Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe pand op bedrijventerrein Winkelskamp in maart 2017 gereed. Foto: Luuk Stam
Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe pand op bedrijventerrein Winkelskamp in maart 2017 gereed. Foto: Luuk Stam

Bouw brandweerkazerne en gemeentewerf officieel van start

Hengelo - Met het onthullen van een bouwbord gaven medewerkers van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst en brandweerlieden maandagmiddag het officiële startschot voor de bouw van het pand waarin zij samen zullen gaan huizen.

Door Luuk Stam

De voorbereidende werkzaamheden waren al even aan de gang, maar maandagmiddag ging de bouw van de nieuwe gemeentewerf en brandweerpost op bedrijventerrein Winkelskamp aan de Zelhemseweg in Hengelo officieel van start. Onder het toeziend oog van burgemeester Marianne Besselink en Wethouder Paul Seesing onthulden Jeroen Harmsen en Henk Lubbers van de vrijwillige brandweer Hengelo en Tonny Kelderman en Thijs Hemmink van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst het bijbehorende bouwbord.

Het nieuwe pand wordt zowel de thuisbasis van de buitendienst van de gemeente als van de vrijwillige brandweer. De medewerkers van de gemeente verhuizen daarmee van de ene naar de andere kant van de Zelhemseweg. De leden van de vrijwillige brandweer verlaten volgend jaar hun onderkomen in het centrum van Hengelo. Dat voldoet niet meer aan de huidige eisen. Om daar wel aan te voldoen en om de veiligheid van de inwoners te waarborgen, heeft Hengelo volgens de gemeente Bronckhorst een nieuwe kazerne nodig. Wethouder Paul Seesing laat dan ook weten blij te zijn dat de bouw na een lange tijd van voorbereidingen nu daadwerkelijk start. Ook Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer is verheugd over het feit dat hij over ruim een half jaar met zijn collega's de kazerne aan het Iekink kan verlaten. "Het is daar ruim 60 jaar oud", vertelt hij. "De voertuigen passen er net in en er is nauwelijks kleedruimte. Hier krijgen we straks meer ruimte voor stalling, meer parkeerplaatsen voor auto's en grotere kleedruimtes."

Daarnaast komt er achter het nieuw te bouwen pand een vloeistofdichte vloer te liggen die de buitendienst van de gemeente kan gebruiken, maar waarop de brandweerlieden ook hun oefeningen kunnen uitvoeren. In het nieuwe pand kunnen beide partijen tevens gezamenlijk gebruik maken van voorzieningen als kleedruimten, douches, kantoorruimtes, een kantine en een werkplaats. "Door dat soort zaken met elkaar te delen, kun je het per onderdeel goedkoper maken", aldus wethouder Seesing.

Behalve de facilitaire zaken kunnen de medewerkers van de gemeente en de leden van de vrijwillige brandweer elkaar ook op andere gebieden van dienst zijn. "Neem de inzet bij de stormoverlast in Vorden van zondagavond", vertelt Frans Meulenbelt. "In zo'n geval schakelen wij ook de buitendienst in. Als we straks bij elkaar in het pand zitten, dan worden dat heel korte lijntjes. Het gaat elkaar echt versterken." Als alles volgens planning verloopt, is het nieuwe pand op bedrijventerrein Winkelskamp in maart 2017 gereed.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden