De nieuwe hal van Harmsen en Reinigingstechniek BV aan de Winkelsweg. Foto Albert Schreuder
De nieuwe hal van Harmsen en Reinigingstechniek BV aan de Winkelsweg. Foto Albert Schreuder

Imposante bedrijfshal voor Harmsen Voegwerken & Reinigingstechniek BV

HENGELO - Op de hoek van de Winkelsweg en Zelhemseweg is afgelopen jaar de imposante bedrijfshal van Harmsen Voegwerken & Reinigingstechniek BV verrezen. Eigenaar Peter Harmsen is trots op de nieuwe hal, al is deze niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Na de ontdekking dat de bouw te dicht bij een hogedrukgasleiding lag moest het nieuwe onderkomen worden verplaatst. Het kostte tijd en geld, maar het uiteindelijke resultaat is een fantastische blikvanger die de entree van Hengelo vanuit Zelhem zeer zeker verrijkt.

Door Willy Hermans

Historie
De historie van het Hengelose bedrijf gaat meer dan honderd jaar en drie generaties terug. Alpert & Antoon Harmsen startten in 1911 in het Hengelose buitengebied met een metselbedrijf, de zoon van Antoon, Toon Harmsen, richtte zich specifiek op het voegwerk bij nieuwbouw/ utiliteitsbouw en had in zijn topjaren zeventig tot tachtig voegers in vaste loondienst. Peter Harmsen startte daarnaast midden jaren '90 met een eigen bedrijf dat zich specialiseerde in onderhoud, restauratie en renovatie van gevels of woningen.

Inmiddels biedt hij met Harmsen Voegwerken en Reinigingstechniek BV alle mogelijke diensten op dat gebied aan, zodat zowel de particuliere, bedrijfsmatige en vastgoed beherende opdrachtgevers voor een kleine bijkomende klus niet naar een andere aannemer of andere contractant hoeven te zoeken.

Problemen bij bouw nieuwe hal
Harmsen Junior verhuisde een aantal jaren geleden naar de Hummeloseweg, maar het bedrijf barstte al snel uit zijn voegen. Alle wagens, professionele machines en apparatuur stonden op meerdere gehuurde locaties en rond om het huis, zodat er behoefte kwam aan een hal met mogelijkheden voor opslag, stalling en kantoorruimte. Harmsen kocht een terrein van de gemeente Bronckhorst op het industrieterrein de Winkelskamp en begin 2016 kon met de bouw worden begonnen. De contouren van het bedrijfspand waren al duidelijk zichtbaar toen de Gasunie ontdekte dat de gasleiding op maar twee meter van het pand lag, terwijl minimaal vijf meter wettelijk verplicht was.
De gemeente Bronckhorst trok het boetekleed aan en op kosten van de gemeente werd de hal afgebroken en een paar meter verder opnieuw opgebouwd. Voor Peter Harmsen is de relatie met de gemeente er niet door verslechterd: "Natuurlijk gaf het veel gedoe en de nodige stress. Er is een fout gemaakt, maar die is niet bewust gemaakt. Alles is in goed overleg opgelost, de onderneming is schadeloos gesteld en de zaak is positief afgerond. Het heeft mij alleen tijd gekost, want de hal kon pas een paar maanden later in gebruik worden genomen."

Alles op één plek
Peter Harmsen heeft zes mensen in vaste dienst, en huurt daarnaast geregeld onderaannemers en inleners in. "Tegenwoordig moet je flexibel zijn. Om grotere opdrachten op soms korte termijn aan te nemen, moet je mensen in kunnen huren, net als voor een kleinere restauratieklus waar juist een andere specialist voor nodig is."

De ruime bedrijfshal van 850 m2 werkoppervlakte geeft Harmsen Voegwerken en Reinigingstechniek BV veel meer mogelijkheden om door te groeien, maar ook op ander gebieden is het een flinke verbetering. Harmsen: "Een groot winstpunt is dat ik meer materiaal en aangekocht materieel kan opslaan, waardoor ik meer werk kan aannemen en meer mensen aan het werk kan zetten. Ik kan ook meer Isoleer- en Impregneerproducten opslaan, waardoor ik vanzelfsprekend scherper kan inkopen en hierdoor dus ook scherpere offertes kan maken. Alles verloopt ordelijker en meer gestructureerd. Iedereen komt op één plek samen, waardoor er meer overzicht is. Alle medewerkers komen nu 's morgens in de verwarmde hal om bussen, materieel en materialen op te halen, zien elkaar, drinken een kop koffie en er is overleg over de klussen. Ik vind het ook belangrijk dat het personeel het naar hun zin heeft. Ik heb een eigen kantoorruimte, een IT-ruimte, er is een vergaderkamer en een kantine. In de werkplaats kan onderhoud aan apparatuur plaatsvinden of worden schoongemaakt, waardoor het langer meegaat en we hoeven minder onderhoud uit te besteden. Alles gaat praktischer, fijner en sneller, dus ik ben bijzonder blij met ons nieuwe onderkomen."

Voor een impressie van de brede werkzaamheden kijk op de site.


www.harmsenvoegwerken.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden