van inspirerende bijdragen.

Pak An gaat oerend hard!

De nieuwe en onafhankelijke stichting Pak An is in mei 2016 opgericht door Zwarte Cross en Grolsch. Het doel is om ideeën die bijdragen aan de toekomst van de Achterhoek te ondersteunen. Vooral ideeën van en voor jongeren tussen de 18 en 80 jaar zijn erg welkom. Samen anpakken dus!

Goede ideeën kunnen door iedereen in Nederland worden ingediend, zolang de resultaten maar ten goede komen aan de Achterhoek. Ideeën die gehonoreerd worden krijgen persoonlijke coaching bij de realisatie, worden geholpen met netwerk en publiciteit, en ontvangen tevens een financiële bijdrage. De financiële bijdrage is een gift, maar deze mag natuurlijk wel terugbetaald worden aan de stichting zodat daarmee weer anderen geholpen kunnen worden. Typisch gevalletje Achterhoeks naoberschap dus. Zo ontstaat een 'ideeënbank' die steeds meer adviezen gaat geven en vooral: creativiteit, innovatie , verbinding en verantwoordelijkheid stimuleert. Hiermee gaan we aantonen dat de Achterhoek net zoveel toekomst heeft, zo niet meer, als stedelijke regio's, zolang jongeren kansen zien samen de schouders eronder zetten. 

De stichting heeft een innovatief en experimenteel karakter. Steun voor een tof idee is best lastig te verkrijgen. Stichting Pak An kent gelukkig weinig tot geen kleine letters en heeft een enorm bereik. Alleen via de social media al een direct bereik van minimaal 1 miljoen mensen. We katalyseren mooie plannen, gebaseerd op de inhoud. Experimenteel is dus de werkwijze: je hoeft niet terug te betalen, maar dat mág wel. Die verantwoordelijkheid leggen we bij jou neer, op basis van vertrouwen, zodat vervolgens ook weer anderen kunnen profiteren van het stichtingsbudget. 
In het eerste half jaar van de stichting hebben we al meer dan 85 mooie ideeën ontvangen. Super! Plannen van mensen die bijvoorbeeld jaarlijks een dorpsonbijt organiseren voor bewoners, oud-bewoners en nieuwe bewoners zoals vluchtelingen. Samen lekker eten, elkaar beter leren kennen en mooie nieuwe plannen bedenken voor het dorp. Of een technisch idee, waarbij het mestoverschot bij boeren gedeeltelijk wordt omgezet naar duurzame bouwmaterialen. Of een idee om de allereerste Achterhoekse whisky te stoken: het wordt lekker, maar is tevens een extra reden om naar de Achterhoek te komen. 
Daarnaast hebben we enorm veel aanbod gekregen van mensen, organisaties, bedrijven, overheden en media die allemaal graag willen bijdragen aan de stichting. Verder is al een aantal presentaties gegeven op scholen, voor ondernemers en voor verenigingen. Ook heeft de stichting bekende ambassadeurs in een Comité van Aanbeveling: Bennie Jolink, Guus Hiddink en Matthijs van Nieuwkerk. Niet de minste namen: Pak An draait doorrrrrr!! Maar, er is nog veel meer actie. Te veel om op te noemen hier. Dat bekiek oe moar 's fijn op de Facebook pagina of de eigen website. 

Johan Godschalk
Directeur Stichting Pak An

Website: anpakken.nl
Facebook: anpakken
 

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant