Het team 'Mijn naam is Haas' viert de eerste plaats bij de pubquiz in Baak. Rechts uitbater Humphrey Herst van Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Het team 'Mijn naam is Haas' viert de eerste plaats bij de pubquiz in Baak. Rechts uitbater Humphrey Herst van Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst

Kennis getest in Het Wapen

Algemeen

BAAK – 'Mijn naam is Haas'. Als je dat zegt weet je van niets. Dat gold niet voor het deelnemende team met gelijkluidende naam. Zij wonnen namelijk met 81 punten de vierde editie van de Baakse Pubquiz in het Wapen van Baak.

Door Alice Rouwhorst

Twintig teams zaten zondag 13 januari in de namiddag en vroege avond verspreid over het café en de deel en bogen zich over tien keer tien vragen over de meest uiteenlopende onderwerpen in open vorm of multiple choice. Vragen over de tijd van toen, algemene kennisvragen, maar ook over het nieuws van de afgelopen week. En zoals altijd twee vragen die betrekking hebben op Baak. Vragen voor jong en oud. En die waren er dan ook. Want de teams waren opgebouwd uit deelnemers van zeg maar acht tot tachtig en alles daar tussenin.

Hersenkrakers en meezingers
De eerste vraag was gelijk een pittige beeldvraag. De naam van tien acteurs of actrices waarvan alleen de onderkant van het gezicht te zien was. Enige aanwijzing hierbij was dat ze de held(in) in een actiefilm speelden. Voor filmliefhebbers waarschijnlijk redelijk te doen, maar voor de meeste aanwezigen was het direct peentjes zweten… Of hiermee de toon van de middag en avond gezet was? Voor sommigen misschien wel, maar gelukkig waren er ook categorieën waarop menigeen wel het antwoord kon geven, zoals de muzikale luistervragen. Nederlandstalige nummers waarvan de artiest én de juiste titel genoteerd moest worden. Deze nummers waren herkenbaar en werden ook direct meegezongen. Ook de tien Nederlandse inzendingen aan het Eurovisiesongfestival kregen vocale bijval. Hiervan hoefden de deelnemers, gelukkig, alleen maar de uitvoerende te noemen.

Naamgenoten
Halverwege was er tijd voor groente- en tomatensoep en een broodje kroket. Daarna vuurden Inge van den Broek en Jan Willemsen in hun glimmende giletjes, de quizmakers en -masters, om en om weer hun tien vragen op de teams af. Vragen die zijzelf, onafhankelijk van elkaar, vanaf november bedacht hebben. Inspiratie doen ze overal op, uit dingen die ze dagelijks zien of horen, maar ook uit quizzen zoals 'Het mes op tafel'. Jan is verantwoordelijk voor de muziekvragen en Inge voor de beeldvragen. Die had ze deze keer wel heel toepasselijk toegespitst op de makers van de quiz, namelijk halve hoofden van vijf bekende Nederlandse Jannen en vijf Inge's. Welke achternaam hoort bij deze Jan of Inge?

Niet de winnaar, wel een prijs
Niet alleen de hoogste score werd beloond. Ook het team dat de tweede, derde en laagste plek had, ging niet met lege handen naar huis. Dat waren het team 'Village People' en 'Twan en de rest', respectievelijk met 77,5 en 77 punten. Het team van Ria Hendriks ontving de poedelprijs, zij scoorden 42 punten van de 100.

De samenstellers van de pubquiz 2019 Jan Willemsen en Inge van den Broek poseren samen met poedelprijswinnaar Ria Hendriks en Humphrey Herst van Het Wapen van Baak. Foto: Alice Rouwhorst
Een van de tien vragen van de pubquiz, vijf bekende Nederlandse Jannen en Inge's. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant