Koen Hermans en Kenny van Gaalen (r) op het podium in Kivioli. Foto: Rik Claeys, Sidecarcross.be

Koen Hermans op het podium in Estland

Algemeen

HENGELO - Vorig jaar lukte het Koen Hermans en Kenny van Gaalen in het Belgische Genk eenmaal om het podium te bereiken met een derde plaats. Dit seizoen wilde het tot dusverre nog niet lukken, maar tijdens de GP in Kivioli was er eindelijk weer succes voor het talentvolle duo. Met een derde plaats in het dagklassement stond Team Hermans voor het eerst dit seizoen op het podium en steeg direct twee plaatsen in het WK-klassement.

Na de Grand Prix van Letland ging de zijspankaravaan een week later naar Kivioli in Estland. In de eerste manche gingen de Russen Rodionov-Linters er in de stromende regen als een haas vandoor, nadat ze bij de kwalificatie ook al de snelste waren. Hendrickx-van de Bogaart volgden en namen al snel de kop over. Daarachter knokten vooral Nederlanders om plaats drie. De gebroeders Bax reden al snel naar de derde plaats die ze ook netjes wisten vast te houden. Gert van Werven reed erg sterk en pakte de vierde plaats.
Koen Hermans moest op het zware parcours met talloze sprongen weer van ver komen en kwam nog dicht bij Van Werven, maar stelde zich tevreden met de vijfde plaats. Daniël Willemsen reed van positie elf naar vijf, maar kwam toen in aanraking met Van Werven, waardoor hij zonder voorrem verder moest en drie plaatsen verspeelde.

Tussendoor werkten de leiders in het WK-klassement Adriaensen-Daiders zich naar voren. Na een slechte kwalificatie en even slechte start begon hij aan een inhaalrace tot bij het bereiken van plaats vier het noodlot toesloeg. Bij een sprong kwam hij verkeerd terecht en moest met een pijnlijke pols naar het ziekenhuis waar een breuk werd geconstateerd en een operatie volgt. Einde seizoen voor de grootste favorieten voor de wereldtitel. Daardoor ligt in zijn laatste seizoen de weg naar zijn eerste wereldkampioenschap vrij voor de 34-jarige Belg Jan Hendrickx. Al lijkt er dit seizoen een vloek te rusten op de leiders van het WK-klassement! Hendrickx pakte zijn kans in de (droge) tweede manche. Hij ging vanaf de start aan kop en had bij de finish elf seconden voorsprong op de gebroeders Bax, die het steeds beter doen en als tweede in het dagklassement staan. De Nederlanders hadden een goede dag. Koen Hermans en Kenny van Gaalen moesten wel van de negende plaats komen, maar wurmden zich geleidelijk naar voren. Ze kwamen zelfs nog in de buurt van Etienne en Robbie Bax en uiteindelijk werd het duo als derde afgevlagd. Een voortreffelijke prestatie voor Team Hermans, die daardoor derde in het dagklassement werden en naast Hendrickx en Bax op het podium mochten klimmen.

Door de 36 punten die ze voor het WK-klassement mochten bijschrijven, passeerden ze Wilkinson en Vanluchene en staan nu op de achtste plaats net achter Daniël Willemsen. De Lochemer heeft zijn vorm nog niet helemaal terug en moest in de tweede manche genoegen nemen met een zevende plaats net voor Gert van Werven. Toch vier Nederlandse rijders bij de eerste acht (waarvan drie Achterhoekers).

Uitslag dagklassement: 1. Hendrickx 50 punten, 2. Bax 42, 3. Hermans 36, 4. Cermak 32, 5. Van Werven 31, 6. Willemsen 27, 7. Jarvis 27, 8. Wilkinson 24, 9. Rodionov 22, 10. Burgler 22, 11. Brown 19. Stand WK-klassement na negen van de elf races: 1. Hendrickx 349 punten, 2. Adriaenssen 334, 3. Brown 293, 4. Bax 253, 5. Cermak 250, 6. Giraud 215, 7. Willemsen 213, 8. Hermans 204, 9. Wilkinson 194, 10. Vanluchene 181, 15. Van Werven 107.
Op 28 augustus is de tiende Grand Prix op het fraaie circuit in het Zwitserse Roggenburg.