Dennis van Hagen voor zijn kersthuis. Foto: PR
Dennis van Hagen voor zijn kersthuis. Foto: PR

Dennis van Hagen is zijn kersthuis nog lang niet zat

Algemeen

HENGELO - Sinterklaas is het land nog niet uit, maar Dennis van Hagen uit Hengelo is alweer helemaal klaar voor de kerst. De lampjes van zijn kersthuis aan de Maanstraat branden volop. En ook al heeft iedere Hengeloër zijn huis inmiddels wel gezien, aan stoppen denkt Van Hagen niet. Hij doet het voor zijn overleden vader en broer.

Door Luuk Stam

Dennis van Hagen (34) somt op: "3FM, Omroep Max, De Gelderlander, Hart van Nederland, Omroep Gelderland en De Telegraaf." Over een gebrek aan media-aandacht had de eigenaar van het Hengelose kersthuis vorig jaar zeker niet te klagen. Maar wie denkt dat Van Hagen nu wel genoeg heeft van zijn kersthuis, heeft het mis. "Kerst, daar leef ik voor. Dat moeten ze mij echt niet afpakken."

En dus is Van Hagen de laatste weken druk geweest met het ophangen van knipperende kerstmannen en sterren. Bovenop het dak trekken rendieren een slee voort. Elk uurtje dat Van Hagen de afgelopen tijd niet voor zijn werk in de vrachtwagen zat, besteedde hij aan de versiering van zijn huis. Zoals hij dat al jaren doet. Maar nu zonder zijn kerstmaatjes, zoals Van Hagen zijn vader en zijn broer noemt. De eerste overleed in oktober 2013, de tweede in maart 2014.

Het waren grote klappen voor de man die sinds 2009 in Hengelo woont. Met hulp van sponsoren ging Dennis van Hagen door met zijn kersthuis. "Zij zijn ook gek van kerst en weten waarom ik dit doe." Voor de zesde keer versiert Van Hagen nu zijn huis aan de Maanstraat. "Het is een publiekstrekker," merkt hij. "Als de kerst straks dichterbij komt, stopt er hier elke vijf minuten wel iemand om te kijken. Mijn eigen naam weten ze hier in het dorp geen van allen. Maar het kersthuis kennen ze allemaal."

De kijkers komen echter niet alleen uit Hengelo. Ook van buiten het dorp weten belangstellenden de weg naar het kersthuis te vinden. Vorig jaar kreeg Van Hagen zelfs bezoek van een stel uit België. "Die heb ik maar even binnengelaten," vertelt de Hengelose kerstliefhebber lachend. "Als je zo lang in de auto hebt gezeten, dan kan ik je niet buiten laten staan. Die mensen hebben zelf thuis een kerstmannentuin."
Dat Van Hagen niet de enige is die helemaal gek is van kerst, blijkt ook als hij een YouTube-filmpje laat zien. Wie 'Holdman' intypt, ziet volop verlichte huizen met daarvoor kerstbomen met lichtjes die continu van kleur veranderen. Wit, groen, rood. Het heeft veel weg van een discoshow. "Dat gebeurt allemaal met een lichtcomputer," vertelt Van Hagen. Het filmpje duurt bijna een kwartier, maar deze kerstgek kent het helemaal uit zijn hoofd. "Als ik dat hier ooit toch eens voor elkaar krijg, dat zou echt werelds zijn."

Het lijkt er dan ook zeker niet op dat Van Hagen zijn grote hobby snel vaarwel zal zeggen. "Stoppen?" In zijn stem klinkt een enorme verbazing. Hij neemt een slok koffie uit zijn kerstmok. "Kijk hier eens," zegt hij dan. Van Hagen wijst naar de vensterbank in de hoek van zijn woonkamer. Die staat vol met kleine kerstmannetjes. Het zijn er zeker twintig. Het hele jaar door kreeg Van Hagen allerlei kerstspullen van mensen uit het dorp. En dus is er nu bijna geen hoekje in het huis dat niet aan kerst doet denken.

Voor zijn vriendin en twee kinderen is er geen ontkomen aan. De jongste in huis is pas een paar weken oud. Van Hagen laat op zijn telefoon een foto zien waarop zijn pasgeboren zoontje een kerstmuts draagt. Zelf hult de bewoner van het kersthuis zich ook maar wat graag in het pak van de kerstman. Zijn vriendin deelt de liefde voor kerst maar deels. En ook zijn tweejarige dochtertje lijkt nog bevangen door het kerstvirus. Het doet aan het enthousiasme van haar vader niets af. "Zodra ik met de verlichting begin, voel ik me net een kind van 12."

Waar Van Hagen helemaal gek is van alles rondom de kerst, gaf hij tot voor kort niet veel om de kerstdagen zelf. Ja, dan wilde hij graag bij zijn kersthuis zijn, dat wel. "Ik ben één keer met kerst op vakantie geweest. Naar Limburg. Ik had de rendieren meegenomen en ze daar bovenop het vakantiehuisje gezet. Maar ik zat me te verbijten. Toen heb ik gezegd: ik ga nooit meer met kerst op vakantie."

Dit jaar viert Dennis van Hagen de kerst dan ook thuis. In zijn kersthuis. Met vriendin en twee kinderen. "We gaan er nu echt wat gezelligs van maken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Midden