Tijdens de 4 mei herdenking vertelt Frederike Onstenk het verhaal van Mies Nijman. Foto: Liesbeth Spaansen
Tijdens de 4 mei herdenking vertelt Frederike Onstenk het verhaal van Mies Nijman. Foto: Liesbeth Spaansen

Dodenherdenking Steenderen: 'Geef vrijheid door'

Algemeen

STEENDEREN - Bij het monument naast het voormalige gemeentehuis van Steenderen vond op woensdag 4 mei de herdenking plaats. Medewerking werd verleend door Muziekvereniging Nieuw Leven, Jean Kreunen, oud directeur en eigenaar van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo en schoolkinderen.

Stef Groot Nibbelink heette de aanwezige familieleden van slachtoffers, vertegenwoordigers van de gemeente Bronckhorst en alle anderen die willen herdenken welkom namens het 4 mei comité, onderdeel van de Stichting Oranjecomité Steenderen en Stichting Oranjefeesten Toldijk. "We hopen bij te dragen aan het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: 'Geef vrijheid door'."

Hij gebruikte het stuk van Tamar de Waal: 'De vrijheid omarmd'. Het gaat om het afwijzen van haat en toewijding aan de principes van de democratische rechtsstaat. "Als de vrijheid op de proef wordt gesteld moeten we haar nog steviger omarmen."
Herdacht werden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogsgeweld sindsdien, evenals die uit Nederlands Indië, zoals Wim Beijer en vele anderen. "Het is hier tastbaar, we staan hier bij het monument voor Bernhard Besselink en Jan Achterkamp. Morgen, 5 mei, vieren we onze vrijheid en geven deze vrijheid door."
De spreker Jean Kreunen, oud-directeur en eigenaar van het Achterhoeks Museum 1940-1945 in Hengelo noemde de oorlogen die nodig waren om vrijheid te verkrijgen, maar ook vertelde hij over de huidige oorlog in Syrië. "Syrische oorlogslachtoffers, verdreven van huis en haard zoeken hun heil in Europa en komen zo ook in de gemeente Bronckhorst en in Steenderen terecht." Hij benoemde de reacties door hun komst, positief, maar ook negatief, een aantasting in vrijheid. "Misschien zoeken de vreemdelingen juist die vrijheid die voor ons zo gewoon en zo vanzelfsprekend is." Naast de slachtoffers van toen, benoemde hij de mensen die slachtoffers werden bij een oorlog ver van hier, met het neerstorten van de MH17. Hij vroeg om twee minuten stilte, een symbolisch moment om respect te tonen voor de slachtoffers. "We moeten vrijheid in stand houden en delen."
Frederike Onstenk vertelde over haar gesprek met de 95-jarige Mies Nijman, die het fijn vond zelf aanwezig te kunnen zijn bij deze herdenking. Bente Schieven las een gedicht voor.

Na de Last Post volgden twee minuten stilte. Bloemen werden gelegd en de aanwezigen liepen langs het monument. Gezamenlijk werd de tocht voortgezet via het gedenkteken '40-'45 bij de Sint Willibrordkerk en tot slot de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhofweg, waar de slachtoffers van de luchtaanvallen werden herdacht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant