Afbeelding

Zwaleman | Ziekenhuis

Algemeen

Ziekenhuis

Waar kun je het best een ziekenhuis bouwen, vlakbij een station of pal langs de snelweg? Het is een vraag die de gemoederen in de regio – maar vooral die in Doetinchem – behoorlijk bezig houdt, de laatste tijd.

Eigenlijk gingen we er met zijn allen al een tijdje van uit, dat het nieuwe Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem naast de afrit van de A18, zeg maar tegenover McDonald's gebouwd zou worden. De enig haalbare plek, volgens de directie, en de meerderheid van de Doetinchemse gemeenteraad leek het daarmee eens. Zelf vond ik het ook zo'n gekke plek nog niet, maar dat heeft vooral te maken met mijn wantrouwen jegens die Amerikaans hamburgerbakker. In voorkomende gevallen kun je maar het best zo dicht mogelijk bij de Eerste Hulp zijn, nietwaar.

Inmiddels is er echter een soort van actiegroep opgestaan. De groepering Kans voor de Achterhoek wil het nieuwe ziekenhuis op een heel andere plek: vlakbij het station, op het zogenoemde Wedeo-terrein. Deze mensen vinden dat die locatie de voorkeur verdient omdat: (1) de bereikbaarheid met het openbaar vervoer beter is (daar is niks tegen in te brengen, maar hoe zit het met de auto?) en (2) deze plek een impuls is voor de ontwikkeling van de binnenstad (oh ja? Goh….)

Even vooropgesteld: ik ben zelf geen partij in deze. Persoonlijk kom ik nooit en te nimmer in het Slingeland Ziekenhuis, dus waar die nieuwbouw komt zal me een zorg zijn. Maar ik zet als buitenstaander wel vraagtekens bij die actie voor het Wedeo-terrein. Ten eerste heb ik al een beetje moeite met de naam van de actiegroep. Die suggereert toch, dat een plek dichter bij het centrum in het belang zou zijn van de hele Achterhoek. Maar, beste mensen: niet alle patiënten komen uit Doetinchem. En ook niet de hele Achterhoek maakt gebruik van het Slingeland. In Winterswijk en in Zutphen staat eveneens een ziekenhuis en heel veel Achterhoekers gaan daar liever heen. Sterker nog: er zijn zelfs Achterhoekers (met name in Neede en Eibergen) die van oudsher naar het ziekenhuis in Enschede gaan. Al worden dat er wel steeds minder.

Daarmee kom ik meteen bij het tweede vraagteken. Kans voor de Achterhoek noemt het Enschedese ziekenhuis een voorbeeld voor Doetinchem. Het MST (voluit Medisch Spectrum Twente) is een gloednieuw ziekenhuis, dat grotendeels is gebouwd op de oude locatie. Dat zorgt voor bedrijvigheid en voor bezoekers in de binnenstad, aldus Kans voor de Achterhoek. Of dat zo is? Ik zou het niet weten. Daar hoor ik nooit iets over. Wel hoor ik de vele klachten over die centrumlocatie van het MST. Die komen trouwens vooral van buiten Enschede. Het ziekenhuis kent vele patiënten voor wie het openbaar vervoer niet echt een optie is.  Maar wie er met de auto heen moet, is in de aap gelogeerd. In het steeds groter en drukker wordende Enschede is het al een hele opgave om het centrum te bereiken. En als je daar dan bent, komt de grote vraag: Waar parkeer ik mijn auto? Bij de nieuwbouw van het ziekenhuis is daar wel rekening mee gehouden. Er is een heel ruime parkeergarage. Maar daar betaal je wel een grote stads-prijs. Qua parkeerkosten hoort het MST bij de duurste ziekenhuizen van ons land. Het dagtarief is meer dan twintig euro!  En die parkeerkosten worden door geen enkele zorgverzekeraar vergoed!

Natuurlijk, parkeren kost tegenwoordig bij ieder ziekenhuis geld. Maar het Winterswijkse SKB maakte vorige week bekend dat het maximum-tarief volgend jaar tot zegge en schrijve één euro beperkt gaat worden. Kijk, daar mag het Slingeland nou een voorbeeld aan nemen. Op welke locatie dan ook…..

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden