V.l.n.r.: Siert Wieringa, mevrouw Aalderink en Annemiek Jetten. Foto: Afke van den Hazel Achterhoekfotografie.
V.l.n.r.: Siert Wieringa, mevrouw Aalderink en Annemiek Jetten. Foto: Afke van den Hazel Achterhoekfotografie.

Zorgcoöperatie Wijzelf Achterhoek winnaar Henk Aalderinkprijs

Vernieuwend, veilig en toekomst gericht

HENGELO – . Dat waren de bepalende hoofdredenen om de Henk Aalderinkprijs dit jaar voor het eerst aan Zorgcoöperatie Wijzelf Achterhoek toe te kennen. De prijs is een initiatief van de P10, de elf grootste plattelandsgemeenten in ons land, die opgericht werd door de overleden oud-burgemeester van Bronckhorst Henk Aalderink. Zijn weduwe reikte samen met de voorzitter van de P10, burgemeester Annemiek Jetten van de Zeeuwse gemeente Sluis de prijs woensdag 25 november uit tijdens de wintersessie van de P10 in de raadszaal van de gemeente Bronckhorst. De Henk Aalderink prijs bestaat uit een cheque van 1000 euro.

Door Jan Hendriksen

De Henk Aalderink prijs is ontstaan om aan heel Nederland te laten zien dat het platteland leeft, energie heeft, spannend en vernieuwend is en geloof heeft in de toekomst. De P10 zocht voor de Henk Aalderinkprijs een vernieuwend project om de leefbaarheid te vergroten en een project wat een antwoord biedt op de problemen waar het platteland mee te maken heeft. Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek werd als winnaar gekozen uit vijftien inzendingen. Het doel van Wijzelf is om samen zelf zorg te organiseren door middel van een website. "We hebben gekeken in hoeverre het initiatief innovatief is en of het al in een andere vorm bestond," aldus Annemiek Jetten. Volgens Siert Wieringa, voorzitter van de zorgcoöperatie, komt de geldprijs goed van pas. "We willen onszelf meer naamsbekendheid geven en vragers en aanbieders met elkaar in contact brengen. De overheid verwacht van ons dat we zelf onze zorg gaan regelen en betalen. Deze verandering wordt nu al gevoeld. Steeds vaker krijgen inwoners van hun gemeente geen of onvoldoende indicatie voor huishoudelijke hulp. Mensen met een hulp- of zorgvraag voelen zich in de steek gelaten en op zichzelf terug geworpen. Als het aan ons ligt sta je er niet alleen voor. Als wij het dan zelf moeten regelen, laten we het dan samen doen, coöperatief. Dat is de gedachte van een Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek."

Belangen
Op het platform van de Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek vindt men aanbieders voor praktische zorg in en om huis. Huishoudelijke hulp, klussen in en om huis, werkzaamheden in de tuin, burenhulp en persoonlijke verzorging. Deze diensten worden aangeboden door inwoners van de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Oude IJsselstreek, vrijwillig of betaald. Siert Wieringa: "Bij Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek worden de vragers van hulp en zorg lid en behartigen wij de belangen van de leden door betrouwbare aanbieders te werven. Deze aanbieders zijn altijd particulieren of zzp'ers en komen ook uit dezelfde woonplaats, vertrouwd dichtbij. Leden en aanbieders vinden elkaar via de website van Wijzelf. Is men niet vaardig op internet, dan kan een vriend of familielid ook inschakelen. Op het online platform regel je zelf de afspraken, de overeenkomst en de betaling. Pas als je achteraf de declaratie goedkeurt, krijgt de aanbieder uitbetaald."
Het platform is juridisch en fiscaal getoetst waardoor men veilig hulp of zorg kan inkopen. Vrijwillige bestuurders van Wijzelf Zorgcoöperatie Achterhoek controleren de profielen van aanbieders en staan klaar om te bemiddelen bij eventuele conflicten.


www.achterhoek.wijzelf.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden