De fraaie tuin van Ina Meenink. Foto: Karen Bertram
De fraaie tuin van Ina Meenink. Foto: Karen Bertram

Rondje tuinen in Steenderen

Algemeen

STEENDEREN - Zeven tuineigenaren openden op 4 en 5 juni hun tuin: Ina, Stieny, Dikkie, Nel, Alie, Hanneke en Willem. De tuinvrouwen zijn vaak de sturende factor, maar de mannen maken zich ook zeer verdienstelijk.

De tuin van Stieny Vleemingh ligt op een mooi plekje in het dorp en kenmerkt zich door prachtige borders op kleur. Als we de tuin van Ina Meenink inlopen worden we overrompeld, niet alleen door de omvang maar ook door de prachtige verscheidenheid aan bloemen en planten die door de tuinvrouw zorgvuldig zijn uitgezocht en verzameld uit alle hoeken en gaten van het land. De borders zijn weelderig als in Engelse tuinen. Er is ruimte voor schaduwplanten, een Rozen- en Hortensiaborder, te veel om op te noemen.
De tuin van Dikkie Garritsen is tien jaar geleden aangelegd. Bijna alle planten, struiken en bomen zijn mee verhuisd van de boerderij naar een nieuwbouwwoning aan de rand van het dorp. De grote charme is de open tuin die overgaat in het landschap, waarbij pergola's en hagen zijn geplaatst om toch wat beslotenheid te hebben.
De blikvanger in de tuin van Nel Albers is de vijver die omzoomd wordt door grassen en daarnaast zijn er borders in rood/paarse tinten met een donkere zuilbeuk te bewonderen, ook is er een mooi schaduwrijk prieel met een loversbank waar het met deze warmte goed toeven is. In de voortuin een voortreffelijke combinatie van Roosjes, Clematis, Heuchera en Buxus.
Iets verder op De Eiken is de romantische tuin van Ali Klompenhouwer met ronde vormen, een mooie vijver en lieve plekjes om te schuilen. Het geheel is aangekleed met prachtige schilderijen van onder andere de tuinvrouw.
Op een mooie rustieke locatie met uitzicht op De Molenkolk, het stadje Bronkhorst en de Bronkhorster Molen ligt de tuin van Willem en Petra Eckhardt rondom een woonboerderij met B&B. Het erf met de tuin is nog zo veel als mogelijk was in de oorspronkelijke staat gelaten. Wilde bloemen, knotwilgen, talrijke hoogstam fruitbomen, hagen en een grote verscheidenheid aan Noten-, Linde- en Kastanjebomen. Dit alles zorgt voor spannende doorkijkjes en is een dorado voor vele soorten vogels. Een plekje om stil van te genieten.
Aan de andere kant van Steenderen ligt de landschappelijke tuin van Gosselink. Enthousiast nemen Rob en Hanneke ons mee naar alle mooie plekjes en doorkijkjes naar het omliggende IJssellandschap. Bijzonder zijn de mooie, heerlijk ruikende rozen en de beukenboompjes in bonsaivorm geknipt.
In de boomgaard van Horstink kunnen we tijdens een 2,5 km lange wandeling zien hoe het fruit groeit. De molenaars in de twee molens vertellen hoe de molen werkt.

Wat alle tuinen gemeen hebben is een eigen charme gecreëerd door de passie van de eigenaar. En voor wie al dit moois gemist heeft, is er een herkansing op zaterdag 27 en zondag 28 augustus van 11.00-17.00 uur. De dahlia's zullen in bloei staan, de herfstanemonen, herfstasters, grassen en nog veel meer moois. Ook op andere plekken in de gemeente Bronckhorst zijn open tuinen. Voor meer informatie kijk op de website of te zijner tijd in Contact.


www.achterommetjes.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant