K.H. Concordia en Schutterij E.M.M. Hengelo bezoeken Heyenrode in Thüringen.
K.H. Concordia en Schutterij E.M.M. Hengelo bezoeken Heyenrode in Thüringen.

K.H. Concordia en Schutterij E.M.M. naar schuttersfeest in Thüringen

-

Hengelo/Thüringen - Zaterdag 8 augustus was het dan eindelijk zover. Om 08.00 uur verzamelden de leden van de Koninklijke Harmonie Concordia en Schutterij Eendracht Maakt Maakt zich op de Hietmaat om gezamenlijk te vertrekken naar Heyerode in Thüringen voor het jaarlijkse Schuttersfeest. Na een tussenstop in Neuenkirchen, waar zij enkele gasten oppikten, kwamen ze aan in Heyerode. Daar werden ze een hartelijk welkom geheten door de aanwezige leden van de Schutterij.

De Hengeloërs konden genieten van koffie met de welbekende Kuchen. Daarna gingen ze kwartier maken in de sporthal en het nabijgelegen hotel. De muziekinstrumenten werden in een privé-huis opgeslagen bij het feestterrein, zodat de leden van Concordia deze snel bij de hand hadden voor de verschillende optredens, die deze dagen werden gegeven. De zaterdagavond was er in de feesthal een Country- en Westernavond georganiseerd voor iedereen. De meesten hielden het echter al gauw voor gezien. Zij zochten hun slaapplaats op om goed uitgerust aan de zondag te beginnen.

Na een uitstekend ontbijt in het hotel traden zij om 09.30 uur aan voor een korte optocht naar de kerk, waar om 10.00 uur een katholieke mis werd bijgewoond. Na de kerk ging de optocht terug naar het feestgebouw, waarna iedereen genoot van een warme maaltijd, die bestond uit pasta of gekookte aardappelen met rode kool en een saus van goulash.
Om 13.00 uur kwamen uit de nabijgelegen dorpen afvaardigingen van Schutterijen naar Heyerode om deel te nemen aan de grote optocht. Tijdens deze optocht werden de twee oud-koningsparen 2014 van de schutterij ter afscheid teruggebracht naar hun huis. Bij elk adres werd door de Vendeliers van E.M.M. een vendelhulde gebracht met begeleiding van K.H. Concordia. Dit werd door de aanwezigen enorm gewaardeerd. Bij het eerste adres werden zowel van Concordia als E.M.M. enkele leden door een aanwezige journalist van de Thüringer Allgemeine, zoiets als hier De Gelderlander, benaderd voor een kort gesprek. Dit artikel stond later met een foto daarbij in de krant.
Na elke verplichting bij de oud-koningen was het 'verplicht' drinken van het aangeboden (lauwe!) bier en frisdrank. Dit nam nogal tijd in beslag, zodat de Hengeloërs pas rond 16.00 uur in de middag terug waren bij de feesthal. Na de nodige plichtplegingen door voorzitter van Schutterij Heyerode, Stephan Thon en Burgemeester Andreas Henning, werd de optocht ontbonden en kon de K.H. Concordia zich op gaan maken voor het eerste concert tijdens deze trip.


V.l.n.r.: Voorzitter Koninklijke Harmonie Concordia André Oldenhave, Burgemeester van Sudeichsfeld Andreas Henning,  Richard Veerink van Eendracht Maakt Macht Hengelo en voorzitter van Schutterij Heyerode Stephan Thon.
 

Rond 18.00 uur gaf dirigent Wolbert Baars, in een inmiddels aardig volgelopen feesthal, het startsein voor het concert. De aanwezigen hebben de ogen uitgekeken en zich prima vermaakt met dit uitstekend gegeven concert van Concordia. Na afloop werd geroepen om een 'Zugabe', zelfs de vrouw van de burgemeester stond op tafel, en iedereen kon daarom nog even nagenieten van een extra feestelijk slot van dit concert. De rest van de avond namen zij in de feesthal op passende wijze deel aan de festiviteiten.
De laatste dag van het Schuttersfeest werd wederom geopend door K.H. Concordia met een mini-concert voor alle aanwezigen. Anja en Natasha kregen wederom veel bekijks in hun traditionele Achterhoekse boerenkleding waarin ze rondgingen met 'Käse aus Holland'. De Marketentsters Riekie, Hanny en stand-in Leny gingen rond met het befaamde 'Schutterskruut' uut Hengel, wat overal gretig aftrek vond. Het eten bestond deze middag uit de traditionele Duitse keuken met Bratwurst en Pommes en als verrassing voor de Nederlanders erwtensoep met Bockwurst. Het was voor de meesten even wennen, maar het viel wel in goede aarde.

In de namiddag liepen de muzikanten nog een keer in optocht door het dorp naar het huis van de nieuwe koning 2015, waar weer de nodige gebruiken, zoals het afvuren van handkanonnen en de vendelhulde plaatsvonden. Hierna praatte het hele gezelschap tot in de avonduren 'gemütlich' voor het huis van de koning nog even na. Voor wie dat wilde, kon op eigen gelegenheid terug richting Hotel/Sporthal. Er ontstonden die avond de nodige vriendschappen en ook spontane muzikale uitingen in de straat. 's Avonds laat werd in het hotel nog nagepraat over deze geweldige dagen en iedereen ging moe maar voldaan de laatste nacht in.

Op dinsdagmorgen zouden de Hengelose gasten nog een bezoek brengen aan een bewaard gebleven oude Oost-Duitse grensovergang voor een rondleiding. Helaas kon deze niet doorgaan omdat de bus te groot was om deze overgang te bereiken! De chauffeur wilde geen risico nemen om zijn vervoermiddel te beschadigen door laaghangende takken. Na een passend muzikaal afscheid door de hotelier, die speelde op zijn accordeon, reden de leden dinsdag terug naar Hengelo, waar zij in de middag rond 16.30 uur arriveerden op de Hietmaat. Daar stonden velen op de reizigers te wachten om te begroeten na deze trip.

Al met al kunnen zij zeggen, dat ze samen een leuk weekend hebben gehad in Heyerode en dat in de toekomst nog wel vaker zulke gezamenlijke uitstapjes met de K.H. Concordia en de Schutterij E.M.M. zullen worden georganiseerd. Ze hebben in ieder geval, vanuit Hengelo, met de gehele groep een onuitwisbare indruk gemaakt in Heyerode. Diezelfde avond kregen zij via de mail al diverse bedankjes binnen voor dit, voor hen, onvergetelijke weekend.


Bekijk de foto's op de website:
www.emmhengelo.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant