Afbeelding

Column Eva Schuurman - Er kan nog meer bij

Algemeen

Er kan nog meer bij

Er zijn 14 officiële rollen, het telt 8 kantjes en voelt als een vodje in de hand. Het toneelstuk voor kerst heeft geen voorgeschreven liederen in zich, er is weinig plek op het toneel en de decorstukken zijn voorgekauwd in cursief. Het is ietwat belegen en de ommezwaai komt zo snel als de eerste vuurpijl. De kerstgedachte zie je van verre aankomen, over een dik pak sneeuw, op een pijlsnelle slee met lichtslingers en rinkelende koeienbellen.

Er hebben zich 44 kinderen aangemeld dus schreven we er 30 rollen bij. We verdeelden de last en gaven ieder kind een ereplaats. Van visagist tot decorbouwer, vanuit stil spel of samenzang. Want we propten er 3 liedjes in, en oh ja, 28 kleuters in een elfen pak. Er zijn 44 kinderen aan het kleuren en plakken geweest en we bevestigen alles aan een immense waslijn. In de hoek staat een kaptafel met make-up en haarlak en iedereen mag elkaar besmeuren met wat voor hen doorgaat voor schoonheid.

Het eindlied schreven we op de melodie van 'Happy' want soms hoeft het niet ingewikkeld. Soms is voor de hand liggend geluk juist zo dichtbij omdat je het dan simpelweg enkel oppakken kunt. Dus zingen we straks van blijdschap en dat je mee mag doen als je durft. En op onze melodie past alleen maar vrolijkheid, geloven we in een mooiere wereld en dat je met één vingerknip een beter mens worden kunt. En ook dat iedereen dat dan gelooft en accepteert.

En dus maakt het geen snars uit of onze kakofonie straks verdwijnt in de winterjassen van de volle kerk, van ouders en grootouders, trotse leerkrachten en mompelende kinderen. Of ze verstomd wordt door schuifelende billen en inzoomende telefoons. Of onze verstaanbaarheid opgaat in zenuwen, zin en bibberende zangstemmen. Of we per ongeluk en onbedoeld fluisteren met scripts in de hand en bladmuziek in mappen. Want we doen allemaal mee en op onze glimlachen staat de tekst geschreven die er werkelijk toe doet. De tekst van samenzijn en liefde. Van voorspoed en hoop.

Er is een ziekenhuisbed waarin drie hoofdrolspelers liggen, met exact dezelfde rol. Wanneer de dokter hen bezorgd de pols zal voelen steken ze die gedrieën tegelijk de lucht in. Er zijn huppelende kinderen, gezellige zusters en lieve poetsvrouwen. En er is die mopperende bedlegerige hoofdpersoon die niet van kerstmis houdt. En natuurlijk komt dat omdat hij verdrietig is en zijn hart als een kerstbal, in vrij val, uiteengespat is op de koude plavuizen van de eenzaamheid.

Dus daarom zijn er 41 kinderen die hem omhelzen, omringen en toezingen. Van dat het goed is en minimaal goed komt. Want het is kerstmis. En met kerstmis mag je onvoorwaardelijk geloven in samenzijn. Van dat je erbij mag en kunt. Ook al is er officieel slechts plek voor 14, geloof me, er kan altijd meer bij. Als je je tekst deelt, je plekje, je glorie en je melodie.

Ik wens u een lieve kerst toe, dat u samen bent en uw kachel zo warm is als uw hart. En dat u een tikkie opschuift en plaats maakt voor de liefde.


Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden