Afbeelding

Column Zwaleman - Woongenot

Algemeen

Welke gemeente is het meest aantrekkelijk om te wonen? Ik hoef over die vraag niet lang na te denken. Mijn eigen natuurlijk! Ik ben er niet voor niets naar toe verhuisd…..

Misschien noemt u bij die vraag ook uw eigen gemeente. Misschien ook niet. Dat is natuurlijk mogelijk. Het kan voorkomen dat je ergens woont, gewoon omdat je er bent geboren en nooit een aanleiding hebt gehad om te vertrekken. Of je woont ergens best naar genoegen, terwijl je diep in je hart toch liever in dat dorp tien kilometer verderop had gewoond. Of misschien zelfs was je liever naar de grote stad getrokken, maar durfde je dat avontuur nooit aan.

Het kan allemaal. En toch vraag ik me af, hoeveel Achterhoekers er van dromen om hun verdere leven in Amsterdam door te brengen. Of in Utrecht. Of Amstelveen, dat immense dorp dat tussen onze hoofdstad en de nationale luchthaven ingeklemd ligt.

Ik weet het natuurlijk niet, maar eerlijk gezegd denk ik dat het er maar weinigen zijn. Terwijl toch Amsterdam qua woonklimaat de meest aantrekkelijke gemeente is van ons land. Direct gevolgd door Utrecht en Amstelveen.
Let wel: dat in Amsterdam het woongenot zo groot is, dat beweer ik niet zelf. Dat denk ik ook niet. Integendeel. Persoonlijk heb ik, die enkele keer dat ik per se in onze hoofdstad moet zijn, al na een paar uurtjes meer dan genoeg van die drukte, dat lawaai en die hordes toeristen. Ik adem zelfs opgelucht de geur van persvoer en drijfmest in, als ik op weg naar huis de IJssel oversteek.

Nee, dat onze hoofdstad zo aantrekkelijk is, dat beweren de geleerde meneren en mevrouwen van de Atlas der Nederlandse Gemeenten. Die doen daar ieder jaar onderzoek naar. De resultaten van het laatste onderzoek werden onlangs gepresenteerd en vervolgens met de gebruikelijke tamtam door de pers onder uw en mijn aandacht gebracht.

Zodoende weet ik dus nu, dat Amsterdam om te wonen de meest aantrekkelijke gemeente is van ons land. Een conclusie waarbij ik persoonlijk de nodige vraagtekens zet en waar ik verder ook niets aan heb. Geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om naar Amsterdam te verhuizen. En ook niet naar Groningen (22 op de lijst), Maastricht (nr. 36) of Enschede (nr. 43).

Nee, ik blijf lekker in mijn eigen dorp wonen. Hoe het woonklimaat daar is weet ik zelf wel, daar heb ik geen onderzoeker voor nodig. En mocht ik toch nog eens naar de stad willen of moeten verhuizen, dan zal het wel Doetinchem worden. Of Zutphen, of Winterswijk. Die zijn me al groot genoeg. Hoe het woonklimaat daar is, kan ik in de Atlas der Nederlandse Gemeenten niet nazoeken. Die kijkt namelijk alleen naar de vijftig grootste gemeenten van ons land. En daar horen Doetinchem, Zutphen en Winterswijk niet bij. Maar dat alle drie stadjes op mijn persoonlijke lijstje veel hoger scoren dan Amsterdam, dat weet ik wel zeker!

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant