Groot onderhoudsplan met herstel recreatieve voorzieningen

BAAK - Afgelopen week is een prachtige stalen boogbrug met eiken planken geplaatst in het Hertenbosch over de bosvijver naar het romantische eilandje. Professionals en vrijwilligers hebben in drie dagen tijd de klus afgerond, die een lange voorbereidingstijd had. Het plaatsen van deze brug is een onderdeel van een groot onderhoudsplan om het van oorsprong parkachtige karakter van het Hertenbosch in ere te herstellen en om Baak en de prachtige wandelomgeving meer op de kaart te zetten.

Naast het nodige papier- en denkwerk, het aanvragen en verkrijgen van vergunningen is er eerst veel voorbereidend werk ter plekke gedaan, veelal door de vrijwilligers, zoals het aanleggen van een noodbrug en funderingen en het maken van een pad. Initiatiefnemer van het plan, Frans Helmich, is alle dagen aanwezig bij de bouw en volgt de vorderingen op de voet. Het pad naar de brug is door de zware kraan die de brug geplaatst heeft erg modderig en glibberig geworden. "Ik dacht dat ik de eiken planken wel met mijn auto en aanhanger hier naar de brug kon vervoeren. Maar ik had nog maar een paar meter over het pad gereden of ik zat helemaal vast! En ja, wie bel je dan? Ja, precies, Jos Herfkens! Hij was al heel snel hier en heeft me losgetrokken met zijn trekker en deze mochten we de rest van de tijd lenen! Super toch?!" zegt Helmich. De planken, die gezaagd zijn van dode eiken uit het Hertenbosch zelf, konden nu zonder problemen vervoerd worden naar de brug, waar de vrijwilligers ze één voor één aan de brug vastschroefden. Helmich had goed voor de inwendige mens van de vrijwilligers gezorgd met hete koffie, goed belegde broodjes en overheerlijke Baakse kruidkoek. Even tijd om te schaften hadden ze wel, maar niet te lang, want het werk dat moest wel af. Al metend, zagend, liggend op de brug en staand in een bootje -hoe kom je anders droog onder de brug?- bouwden de aanwezige vrijwilligers gestaag verder en was de klus zaterdagmiddag geklaard. "Het is een fijne groep, die hard werkt en goed meedenkt. Ze doen enorm veel! Ik kan een heleboel bedenken, maar zonder hun inzet komt het niet van de grond. En zij bedenken er dan ook nog net even iets bij. Zij zetten de puntjes op de 'i'. Daar ben ik hen heel dankbaar voor," zegt Helmich tevreden.

Hangbrug over vitale visvijver
Met het plaatsen van deze prachtige brug is het project weer een stapje verder de goede richting in, maar nog niet voltooid. "We willen de vijver en bijbehorende watergangen uitdiepen, want deze zijn behoorlijk dichtgeslibd met natuurlijk materiaal. Dit uitbaggeren komt de vitaliteit van het water ten goede, en misschien wordt het nog een aantrekkelijke visvijver," vervolgt Helmich. Dit zal in het vroege voorjaar van 2016 plaatsvinden, waarna aan de andere kant van het eiland de hangbrug in ere hersteld kan worden. Deze hing hier tot ongeveer in het midden van de vorige eeuw. Een aanwezige vrijwilliger kan zich nog goed herinneren dat hij er als kind op speelde. Op het eiland heeft het 'Marie Berns'-bankje, dat op het Baakse voetbalveld stond ter ere van deze zeer trouwe supporter, een nieuwe mooie plek gekregen.
Het bruggetje over de bestaande watergang zal gedeeltelijk worden vervangen en als de financiële middelen het toelaten zullen speel- en of trimvoorzieningen langs de Helmichwandelroute in het Hertenbosch worden geplaatst. Het doel is om de werkzaamheden eind voorjaar 2016 af te ronden.

Financiële ondersteuning
De Stichting Familie Helmichfonds en Baaks Belang ondersteunen het project niet alleen in woord en daad, maar ook in financiële zin. "De provincie Gelderland heeft een subsidie toegezegd, maar dit is niet kostendekkend, zegt Helmich. "Mensen die dit project een warm hart toedragen en zich op welke manier dan ook geroepen voelen dit bijzondere project financieel te ondersteunen, kunnen dat doen. Wij zijn blij met iedere financiële bijdrage, maar ook zonder bijdrage mogen de mensen volop genieten van de prachtige natuur van Baak," besluit Helmich. Uw bijdrage kunt u storten op het bankrekeningnummer van de Stichting Familie Helmichfonds nummer NL44 RABO 0304555401 onder vermelding van 'Bijdrage project Hertenbosch'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden