Beeldje in nikkel, van Auke Roorda.
Beeldje in nikkel, van Auke Roorda.

Kunst4daagse Bronckhorst - deelnemers DHK

-

Bronckhorst – Dit negende jaar kunst in Bronckhorst is de Kunst10daagse een Kunst4daagse geworden waar vele kunstenaars, galeriehouders en (gelegenheid)kunstlocaties hun poorten openen voor een breed publiek. Deze week aandacht voor de mooie (fiets)route van 34 kilometer in en rond Hummelo en Hoog-Keppel. De locaties van de deelnemers zijn herkenbaar aan de vlag, beachvlag of banner.

Hummelo heeft een beschermd dorpsgezicht. In de dorpstraat staan zeven panden op de lijst van Rijksmonumenten en zeven panden op de lijst gemeentelijke monumenten. De Dorpstraat is voor doorgaand verkeer afgesloten en daarom erg rustig. Op de veranda of onder de kastanjeboom bij De Gouden Karper, in de volksmond de Krent, waant men zich in de 19de eeuw. Een mooi start en eindpunt voor deze fietsroute.

Hoog-Keppel heeft eveneens rijksmonumenten, zoals Boerderij 'Mulra', Jonker Emilweg 1-11. Aan deze weg op nummer 3 (locatie 38) is de Galerie Marina Maas 't Mulra. De schilderijen van Marina Maas worden getypeerd door kleur, beweging en energie. De natuur is het uitgangspunt voor de uitbundige kleuren- en vormenrijkdom. www.marinamaas.nl.

Kernen met rijks- en gemeentelijke monumenten

Drempt bezit als rijksmonument de Nederlands Hervormde Kerk St. Joris. Gemeentelijk monument is het keuterboerderijtje De Witte Hemel aan de Wittehemelweg 23. Het is in gebruik als woonhuis, galerie en atelier (locatie 8). Cees Roorda laat eigen nieuw werk zien en een werk gemaakt toen hij 18 jaar was in Renoir stijl, maar ook pasteltekeningen uit zijn beginjaren. "Daarnaast zijn er schilderijen van mijn vader Cornelis te zien en een beeldje van een hond, gemaakt van nikkel door mijn overleden broer Auke," vertelt hij. Liesbeth Pieterse exposeert tekeningen van haar moeder Ina van den Ende en eigen tekeningen uit haar beginjaren. Ook eigen, nieuw werk is te zien: illustraties in grafiet en pentekeningen. www.atelierdewittehemel.nl

Rijksmonument in Olburgen is de St. Willibrorduskerk, waar op de begraafplaats de laatste rustplaats is van Dorothea Visser, landelijk bekend omdat zij de kruiswonden van Christus aan haar lichaam droeg.

Buiten het dorp aan de Cappellegoedweg 4a (locatie 50) is de privétuin van Minicamping 't Hofke opengesteld voor de beelden van Janny Kuiper. Zij begon met boetseren in was en klei, later aangevuld met het werken in hout. Soms vindt ze aangespoeld hout bij hoge waterstanden van de IJssel, waarvan de vormen haar inspireren. www.jannykuiper.nl

Alle fietsroutes zijn straks te vinden in de brochure bij Weekblad Contact en staan nu al op de website.


www.kunst4daagsebronckhorst.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant