Alle ingrediënten zijn aanwezig voor alweer een geslaagd weekend. Foto: PR
Alle ingrediënten zijn aanwezig voor alweer een geslaagd weekend. Foto: PR

Feestival wil 'gewoon een leuk feestje' blijven

Algemeen

Hengelo - Met een vernieuwd team is de organisatie van Feestival klaar voor de nieuwe editie op vrijdag 19 en zaterdag 20 augustus. Gesteund door vele vrijwilligers en sponsoren hebben Jan-Willem Harmsen (29), Nando Burghardt (29), Dion Wolf (29) en Tim de Jong (26, ingestapt in het 3e jaar van het evenement) als organisatoren hun feestje steeds verder zien groeien. Vorig jaar kwamen er ruim 2000 bezoekers. De grens is daarmee nog niet bereikt. Feestival blijft zichzelf continu ontwikkelen. Dit jaar is de organisatie daarom uitgebreid met vier nieuwe gezichten. Martin Bouwmeester (31), Martin Scheffer (32), Imro Wolf (32) en Gabriëlle Huurnink (28) brengen de kern van het Feestival-team op acht mensen. "We hebben de organisatie opgedeeld in clusters", legt Martin Bouwmeester uit. "Iedere groep heeft zijn eigen verantwoordelijkheden." Die taakverdeling moet ervoor zorgen dat Feestival een gemotiveerd team behoudt.

Door Luuk Stam

"Het doel is om steeds weer een feestje neer te zetten dat minimaal hetzelfde niveau heeft als dat van het jaar ervoor", zegt Nando Burghardt. "We hebben het erover gehad om ermee te stoppen. Maar dat zou ontzettend jammer zijn. We hebben dit helemaal vanaf nul opgebouwd. Het vernieuwen van de organisatie is daarom een goede oplossing. Iedereen gaat ervoor en vindt het leuk om te doen.
Met Feestival hebben de organisatoren niet het idee om 10.000 man binnen te halen. "Dat is niet het doel", zegt Nando. "We willen een leuk feestje organiseren voor de gemeenschap van Bronckhorst en omstreken." Aan het oorspronkelijke idee is daarmee nog weinig veranderd. Toen de vier jongens in 2005 aan de Oude Varsselseweg voor het eerst een grote tent neerzetten, was het ook de bedoeling om 'gewoon een leuk feestje' te geven. "Dat liep finaal uit de hand", vertelt Nando. "Er waren ruzies. Er gebeurde van alles en nog wat. En de politie moest er zelfs bij komen. We dachten: Dit doen we nooit meer."

Een jaar later stond er echter een grote tent aan de Zelhemseweg. Hier vond de eerste editie van het Hengels Feest plaats. "Toen deden we het toch weer", lacht Jan-Willem. "Maar dit keer hadden we het wat serieuzer aangepakt." Dat loonde. Met DOGZ, Jacques Herb en zo'n 800 bezoekers mocht het Hengels Feest toen al een succes worden genoemd. Jan-Willem weet dat nog goed. "Die Jacques Herb moesten we met een lening in drievoud aanvragen. Die konden we toen natuurlijk nog helemaal niet betalen. Maar hij stond er mooi wel."

Wat ooit begon als een ietwat bezopen feestje heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een tot in de puntjes geregeld evenement. Vanaf 2013 draagt het de naam Feestival, een mix tussen een feest en een festival. Voor het vierde jaar op rij heeft Feestival dit jaar ook een vrijdagavond. De mannen vinden dat wat één avond kan, ook twee avonden moet kunnen. De accommodatie staat er immers toch. "Je maakt er anders maar ongeveer vijf uurtjes gebruik van", geeft Jan-Willem aan. "Dat is gewoon een beetje zonde van alle energie."
Bijna alles dat moet gebeuren, verzorgen ze zelf. Zo regelt Nando al het drukwerk. "Het is mooi dat we dat soort dingen helemaal zelf kunnen doen", vindt Jan-Willem. "Je bent er op die manier natuurlijk wel een stuk drukker mee. Maar dat is niet erg. Voor ons is het een hobby. We doen het omdat we het leuk vinden."
Over het mooiste aspect van Feestival zijn de organisatoren het unaniem eens. "Dat is de opbouwweek", zegt Nando. "Voor ons en voor onze vrijwilligers is dat echt grandioos. In die laatste week ervaren we echt een teamgevoel."De organisatoren kunnen elk jaar weer rekenen op de hulp van meer dan zestig vrijwilligers. "Dat is echt mooi te zien", vertelt Jan-Willem. "Die mensen zijn super enthousiast. Sommigen nemen zelfs een hele week vrij van het werk om hier te komen helpen met opbouwen. Dat is echt fantastisch."
De vele vrijwilligers komen enorm van pas. Want alleen al de opbouw van het feestterrein is met de jaren een steeds grotere klus geworden. "We begonnen met een klein hok van één bij één waar al het materiaal in stond", zegt Nando. "Maar inmiddels hebben we bijna twee zeecontainers vol." Jan-Willem vertelt over het decoratiemateriaal dat ze bij het oude Amphion konden ophalen. "Als je een beetje rond hoort, kun je voor weinig een hoop mooi spul krijgen."

Als alles staat, kunnen de feestgangers genieten van hetgeen de organisatoren en vrijwilligers van Feestival weer hebben neergezet. Alle ingrediënten zijn aanwezig voor alweer een geslaagd weekend. Het feit dat het zo goed gaat, roept de vraagt op wat de kracht van Feestival nou eigenlijk is. "Dat is Jan-Willem", lacht Nando. Het grapje is exemplarisch voor de gezellige sfeer die er binnen de organisatie heerst. Maar ondertussen weten de mannen heel goed waar ze mee bezig zijn.
"Het wij-gevoel is voor ons heel belangrijk", stelt Jan-Willem. "We werken binnen een gemeenschap. Nando onderschrijft dat. Maar volgens hem is het succes ook in grote mate te danken aan wat Feestival allemaal biedt. "Als je kijkt naar andere evenementen waar dit soort namen staan, dan is de entreeprijs echt geen 12 en een halve euro." Verder denkt Nando dat het succes hem ook zit in de kleine dingen. "Je kunt je jas ophangen. De toiletten zijn schoon. En bij de ingang staat straatmuzikant Harald op zijn gitaar te pingelen. Dat soort kleine dingen maken het voor de mensen aantrekkelijk om naar Feestival te komen."

Een week na het Feestival-weekend denkt de organisatie alweer vooruit. "We gaan dan bij elkaar zitten om te evalueren", zegt Jan-Willem. "Dat klinkt misschien wat overdreven voor zo'n feestje. Maar wij willen blijven verbeteren. Kort na afloop zit alles nog vers in het geheugen. Dan kun je dat beter meteen aanpakken." Nando knikt instemmend. "En daarbij moet je de artiesten en bands vroeg boeken. Want anders zijn ze gewoon weg."

Als antwoord op de vraag welke artiest ze graag nog eens naar Hengelo zouden halen, klinkt voorzichtig de naam van Guus Meeuwis. "Maar als Guus Meeuwis komt, dan is dat eenmalig", weet Nando. "Dan moet je jezelf het jaar daarna weer overtreffen. Anders komt het volk niet meer." Jan-Willem is dat met Nando eens. "Als we daar rustig naartoe groeien, is het prima. Maar we gaan zoiets niet ineens doen. Want dan kun je ook niet meer terug." Nando moet lachen. "We doen het nu nog even met Harald."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant