'Tour de France' inspiratie voor mooie wagen

Hengelo - In de optocht op zondag namen veertien wagens deel. Het publiek kreeg een zeer gevarieerd programma te zien, met zowel actuele als creatieve onderwerpen. Het publiek genoot en de jury had een leuke uitdaging. Ondanks de regen was iedereen content met de zondag.

Vooraan in de optocht liep de Koninklijke Harmonie Concordia uit Hengelo, gevolgd door open auto's met Schutterskoning Eric Heersink en zijn koningin Lianne Lettink, Knuppelkoningin Diny Stortelder, Keizerspaar Gert van de Lende en Gerrie Claver en Jeugdkoning Joep Berendsen. De Vendeliers van Schutterij Eendracht Maakt Macht liepen voor de auto met het Koningspaar Dunsborg Harold en Carol Gotink. Na de kinderen met versierde fietsen reden de grote wagens door de straten van Hengelo. Muziek in de optocht werd verzorgd door Christelijke Muziekvereniging Crescendo en Sint Martinus Dichteren.

Uiteindelijk werd van de gehuurde wagens, die van Bielemansdijk eerste met met 174 punten. De wisselbeker is eveneens naar Bielemansdiek gegaan. Zij kozen voor de 'Tour de France' als onderwerp. De enige echte Tour de France startte in Utrecht en wordt nu al la grande depart genoemd. De renners komen de Champs Elysees op, zien de Arc de Triomphe en zijn beretrots op de prestatie die ze geleverd hebben. Tijd voor een biertje.

Tweede werd Buurtvereniging 't Fort uit Halle met de wagen 'Opstelten met zijn Te(e)ven', Deze bouwgroep koos dit jaar als onderwerp de verdwenen overeenkomst van Teeven met de crimineel Fred S. en het gedraaikont van Opstelten en Teeven en dat was goed voor 166 punten. Derde eindigde Buurtschap Bekveld, 160 punten. Met de wagen 'Red de Zorg' vertelden zij over de zorgverzekeraars die recordwinsten maken, terwijl de kwaliteit van de zorg al jaren onder druk staat door bezuinigingen.

Van de niet gehuurde wagens behaalde de Hummeloseweg met '50 jaar Hummeloseweg' de meeste punten, 170. De wagenbouwers van de Hummeloseweg richtten dit jaar de pijlen op het 50 jarig bestaan van hun buurtvereniging. Als blikvanger van de Hummeloseweg stond in het jaar 1965 het café de Lange Wagen. Dit hebben ze geprobeerd letterlijk en figuurlijk uit te beelden. Tweede werd De Eeuwige Jeugd met 'De Eeuwige jeugd!' met 167 punten. De eeuwige jeugd is niet te oud voor de mysterische wereld van het attractiepark de Efteling, vandaar deze ode aan dit prachtige park. De derde plek was eveneens een jubileum: Hamove met '50 jaar int. Hengelo Rally'. De wagenbouwers kregen 160 punten voor de geschiedenis van de club. Begin 60-er jaren begon Bakker Roel Kreunen op kleine schaal ritjes te organiseren voor oldtimer motorfietsen. In de loop der jaren groeide de Int. Hengelo Rally uit tot een begrip in Europa op het gebied van rally's voor historische motorfietsen.
Wagen '40 jaar Normaal' van Ad Ridderhof, 156 punten. Met deze wagen werd een ode gebracht aan 40 Jaar Normaal. Wagen 'De jagende jager' van Michel Besselink, 141 punten. De jagers van 5000 VC gaan op jacht naar alles wat eetbaar is, zelfs een giraf is niet veilig! Alles wat ze met pijl en boog hebben geschoten wordt gebakken op het kampvuur.

'Ridders en Jonkvrouwen staan paraat!' van De Stamgasten, 141 punten. De middeleeuwen, lang vervlogen tijden. Een tijd van kastelen, waarin ridders hun bezittingen op heldhaftige wijze verdedigden. Jonkvrouwen in al hun pracht en praal schreden door de kastelen en omringende bossen. De wagen van De Stamgasten Kids is dit jaar het toneel van mooie jonkvrouwen en stoere ridders. Zij hebben hun eigen kasteel gebouwd en laten dit fort stralen met hun schoonheid.

Wagen 'Koningspaar' Koolhovenheide, 139 punten. Afgelopen jaar heeft Femmy Jolink voor de tweede keer de vogel er af geschoten, tijdens het jaarlijkse buurtfeest. Wagen 'Koningspaar' De Noabers, 138 punten. Het Koningspaar van dit jaar zijn André en Astrid Bruil. Hij schoot tijdens het buurtfeest van de Noabers de vogel eraf. Maar Andre is ook een fanatieke fan van voetbal vereniging De Graafschap en is hier iedere thuiswedstrijd op de tribune te vinden.

'Zwembad Het Elderink' van Daniek en Julian van Lee, 138 punten. Daniel en Julian wilden graag een keer meedoen met de optocht. Het idee was, om met een skelter en karretje mee te doen als opruimers/schoonmakers van het dorp. Het plan is alleen iets groter uitgevallen…. Wagen Koningspaar van Buurtschap Varssel, 138 punten. Deze wagen is van de Varssels volksfeest commissie.

Wagen 'Koningspaar' Buurtschap Bekveld, jong geleerd is oud gedaan. Na twee keer jeugdkoning van Bekveld te zijn geweest, zette Ruben Steenblik nu bij de volwassenen de kolf van het geweer aan zijn schouder en maakte aan alle onzekerheid een einde door de vogel met een fataal schot aan flarden te schieten. Daarmee eiste hij de titel Koning Bekveld 2014 op en koos zijn vriendin Sylke Nusselder tot koningin.


www.emmhengelo.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden