Slijperij van Hal verhuist van de Spinbaan naar de Havenstraat. Foto: PR
Slijperij van Hal verhuist van de Spinbaan naar de Havenstraat. Foto: PR

Slijperij van Hal verhuist uit
centrum Doetinchem

DOETINCHEM - Al bijna 64 jaar is Slijperij van Hal een vertrouwd gezicht in het centrum van Doetinchem. Binnenkort verruilt de slijperij & tuin- en parkmachinespecialist het huidige onderkomen aan de Spinbaan echter voor een ruimer pand. Vanaf 2016 vindt u Slijperij van hal aan de Havenstraat 55 op bedrijventerrein Verheulsweide.

De sterk gemoderniseerde slijperij aan de Spinbaan is één van de laatste nog actieve industriële ondernemingen in het centrum van Doetinchem. Het aanstaande vertrek betekent dat het einde van een tijdperk, met afwisselende bedrijvigheid in de stadskern, een stap dichterbij komt.

Eigenaar Felix Overkamp vertelt: "De laatste jaren zit de groei er goed in. Wij hebben inmiddels te maken met chronisch ruimtegebrek in zowel onze winkel als in de werkplaats. Ik heb afgelopen zomer definitief besloten om het bedrijf elders in Doetinchem verder te laten groeien. Niet in de laatste plaats omdat wij ook steeds meer parkeerplaatsen nodig hebben. Bij het nieuwe pand aan de Havenstraat kunnen al onze klanten kosteloos parkeren en er is meer dan voldoende ruimte om uit te breiden."

Ouderwets handwerk
Slijperij van Hal slijpt alles wat kan slijten of bot wordt. Voor industriele toepassingen bijvoorbeeld slagscharen, snijmachines en gereedschappen voor de hout- en metaalindustrie. Verder bestekmessen voor thuis en in de horeca. Maar ook tuin- & parkmachines voor hoveniers en particulieren.
Felix Overkamp: "Slijpen moet je in de vingers hebben. Het is een speciale techniek die je beheerst of niet. Onze moderne machines doen natuurlijk een hoop, maar het is uiteindelijk het ouderwetse handwerk dat zorgt voor de finishing touch."

Tuin- en parkmachines
De laatste drie jaar heeft Slijperij van Hal zich – naast het slijpwerk - steeds meer toegelegd op de in- en verkoop en reparatie en onderhoud van tuin- en parkmachines. In het nieuwe onderkomen aan de Havenstraat wordt ruimte gereserveerd voor een grote showroom, waarin de betere nieuwe en gebruikte machines goed bekeken kunnen worden.
Slijperij van Hal bestaat sinds 1952. Aanvankelijk was de slijperij gevestigd in het centrum van Doetinchem, grofweg op de plaats waar nu IJssalon Friûl gevestigd is. In 1980 nam de tweede generatie van Hal het bedrijf over en vestigde zich op de huidige plek aan de Spinbaan.
In 2012 werd de slijperij overgenomen door de huidige eigenaar.


Kerstfair Bronkhorst 19 en 20 december

BRONKHORST – De Kerstfair in Bronkhorst wordt gehouden op 19 en 20 december 2015. Zangkoren, kramen, de poppenvoorstelling 'A Christmas Carol', er is van alles te zien en beleven in het kleinste stadje van Nederland, dat zich twee dagen lang waant in vroeger tijden.

Het is de nostalgie en het terugverlangen naar vroeger tijden die al jarenlang op veel mensen een grote aantrekkingskracht heeft. Elk jaar wordt in Bronkhorst de klok zo'n tweehonderd jaar teruggedraaid. Een speciale toneelgroep brengt dit tijdens de kerstfair in beeld. In de straten lopen schoorsteenvegers, straatschoffies, welgestelde heren en dames, die zich hebben gehuld in de kleding uit de tijd van Charles Dickens. Prachtig om kostuums en attributen van toen zo dichtbij te kunnen bekijken. Het kattenkwaad van de kinderen laat het publiek natuurlijk glimlachen.
Het verlichte stadje, de oorstrelende kerstliederen die koren zingen op verschillende plaatsen in Bronkhorst en de midwinterhoornblazers van d'Olde Roop brengen de bezoekers in kerstsfeer, evenals de oude ambachten, geur van oliebollen, appelbeignets, warme glühwein en chocolademelk.
Op het pleintje bij de kapel staat een bescheiden kerstmarkt opgesteld, met onder andere landleven design- en woonartikelen, kleding, laarzen, batik, hoeden, lederwaren, wijn en chocolade. Vuurkorven en de kerststal met ezels maken het beeld compleet.
Uniek in Nederland is het poppenspel 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge, die tijdens de kerstnacht drie geesten op bezoek krijgt is wereldberoemd. De poppenvoorstelling is een initiatief van Peter en Lidy Noort en hun kinderen Bart, Marjoleine en Wouter.
Tijdens de kerstfair worden in de Slotkapel van Bronkhorst zes voorstellingen gegeven. Deze beginnen zaterdag 19 december om 13.00, 15.00 en 17.00 uur en zondags de 20ste om 12.00, 14.00 en 16.00 uur. De voorstelling duurt ongeveer één uur en is geschikt voor kinderen vanaf zes jaar.
Kaarten zijn te bestellen bij Lidy en Peter Noort, telefoon (0548) 615674 of per email poppenspel@scrooge-marley.nl. Meer informatie staat op de website www.scrooge-marley.nl.

De Kerstfair Bronkhorst is op zaterdag 19 en zondag 20 december 2015 van 11.00 tot 18.00 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid, dit wordt duidelijk aangegeven. Op zondag kan ook worden geparkeerd op het terrein bij Sporthal Het Hooge Wessel in Steenderen. Gasten worden naar Bronkhorst gebracht in huifkarren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden