Hanze Waterkantfestival geopend met aankomst Kamperkogge

Doesburg - Het 14e-eeuwse Hanze Koggeschip liep vrijdagmiddag 10 juli rond de klok van vieren Doesburg binnen. Ook andere Oudhollandse schepen voeren mee. Langs de kade stond het publiek te kijken. Burgemeester Gosse Noorderwier en voorzitter van Stichting Doesburg 777 Jan van Amstel gingen aan boord, waarna de burgemeester en de schipper streekproducten uitwisselden als welkom.

Aan de kade werd het koggeschip opgewacht en toegezongen door Shantykoor Rolling Home. De burgemeester was zeer verheugd de bemanning van het Koggeschip te mogen verwelkomen. Voor de schipper had hij streekproducten mee, gemaakt in Doesburg: bier en kaas. De schipper bracht voor de burgemeester Kamper koggebitter mee met een handgemaakte mok.

Het tweede van de zeven watergedichten van Doesburgse stadsdichter Jan Vijn werd onthuld door wethouder Ellen Mulder.
Zowel de zaterdag als de zondag kon het publiek genieten van een bezichtiging van het Koggeschip, rondvaarten, stadswandelingen en torenbeklimmen. Ook was er muziek, een streekproductenmarkt en creatieve markt.

Door het fantastische weer zaterdags was het goed toeven op de verschillende terrassen en menigeen leste zijn dorst, of nam een lekker ijsje ter verkoeling.

Minder zonnig met een enkel zacht regenbuitje op de zondagochtend kon de bezoekers er niet van weerhouden om op de boven- en benedenkade in Doesburg te wandelen. Juist deze dag kwamen vele bezoekers langs de kramen op de streekproducten- en creatieve markt en deden leuke aankopen. Toch bleef het op de terrassen gezellig druk. De kramen met lekkernijen wisten nu ook mensen te verleiden.

Muziek was er twee dagen lang volop, met optredens van diverse bands, koren, orkesten en solisten, één of meerdere DJ's en verschillende muzikale performances. Succesvol was eveneens het muziekconcours voor kinderen en jongeren onder leiding van Muzikantjes in Spé. Veel jong Doesburgs talent werd ontdekt.

De kindermodeshow op de rode loper door Doesburgse basisschoolleerlingen, evenals de Kids Living Statues waren een groot succes.
Leden van Scouting Isala Doesburg en Scouting Sweder van Voorst uit Hummelo pionierden een koggeschip waar menig kind heerlijk in klom. Daarnaast konden zij met stokken zelf iets moois pionieren, ze konden popcorn maken in het open vuur of geschminkt worden.

Bestuursleden en vrijwilligers droegen Middeleeuwse kleding om aandacht te schenken aan de lange geschiedenis van Hanzestad Doesburg aan de IJssel.


www.doesburg777.nl/hanze

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden