Willem Sleijster (links) en Paul Kok van vereniging Uit-Zicht. Foto: Luuk Stam
Willem Sleijster (links) en Paul Kok van vereniging Uit-Zicht. Foto: Luuk Stam

Uit-Zicht heeft alternatief voor vrieshuis Aviko al klaar

Algemeen

STEENDEREN - Ze zijn niet tegen een vrieshuis van de Aviko in Steenderen, maar wel fel tegen een 35 meter hoog bouwwerk. Vorige week brachten Paul Kok en consorten een alternatief voorstel naar de Raad van State.

Door Luuk Stam

Dat ze er werk van hebben gemaakt, is een understatement. De vereniging Uit-Zicht stapte vorige week met een bijna 270 pagina's dik boekwerk naar de Raad van State. Centraal in hun verhaal staat een nieuw ontwerp van het vrieshuis. Geen kolos van 35 meter hoog, zoals de Aviko wil, maar een gebouw dat 6 meter de grond in gaat, 17,5 meter hoog is en is opgebouwd door middel van terrassenbouw waardoor groen kan worden aangepland.
De vereniging Uit-Zicht bestaat uit honderdvijftig burgers uit Steenderen en omgeving die strijden tegen het plan van Aviko. De aardappelverwerker wil niet met hen om tafel. De partijen zien elkaar bij de Raad van State, waarschijnlijk rond februari volgend jaar. "Dan moet je goed beslagen ten ijs komen", stelt Willem Sleijster, secretaris van de door Paul Kok opgezette vereniging. "Je kunt wel ergens tegen zijn, maar dan moet je ook een andere oplossing bieden."

Hulp van experts
Dat alternatief ligt er nu. Met behulp van architecten, hoogleraren en andere experts kwam de vereniging tot een nieuw ontwerp. Het fundament van het gebouw ligt daarin 6 meter onder het grondoppervlak. Het ontwerp toont een basisgebouw van 120 bij 120 meter dat 7,5 meter boven de grond uitkomt. Daar bovenop volgt een 5 meter hoog blok van 110 bij 110 meter en daar weer bovenop nog een 5 meter hoog blok van 100 bij 100 meter.
Op die manier ontstaan in het ontwerp zogenaamde terrassen. Dit zijn 5 meter brede balkons waarop bakken komen te staan om bomen en struiken te kunnen planten. De gevels krijgen daarnaast hangende frames met bladhoudend groen dat een soort 'hangende tuin' moeten gaan vormen. Het groen moet ervoor zorgen dat het gebouw opgaat in de omgeving. Ook wil Uit-Zicht het dak volleggen met zonnepanelen om energie op te wekken.

'David tegen Goliath'
Het zijn allemaal ideeën waarvan de kans aanwezig is dat ze nooit tot uitvoering komen. Toch steken Paul Kok en zijn medestanders er heel veel tijd in. Al voelt het soms als een strijd van David tegen Goliath. Aan de ene kant een multinational. Aan de andere kant een groep van honderdvijftig burgers die elk een bescheiden bijdrage leveren. Toch denkt David in deze al jaren durende zaak zeker niet aan opgeven. "Het begon met een wens van Aviko", zegt Kok. "Toen werd het een eis. En nu is het een dreigement. Zo van: als wij dit vrieshuis niet krijgen, dan vertrekken wij uit Steenderen. Maar het plan heeft inmiddels iedere draagkracht verloren."

Raad van State
Uit-Zicht vertrouwt erop dat de Raad van State komend voorjaar tot diezelfde conclusie komt. Om de Raad te overtuigen staat het 270 pagina's tellende boekwerk vol met zaken die volgens de vereniging niet deugen aan de huidige plannen. Mochten zij gelijk krijgen, dan moet Aviko met iets anders komen. In die situatie lonkt het alternatief dat Uit-Zicht nu heeft gepresenteerd. "Wij zijn niet tegen het vrieshuis", benadrukt Kok. "Wij zijn tegen die 35 meter. Ons ontwerp is een plan dat wel draagkracht kan krijgen."

In-Zicht
Toch deed het bord dat onlangs in Steenderen langs de kant van de weg stond, vermoeden dat die draagkracht er wel is. 'Aviko, we zien uit naar je koelhuis', was op het bord te lezen. En daaronder: 'Dat is de wens van 98 procent van de Steenderense bevolking.' Het bord zou zijn geplaatst door een club die zich In-Zicht noemt. Leden van Uit-zicht willen graag met hen in contact treden. "Wij zijn altijd open en transparant geweest en voorstander van constructief overleg", zegt Willem Sleijster. "We kunnen ons gezamenlijk sterk maken voor een mooi, acceptabel en landschappelijk inpasbaar koelhuis dat niet vloekt met de omgeving."

Reactie Aviko
Aviko heeft nog niet inhoudelijk gereageerd, maar liet via een mail aan Uit-Zicht wel weten altijd open te staan voor ideeën en suggesties en het alternatieve plan daarom graag te willen bekijken. Uit-Zicht hoopt dat dit het eerste teken is van een meer flexibele houding van Aviko. "Het is tot op heden net alsof het alleen met dat 35 meter hoge vrieshuis kan", vindt Sleijster. "Het is een ondoordacht plan. Waarom kunnen we er niet creatiever mee omgaan? De technieken zijn er. Zet die dan ook in. Dit is iets waarmee je aan de weg kunt timmeren. Zo'n innovatief vrieshuis zou voor de Aviko een enorme pr-stunt zijn."

Aangezicht zuidzijde met PV energiecentrale op het dak. Afbeelding: Uit-Zicht

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant